ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη γυρίζει το «Τελευταίο Σημείωμα» ο Παντελής Βούλγαρης

Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα, στο φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων, γυρίζει την νέα του ταινία ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Παντελής Βούλγαρης.

«Τελευταίο Σημείωμα» Παντελής ΒούλγαρηςΣτη νέα του κινηματογραφική δουλειά ο Βούλγαρης μαζί με τη γυναίκα του και σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και μας γνωρίζουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

teleutaio-simeioma-5

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης. Πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές, ήδη από τον πρώτο καιρό της δικτατορίας Μεταξά, άρχισε να μετάγεται με τη γερμανική Κατοχή σε διάφορες φυλακές, με τελευταία στάση το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Εκεί ο Σουκατζίδης εκτελούσε χρέη διερμηνέα του διοικητή Καρλ Φίσερ, ο οποίος αντιμετώπιζε με σεβασμό τον κρατούμενο, που με τη σειρά του γινόταν καθημερινά μάρτυρας των ναζιστικών θηριωδιών. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.

teleutaio-simeioma-3Στα τέλη Απριλίου του 1944 μια ομάδα ανταρτών επιτέθηκε στον υποστράτηγο Κρεχ, σκοτώνοντας τον ίδιο και τρία μέλη της συνοδείας του. Η οργισμένη αντίδραση των Γερμανών ήταν η διαταγή εκτέλεσης 200 κρατουμένων στην Καισαριανή, 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό, μεταξύ των οποίων και ο Σουκατζίδης.

Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

teleutaio-simeioma-2Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη (Κρητικού Μικρασιατικης καταγωγής), ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε («Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση») ως ο Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ («Tyrant», «The Borgias») ως η Χαρά Λιουδάκη.

Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι: Τάσος Δήμας, Βασίλης Κουκαλάνι, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Μανώλης Ψαρουδάκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Βασίλης Σύρρος, Δημήτρης Καλογεράκης, Μανώλης Μαυράκης, Μηνάς Μισύρης, Τάσος Καϊσαρλής, Αντώνης Παλιεράκης, Νίκος Ράμμος, Μιχάλης Τακτικάκης, Μανώλης Πούλης, Θεώνη Κουτσουνάκη.

teleutaio-simeioma-4

Σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Σίμος Σαρκετζής («Νοτιάς», «Μικρά Αγγλία») στην διεύθυνση φωτογραφίας, ο Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία», «J.A.C.E.», «Νύφες») στο μοντάζ, ο Σπύρος Λάσκαρης («Η Ρόζα της Σμύρνης», «Νοτιάς», «Τετάρτη 4:45»), στα σκηνικά, η Γιούλα Ζωϊοπούλου («Η Ρόζα της Σμύρνης», «Μικρά Αγγλία» στα κοστούμια και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης («Νήμα», «Όντως Φιλιούνται», «Park») στη μουσική. Το «Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange («Μικρά Αγγλία», «Ψυχή Βαθιά», «Bank Bang»), σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV.

Ως συμπαραγωγοί της ταινίας αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ και η Μικρά Αγγλία Α.Ε.

Η ταινία αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017.

[Φώτο cinefreaks.gr, androsfilms.gr, fb.com/ToTeleftaioSimeioma)