ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη το παιδί-θαύμα του σκακιού, ο 12χρονος Ινδός R. Praggnanandhaa!

Σκακιστικές Προσωπικότητες και μαζική συμμετοχή στα σκακιστικά τουρνουά που ξεκινάει τη Δευτέρα του Πάσχα.
Με το γνωστό πια σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!», διανύοντας την 8η συνεχή χρονιά του θεσμού, ξεκινάει στο ξενοδοχείο Galaxy τη Δευτέρα του Πάσχα το 23ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Ηρακλείου από τον «Ηράκλειο» ΟΑΑ, τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σκακιστικό Όμιλο Λέων Κάντια σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, το οποίο αναμένεται και πάλι ιδιαίτερα μαζικό και ποιοτικό, και ταυτόχρονα ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες.

Παράλληλα, με μεγάλη προσμονή στη εγχώρια και διεθνή κοινότητα θα διεξαχθούν τα δυο «κλειστά» τουρνουά για την επίτευξη νόρμας διεθνούς μαιτρ και γκραν μαιτρ. Τα συγκεκριμένα τουρνουά έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας και στην Ελλάδα διοργανώνονται αποκλειστικά στο Ηράκλειο και τα Ανώγεια και κατάφεραν σε μόλις ένα χρόνο ύπαρξης να θεωρούνται ανάμεσα στα 10 κορυφαία τουρνουά του πλανήτη στο είδος τους!

Αυτός είναι και ο λόγος που το τουρνουά αυτό επέλεξε για να συμμετάσχει και ο φημισμένος 12χρονος Ινδός Rameshbabu Praggnanandhaa (συνοδευόμενος από τη μητέρα του). Ο 12χρονος έχει το ρεκόρ του νεότερου διεθνή μαιτρ στην ιστορία του σκακιού καθώς έλαβε τη συγκεκριμένη διάκριση σε ηλικία 10 ετών και 8 μηνών και φυσικά είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις νεανικές κατηγορίες. Έρχεται στο Ηράκλειο με στόχο να κατακτήσει το τελευταίο κομμάτι για τον τίτλο του γκραν μαιτρ.

Η παρουσία του Praggnanandhaa θα προσελκύσει αρκετές χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες που ακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τα σκακιστικά επιτεύγματα του παιδιού θαύματος που πρόσφατα κέρδισε υποτροφία 108.000 δολαρίων από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνεχίσει αφοσιωμένος τη εν εξελίξει λαμπρή σκακιστική του καριέρα. Αρκετοί ειδικοί προβλέπουν πως σε πολύ λίγα χρόνια το παιδί αυτό θα πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο του σκακιστικού στερεώματος.

Στο ίδιο κλειστό τουρνουά θα παίξει και ο αθλητής του «Ηράκλειο» ΟΑΑ και προπονητής της ακαδημίας Κώστας Αναγνωστόπουλος που θα προσπαθήσει να πιστοποιήσει για ακόμα μια φορά την μεγάλη του αγωνιστική άνοδο.

Τα δύο αυτά τουρνουά δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους παίκτες να διεκδικήσουν τους δύο κορυφαίους τίτλους στο σκάκι. Καθένα από αυτά είναι αφιερωμένα στη μνήμη δύο σπουδαίων πρώην παγκόσμιων πρωταθλητών. Του Κουβανού Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα και του Αμερικανού Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ.

Τόσο τα ανοιχτά τουρνουά –που διεξάγονται σε 2 διαφορετικής δυναμικότητας γκρουπ- όσο και τα κλειστά τουρνουά ξεκινάει τη Δευτέρα 9 Απριλίου και ολοκληρώνονται τα μεν open την Κυριακή 15 Απριλίου και τα κλειστά τη Τρίτη 17 Απριλίου. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 από 11 χώρες ενώ ανάμεσά τους θα είναι παίκτες διεθνούς φήμης, 6 γκραν μαιτρ, 6 διεθνείς μαιτρ και 10 φιντέ μαιτρ. Μαζί τους θα είναι και πλήθος μικρών παιδιών από αρχάριο έως και προχωρημένο επίπεδο που θα επωφεληθούν από την ευκαιρία να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι επισκέπτες (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο chess24.com) θα ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Οι διοργανώσεις του Heraklion Chess έχουν καταστήσει το Ηράκλειο ως τον κορυφαίο ελληνικό σκακιστικό προορισμό και από τους πλέον αξιόπιστους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συνολικά 3 διεθνή τουρνουά, 4 τουρνουά επίτευξης νόρμας και 3 μικρότερα τουρνουά 3 ημερών το κάθε ένα (Weekend Tournaments που είναι πολύ συνηθισμένα στην Ευρώπη αλλά γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και απευθύνονται κυρίως στους ερασιτέχνες σκακιστές του εξωτερικού και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου για την υπερπολίτιμη υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα καθώς και τους χρυσούς χορηγούς ΣΥΦΑΚ και Galaxy, τους χορηγούς «Χώρα των Λωτοφάγων» και Ζαχαρπλαστείο Γκλόρια καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας Τηλεόραση Creta.

Το σκάκι καθιερώθηκε πλέον ως ένα άθλημα για όλους, για κάθε ηλικία και επίπεδο. Με το σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι» οι διοργανωτές καλούν όλη την πόλη να έρθει από κοντά να παρακολουθήσει αλλά και να συμμετέχει στους αγώνες ακόμα και αν γνωρίζει μόλις τις βασικές αρχές του παιχνιδιού ζώντας από κοντά την ατμόσφαιρα ενός τόσου σπουδαίου τουρνουά.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.heraklionchess.com, στο mail klokas@heraklionchess.com ή στο 6937880733.