ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στην θάλασσα οι πρώτες χελώνες caretta-caretta!

Στις 29 Ιουλίου 2019 οι ομάδες του προγράμματος Ρεθύμνου και Χανίων του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν τα πρώτα ίχνη εξόδου νεοσσών από τις προστατευμένες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Τα πρώτα χελωνάκια φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητα από τη φωλιά τους στη θάλασσα ακολουθώντας την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας.

Με αυτό το γεγονός σηματοδοτείται η έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και είναι η στιγμή όπου η μέχρι τώρα προσπάθεια των ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ αρχίζει να αποδίδει, καθώς κάθε φωλιά που βρήκαν και προστάτεψαν, θα εκκολαφθεί. Χρειάζεται όμως να συνεχιστεί η συμβολή πολύ περισσότερων ανθρώπων, που θα κλείσουν ή θα χαμηλώσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες με τις φωλιές από νωρίς το βράδυ, έτσι ώστε να μπορέσουν να φθάσουν τα χελωνάκια από τη φωλιά τους στη θάλασσα.

Κι αυτό γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι τα τεχνητά φώτα προς την παραλία αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς και τους οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πρέπει να πάρουν, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται ή και να πεθαίνουν. Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, περίπου ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει στη θάλασσα και να φθάσει την ηλικία αναπαραγωγής. Τα θηλυκά άτομα μάλιστα θα επιστρέψουν στην ίδια παραλία που γεννήθηκαν για να αφήσουν τα αυγά τους.