ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Στήριξη για τα οινοποιεία και τους αμπελώνες ζητούν οι κρητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεσα μέτρα στήριξης για τους οινοποιούς και τους αμπελουργούς Κρήτης, ζητούν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης, από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Κρήτης καταθέτουν αναφορά  την επιστολή του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, με την οποία εκθέτουν, με παράθεση στοιχείων, τη  δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα κρητικά οινοποιεία λόγω της πανδημίας, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τόσο για τον κλάδο οινοποιών, όσο και για τον κλάδο των αμπελουργών, ο οποίος επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση των οινοποιείων. Την επιστολή συνυπογράφει και το Δίκτυο Οινοποιών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, ο τζίρος του 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 για τα κρητικά οινοποιεία έχει μειωθεί κατά 53%, την ίδια ώρα που η τάξη μείωσης σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται μόλις στο 25% (στοιχεία ΣΕΟ), ενώ για κάποια οινοποιεία η μείωση φτάνει και το 75%. Ειδικά για τις πωλήσεις εντός Κρήτης, η αντίστοιχη μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 66%.

Ο πρώτος κλάδος που επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση των οινοποιείων είναι ο κλάδος των αμπελουργών, λόγω της αναμενόμενης μείωσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τόσο στην ποσότητα σταφυλιών που πρόκειται οι οινοποιοί να προμηθευτούν, όσο και στις τιμές αγοράς αυτών.

Επιπλέον λόγω έλλειψης ρευστότητας για την τυποποίηση (εμφιάλωση) και διάθεση στην αγορά των προϊόντων των οινοποιών, προκύπτει το ζήτημα αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης, με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και της παροχής των απαραίτητων πιστώσεων για να κινηθεί η αγορά.

Για όλα τα παραπάνω οι οινοποιοί προτείνουν τη λήψη άμεσων οικονομικών μέτρων στήριξης από την Κυβέρνηση, τόσο για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις όσο και για τους αμπελώνες.

Με αφορμή την επιστολή του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να στηρίξουν επαρκώς τα οινοποιεία και τους αμπελώνες της Κρήτης.