ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στις εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» συμμετείχε το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, μαθητές και καθηγητές από 4 τμήματα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου αποφάσισαν να κάνουν μία δράση για αυτόν τον σκοπό, με τίτλο “Η Έμφυλη Βία έχει πολλές Αποχρώσεις”.

Η προετοιμασία της δράσης ξεκίνησε μέρες πριν, όπου άρχισαν οι συζητήσεις μέσα στις τάξεις για το συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Το τμήμα Γ΄ Τάξης Γραφ. Τεχνών δημιούργησε πλακάτ και φυλλάδια με δικά τους σήματα και σλόγκαν αυτής της θεματολογίας, το τμήμα Β΄ Τάξης Εφαρμ. Τεχνών οργάνωσε την κεντρική ιδέα της φωτογράφησης που θα πραγματοποιούνταν και τα τμήματα της Γ΄ Αισθητικής προετοίμασαν το μακιγιάζ που θα έκαναν στα μοντέλα (τα μοντέλα ήταν μαθήτριες και καθηγήτριες των τμημάτων που συμμετείχαν στη δράση).

Ανήμερα της 25ης Νοεμβρίου, η δράση ξεκίνησε από το σχολείο όπου οι μαθήτριες της Γ΄ Τάξης Αισθητικής Τέχνης, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, έβαψαν τα πρόσωπα των γυναικών που επρόκειτο να φωτογραφηθούν. Το μακιγιάζ που ζητήθηκε να κάνουν ήταν, να αντικαταστήσουν τις πληγές των θυμάτων και στη θέση τους να τοποθετήσουν πολύ έντονα χρώματα, δημιουργώντας έτσι ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο σλόγκαν “Η Έμφυλη Βία έχει πολλές Αποχρώσεις” και στο οπτικό αποτέλεσμα των πορτρέτων της φωτογράφησης.

Έπειτα, έφυγαν από το σχολείο και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. Στην περιήγησή τους προς την πόλη οι μαθητές/μαθήτριες κρατούσαν τις συνθέσεις που είχαν φτιάξει τις προηγούμενες ημέρες με συνθήματα αφιερωμένα σ’ αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Ρεθύμνου μοίρασαν τις συνθέσεις τους και συνομίλησαν με τους περαστικούς για τη σημαντικότητα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Παράλληλα, κοντά στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», στον παραλιακό δρόμο του Ρεθύμνου, έλαβε χώρα η δράση της φωτογράφησης, όπου μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών μαζί με τους καθηγητές τους φωτογράφισαν τις «κακοποιημένες» μαθήτριες και καθηγήτριες με φόντο τον ουρανό και τη θάλασσα.

Μετά το πέρας της φωτογράφησης, από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη βόλτα στην πόλη του Ρεθύμνου όπου και εκεί μοιράστηκε το έντυπο ενημερωτικό υλικό, το οποίο είχαν προμηθευτεί οι μαθητές από το «Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών» του Δήμου Ρεθύμνου καθώς και τα έργα των μαθητών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Τέλος, παρευρέθηκαν μαζί με άλλους πολίτες στο ενημερωτικό περίπτερο που είχε στηθεί στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται επί της Μοάτσου και Δημητρακάκη γωνία (απέναντι από τον Κήπο Ρεθύμνου), όπου οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ., με τους/τις καθηγητές/καθηγήτριές τους ενημερώθηκαν από το «Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών» του Δήμου Ρεθύμνου, για τις ολέθριες επιπτώσεις στην συναισθηματική και ψυχική υγεία όσων γυναικών υπήρξαν θύματα ανάλογων βίαιων επιθέσεων.

Οι Τομείς:

  • Εφαρμοσμένων Τεχνών
  • Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

Οι Ειδικότητες:

  • Γραφικών Τεχνών
  • Αισθητικής Τέχνης

Οι καθηγητές/τριες συνοδοί: Δρακότη Κυριακή, Σταθοπούλου Ιωάννα, Πετσαγγουράκης Βαγγέλης, Μούτσιου Λυδία, Καραδάκη Χρυσή, Καπνίδου Μαρία, Σταγάκη Ηλέκτρα, Μαμαλάκη Αδαμαντία