ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Chania Film Festival ένας από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές ο Νίκος Καβουκίδης

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ο Νίκος Καβουκίδης τιμά με την παρουσία του το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ο Νίκος Καβουκίδης βρίσκεται στα Χανιά και επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Chania Film Festival. Την Παρασκευή (25/10) στις 09:30 το πρωί θα προβληθεί σε μαθητές σχολείων η ταινία ντοκιμαντέρ (παραγωγής 2016) “Μνήμες” που αποτελεί ιστορικό υλικό αρχείου από τα γεγονότα του 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά, το έπος του ’40, τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο μέχρι τις διώξεις που ακολούθησαν και τη Μακρόνησο. Η ταινία εκτός της ποιότητάς της προβάλλεται παραμονές της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και αποτελεί ένα διδακτικό μάθημα για τα παιδιά σε αυτή την πλέον ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Παράλληλα, την Παρασκευή (25/10) το απόγευμα, στη ζώνη 6-8 θα προβληθεί η ταινία του Μενέλαου Κυρλίδη “Νίκος Καβουκίδης: Η δύναμη της εικόνας” που αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καβουκίδη, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Μια ταινία στην οποία ξεδιπλώνεται η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, αφού ο Νίκος Καβουκίδης αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του, τα τελευταία 65 χρόνια!

Ο Νίκος Καβουκίδης δήλωσε ενθουσιασμένος, τόσο για τις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, όσο και για την οργάνωσή του, ενώ επαίνεσε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές σχολείων.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ

Από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές ο Νίκος Καβουκίδης, γιος του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γιώργου Καβουκίδη, έχει σήμερα να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία μισού και πλέον αιώνα στον ελληνικό κινηματογράφο.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και από πολύ μικρός διδάχτηκε τα μυστικά της 7ης τέχνης από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πιστός φίλος, συνεργάτης και στήριγμα του Φιλοποίμενα Φίνου – αφού χάρη στη δική του χρηματοδότηση γυρίστηκε η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ η «Φωνή της Καρδιάς». Έτσι ο Νίκος Καβουκίδης μπαινόβγαινε στη Φίνος Φιλμ από μικρό παιδί. Στα 15 του χρόνια, παθιασμένος πια με την κάμερα, ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά στη Φίνος Φιλμ σαν βοηθός οπερατέρ και μοντέρ, εκπαιδευόμενος από τον Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Αργότερα ο Φίνος, σίγουρος για τις ικανότητες του και το ταλέντο του, τον έστειλε  στην Ιταλία για να συνεχίσει την εκπαίδευση του στη φωτογραφία. Όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η μεγάλη σχολή γι’ αυτόν ήταν η Φίνος Φιλμ. Από το 1962 και ως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης ανέλαβε το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 εκλεκτές ταινίες της Φίνος Φιλμ, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους σκηνοθέτες. Από εκεί και πέρα συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, καταγράφοντας μια πορεία που τον έχει απόλυτα καταξιώσει. Συνολικά στην καριέρα του έχει συνεργαστεί εξαιρετικά με τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως: Αλέκος Σακελλάριος, Ντίνος Δημόπουλος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίμης Δαδήρας, Βαγγέλης Σερντάρης, Χρήστος Σιοπαχάς, Νίκος Τζήμας, Γιώργος Κατακουζηνός, Αντώνης Κόκκινος, Ροβήρος Μανθούλης, Τάσος Ψαρράς και πολλοί άλλοι.

Παράλληλα με τις ταινίες του, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκυμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που  διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία – Γη Θεών και Ανθρώπων». 

Στη διαδρομή του, ως διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο έχει βραβευτεί δέκα φορές με τελευταία στο Φεστιβάλ της Ολυμπίας, στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, αλλά και για τη βοήθεια που προσφέρει στους νέους κινηματογραφιστές. Σύζυγός του είναι η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου και κόρη τους η, επίσης ηθοποιός, Μαρία Καβουκίδη.

Πηγή: Φίνος Φιλμς