ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στο πεδίο βολής Μεγάρων φτάνει η φωτιά των Βιλίων

Διάσπαρτες εστίες και καπνός στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων – Δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για οικισμούς, ωστόσο στο νοτιότερο κομμάτι της η φωτιά φτάνει μέχρι το πεδίο βολής Μεγάρων όπου και αναμένεται να ανακοπεί.

Στο πεδίο βολής Μεγάρων φτάνει το νοτιότερο μέτωπο της φωτιάς των Βιλίων, μετά από μια καταστροφική πορεία χιλιομέτρων. Στο σημείο αυτό αναμένεται να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής, αφού εκεί πλέον έχει μόνο βράχια και χαμηλή βλάστηση και πίσω ό,τι υπήρχε σε βλάστηση και πυκνό δάσος έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και απανθρακωθεί.

Από την άλλη πλευρά του όρους Πατέρα η φωτιά κινείται πάνω από της Οινόη, την Θέα, το Πανόραμα κλπ. προς την κορυφή όμως πλέον χωρίς άμεσο κίνδυνο για τους οικισμούς, εκεί που κινείται όμως θα βρίσκει στην πορεία του δάσος που δεν έχει καεί.

Τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής προσπαθούν πολύ αλλά η παντελής έλλειψη πρόληψης και ανυπαρξίας πρόληψης δεκαετιών πληρώνεται ακριβά το καλοκαίρι του 2021, αφού ουδέποτε ασχολήθηκε κάποια κρατική Υπηρεσία ή Περιφέρεια με την διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, άρα δεν υπάρχει και πρόσβαση στα πυκνά δάση για τις επίγειες δυνάμεις. Δυστυχώς η παντελής ανυπαρξία κράτους ήταν δεδομένο ότι θα πληρωνόταν ακριβά όπως είχε συμβεί και με τις πλημμύρες της Μάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα, Θέα, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19 και σε Άγιο Γεώργιο, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος της οδού Αντιστάσεως (πρατήριο υγρών καυσίμων “Avin-Cyclon”) στην Μάνδρα και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) έως το 30ο χλμ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού. Παράλληλα, σήμερα έγινε διακοπή της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην Λ. Καταδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής, στα Μέγαρα, στο ρεύμα προς όρος Πατέρας και στην Λ. Καταδρομών από το ύψος της Ιεράς Μονής Αγίου Φανουρίων Μεγάρων στο ρεύμα προς όρος Πατέρα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μία νέα φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην θέση Θύμι Καρύστου, οριοθετήθηκε άμεσα από τις πρώτες ρίψεις νερού των εναερίων μέσων που έσπευσαν, ενός ελικοπτέρου και δύο αεροσκαφών, ενώ στο σημείο παραμένουν 19 άντρες της Πυροσβεστικής με 7 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

ΜΕΣΩnews247.gr