ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Ρέθυμνο η προβολή του ντοκιμαντέρ «Tέλειο γεύμα» από το Cinedoc

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Βόλου, τον Χώρο Πολιτισμού «Σημείο» στο Ρέθυμνο, το Cyclades Preservation Fund (CPF).

Οι προβολές έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις γύρω από θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η εκπαίδευση, η ιστορία κ.ά. Οι προβολές ξεκινούν με το ντοκιμαντέρ το Tέλειο γεύμα, του Αλέξανδρου Μερκούρη, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία μας. Όμως, πώς ακριβώς συγκεκριμένα συστατικά της επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματός μας; Και πώς μια παράδοση αιώνων που βασίζεται στη λιτότητα και την εποχικότητα μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου;

To Τέλειο Γεύμα (The Perfect Meal), σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, μας ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, για να αποκαλύψει τα μυστικά της Μεσογειακής Διατροφής. Οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κατανόησή της και προτείνουν «το τέλειο γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Σκαρμέας (ΕΚΠΑ – Columbia University), Αντωνία Τριχοπούλου (Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας), Σμαραγδή Αντωνοπούλου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Walter Willett (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), Miguel Angel Martinez-Gonzalez (Πανεπιστήμιο της Ναβάρα), Cecilia Samieri (INSERM) και οι βραβευμένοι σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και Xavier Pellicer. Επιστημονική σύμβουλος είναι η Μαίρη Γιαννακούλια (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ, για να ανακαλύψει «το τέλειο γεύμα» για την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη.

Η κρητική διατροφή σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αποτελεί το ιδανικότερο μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής. Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον βραβευμένο chef  Βασίλη Λεωνίδου, με το κοινό, με θέμα: Το ελαιόλαδο, η Κρήτη και η Μεσογειακή διατροφή.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.
20:00

Γενική είσοδος: 6 ευρώ.

Χώρος Πολιτισμού “Σημείο”
Πατριάρχου Αθηναγόρα 17.