ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση μικρασιατικών σωματείων και φορέων Κρήτης

Με στόχο την καλλιέργεια κλίματος ενότητας και συνεργασίας για πολιτιστικές δράσεις, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών, στην ομώνυμη Εστία στο Ρέθυμνο, η 2η συνάντηση μικρασιατικών σωματείων και φορέων Κρήτης, την Κυριακή 28 του Σεπτέμβρη. 

Στη συνάντηση, εκτός από μέλη του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, προσήλθαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία: 1) Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος”, 2) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αλικαρνασσού “Η Αρτεμισία”, 3) Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών “Το Βυζάντιο”, 4) Σύλλογος Μικρασιατών Ρεθύμνου «Ιωνία», 5) Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης “Ο Άγιος Πολύκαρπος”, 6) Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, 7) Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου “Άγιος Γεώργιος”, 8) Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας και 9) Σύλλογος Μεγάλου Κάστρου.

Στη φιλόξενη και καλαίσθητα διακοσμημένη Εστία Ρεθυμνίων Μικρασιατών, οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν από νωρίς το αντίστοιχο Μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα κειμήλια που το κοσμούν. Αργότερα, οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να συζητήσουν θέματα, όπως οι προκλήσεις, προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρασιατικοί σύλλογοι, επιδιώκοντας να λειτουργήσουν αφυπνιστικά στη συνείδηση των νέων γενεών.

Ως αντιστάθμισμα στην ιστορική αμνησία, διερεύνησαν τρόπους για την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή ηλικιακά νέων μελών στους συλλόγους, ώστε ομαλά να γίνουν κοινωνοί της παράδοσης, αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων μελών. Η υιοθέτηση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και δικτύωσης κρίθηκε αναγκαία, καθώς και η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς. Μέσα σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, οι παριστάμενοι εξέτασαν το ενδεχόμενο σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών δράσεων των συλλόγων, όπως οι επέτειοι και οι εκδηλώσεις για απόδοση τιμής και μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής. Κοινή αντίληψη ήταν ότι η διασφάλιση ενότητας και σύμπνοιας των σωματείων/συλλόγων μπορεί να τα οδηγήσει σε ποιοτικότερες και καλύτερα συντονισμένες, πολιτιστικές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκαν και τεκμηριώθηκαν διάφορες απόψεις, με κύριο άξονα τη σύσφιξη των σχέσεων και την ενδυνάμωση του ρόλου των μικρασιατικών σωματείων. Οι επικεφαλής των ανωτέρω συλλόγων κλήθηκαν να πάρουν σαφή θέση για τα σπουδαιότερα θέματα, ώστε να διατυπωθούν συμπεράσματα και να δρομολογηθούν περαιτέρω διαδικασίες, όπως η καταγραφή συλλόγων και σωματείων ανά νομό στην Κρήτη.

Η αυλαία της ολοήμερης συνάντησης έπεσε σε γνωστή ταβέρνα, όπου ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών παρέθεσε δείπνο προς τιμή των εκπροσωπούμενων σωματείων της Κρήτης. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φιλική και εγκάρδια. Ορισμένοι από τους παριστάμενους ήταν τόσο ενθουσιασμένοι από την έκβαση των εργασιών της συνάντησης, ώστε βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω τραγουδιών από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Μικρασιατών