ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης το «φακελάκι Γεωργιάδη»

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, που κατ’ ουσίαν καταργούν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Τα κόμματα επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους από 300 έως 2.000 ευρώ για να χειρουργηθούν συνιστά εμπορευματοποίηση της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα του υπουργού Υγείας είναι ότι «δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα» (βλέπε «νόμιμο» φακελάκι δηλαδή), και πως έτσι θα μπορούν «να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους» οι εργαζόμενοι. 

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ»

Με ανακοίνωσή του, ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Υγείας και του Τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τονίζει ότι η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας «για τη θέσπιση λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενώ κυβέρνηση και υπουργός αναγνωρίζουν ότι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας είμαστε πρωταθλητές στην Ε.Ε., ορίζουν ότι οι πολίτες θα καταβάλουν από την τσέπη τους 300 εως 2.000 ευρώ για απογευματινό χειρουργείο. Συγχρόνως, αναγνωρίζουν ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού».

Και προσθέτει:

«Αποτελεί μέγιστη παραπληροφόρηση η σύνδεση της μεταρρύθμισης του 2001 με τα απογευματινά χειρουργεία και το κόστος, που καλούνται να καταβάλουν οι ασθενείς. Με ποιους γιατρούς θα εφαρμοστεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, όταν σήμερα δεν επαρκούν οι ίδιοι γιατροί να διεκπεραιώσουν τα υφιστάμενα χειρουργεία;»

«Προ ημερών, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, ότι δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις δομές του δημόσιου νοσοκομείου. Πλανάται πλάνην οικτράν, αν θεωρεί ότι με τέτοιες αλχημείες το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής θα συναινέσει στην αλλοίωση του ΕΣΥ ως δημόσιου αγαθού», σημειώνει και καταλήγει: 

«Το κοινωνικό κράτος είναι η ταυτότητά μας και δεν την παζαρεύουμε. Θα είμαστε απέναντι υπερασπίζοντας τις ανάγκες των πολλών».

ΚΚΕ: Νομιμοποιεί το «φακελάκι»

«Ο “τιμοκατάλογος” για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε σήμερα περιχαρής ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλον τον λαό η εμπορευματοποίηση της υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ» επισημαίνει στο δικό του σχόλιο το ΚΚΕ.

«Φτάνουν στο σημείο να βάζουν ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το “φακελάκι” και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες» προσθέτει και καταλήγει:

«Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από κανέναν! Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλον τον λαό και για πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη».

Κυρ. Βελόπουλος: Ντροπή στον υπουργό και στη ΝΔ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνει ότι «η υγεία είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό. Ντροπή στον υπουργό, ντροπή στη Νέα Δημοκρατία που ανήρτησαν τιμοκατάλογο χειρουργικών επεμβάσεων, από 300 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ».

«Και είναι μεγαλύτερη ντροπή, γιατί ο Έλληνας έχει πληρώσει. Έχει δώσει χρήματα για να έχει τα χειρουργεία δωρεάν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, τονίζοντας ότι «στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους των κολλητών και φίλων τους, καθυστέρησαν 100.000 και πλέον χειρουργεία, με συνέπεια σήμερα να τρίβουν τα χέρια τους αυτοί οι τύποι που οικονομάνε από την υγεία του ελληνικού λαού». 

«Η υγεία είναι ανεκτίμητη και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες», κατέληξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.