ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΥΓΕΝΙΑΡ: 8 Μαρτίου – Γυναίκα μια λέξη, ένα σύμβολο, μία αξία!

Στις 8 του Μάρτη είναι η γιορτή της γυναίκας. Όλοι σπεύδουν να προσφέρουν ένα λουλούδι, ένα δώρο, μια ευχή στη γυναίκα. Η γυναίκα μητέρασύζυγοςσύντροφοςνοικοκυράγιαγιάεπαγγελματίαςεπιστήμοναςδιανοούμενη… Αλήθεια πόσες ιδιότητες περικλείονται σε αυτή τη λέξη! Πόσους «σκοπέλους» διαχρονικά κλήθηκε να ξεπεράσει η γυναίκα ώστε να βρει τη θέση της στην κοινωνία και στη συνείδηση όλων ή ..σχεδόν όλων; Εύλογο το ερώτημα: έχει γίνει κατανοητή η αξία της ύπαρξής της και της προσφοράς της;

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση ανά τους αιώνες η γυναίκα αποδεχόταν τη θέση που οι ίδιες οι κοινωνίες που ζούσε της υπαγόρευαν. Στην αρχαία Σπάρτη είχε καλύτερη θέση ως μάνα στρατιώτη σε σχέση με τη γυναίκα της αρχαίας Αθήνας. Στη Μινωϊκή Κρήτη η οικογένεια είχε μητριαρχικό χαρακτήρα. Στη μυθολογία η γυναίκα ήταν η Ευρώπη, πριγκίπισσα της Φοινίκης, που ερωτεύτηκε ο Δίας και γέννησε το Μίνωα, το Ραδάμανθη και τον Αιακό. Οι νύμφες Κρήτη και Ίδη ανάθρεψαν και προστάτευσαν τον Δία. Η Ιφιγένεια θυσιάστηκε για να φύγουν τα πλοία των Ελλήνων για την Τροία. Η Σαπφώ στην αρχαιότητα ήταν τρανή εκπρόσωπος της λυρικής ποίησης. Επί Βυζαντίου, η Υπατία ήταν από τις μεγαλύτερες μαθηματικούς όλων των εποχών που δίδασκε στην Αίγυπτο. Η Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα καπετάνισσα από την Ύδρα, όπως και η Μαντώ Μαυρογένους αφιέρωσαν και θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας μας διδάσκοντάς μας τη φιλοπατρία.

Τον 20ο αιώνα σημαντικές γυναίκες που βοήθησαν να αλλάξει η εικόνα της γυναίκας στην κοινωνία: Η Καλλιρόη Σιγανού Παρρέν εκδότρια της «εφημερίδας των Κυριών» 1889, ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων τον 19ο αιώνα αγωνίστηκε για το δικαίωμα των γυναικών στην πανεπιστημιακή μόρφωση. Ιωάννα Στεφανόπολη 1889 1η φοιτήτρια στη φιλοσοφική. Αγγελική Παναγιωτάκου 1892 1η πτυχιούχος ιατρός. Ελένη Σκούρα 1953 1η βουλευτής-πολιτικός. Amelie Earthar 1928 1η πιλότος. Ίντιρα Γκάντι πολιτικός, Margaret Thatcher πολιτικός, Valentina Tereshkova 1963 1η αστροναύτης.

Η γυναίκα ως μητέρα και σύζυγο, ατρόμητη δε σκιάχτηκε το χιόνι και στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο φορτώθηκε με πυρομαχικά  και τα μετέφερε στην Πίνδο όπου πολεμούσαν οι ήρωες, αγαπημένοι της για την πατρίδα. Δυνατό στήριγμα και στο μετόπισθεν όπου στο ρόλο της παιδαγωγού εμφύσησε στα παιδιά της την αγάπη και το σεβασμό για την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο. Μελίνα Μερκούρηαγωνίστηκε για τη δημοκρατία και έδωσε γιγάντιο αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Μαρία Κάλλας, η καλύτερη σοπράνο του αιώνα. Μαρία Κιουρήεπιστήμονας φυσικός και χημικός  με δύο βραβεία Νόμπελ, ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο. Σιμόν Ντε Μποβουάρσυγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβίστρια, φεμινίστρια …και τόσες άλλες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να βοηθήσουν ώστε η αξία της γυναίκας να αναγνωριστεί, να γίνει αποδεκτή και να δημιουργεί πια νέες ευκαιρίες για την εξέλιξή της.

Ακούραστη ύπαρξη η γυναίκα. Πολυπράγμων. Συνδυασμός αγάπηςέρωταευαισθησίαςενσυναίσθησηςεργατικότηταςευφυίαςυπομονήςδύναμης ψυχής. Κατά το παρελθόν πάντα στο πλευρό του άνδρα. Στη σύγχρονη κοινωνία μας, στην πρώτη γραμμή πια οι γυναίκες έχουν αποκτήσει ενεργό και πολυεπίπεδο ρόλο, όπου αποτελούν ισχυρό πυλώνα στα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά δρώμενα της κοινωνίας μας.

Ακούραστη και η σύγχρονη επιστήμονας και επαγγελματίας υγείας γυναίκα που καλείται ως προσωπικός – οικογενειακός ιατρός, ως λειτουργός και θεραπευτής να εργαστεί υπό αντίξοες συνθήκες στην περιφέρεια, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία, στις απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές του νομού μας και όχι μόνο. Οι συνθήκες αυτές δεν αφορούν μόνο τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν, δεν αφορούν τις απαρχαιωμένες και ακατάλληλες κτιριακές υποδομές αλλά και στον ολοένα αυξανόμενο βαθμό επικινδυνότητας που δημιουργείται στην εργασία τόσο κατά το πρωϊνό ωράριο, όσο και κατά την εφημέρευση τη νύχτα χωρίς προσωπικό φύλαξης (security). Επίσης, κατά τη μετάβαση των γυναικών Γενικών/Οικογενειακών ιατρών με ασυντήρητα και πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα οχήματα στον τόπο που ο άνθρωπος χρήζει άμεσης φροντίδας και αντιμετώπισης, με ρίσκο πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή χωρίς κάλυψη με Κρατική αστική ευθύνη.

Διαχρονικά, οι γυναίκες αγωνίστηκαν για το δικαίωμα στην εργασίατης ίσης αμοιβής με τους άνδρες συνεργάτες τους. Να έχουν το δικαίωμα της ψήφουδικαίωμα στη μόρφωσηδικαίωμα να ορίζουν τη ζωή τους και το σώμα τους. Βγήκαν στους δρόμους και πάλεψαν προβάλλοντας έναν εαυτό διαφορετικό από αυτόν που τους επέβαλαν τα κοινωνικά στερεότυπα. Ήξεραν ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο έτος το 1975. Το 1977 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακηρύσσει την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της γυναίκας και της παγκόσμιας ειρήνης. Από το 1996 κάθε χρόνο στον ΟΗΕ συζητούνται και παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τη γυναίκα. Όπως: 1998 «Οι γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», 2006 «Γυναίκες στη δημιουργία αποφάσεων», 2017 «Γυναίκες στο μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας στον πλανήτη» και άλλα.

Παγκοσμίως, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες (περίπου 1010 γυναίκες ανά 1000 άνδρες – 51,4% του συνολικού πληθυσμού). Παρόλα αυτά, λιγότερος αριθμός  γυναικών απασχολούνται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς οι περισσότερες εργάζονται με μερική απασχόληση. Στατιστικά διαπιστώνεται, επίσης, ότι περισσότερες γυναίκες πλέον κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο. Για παράδειγμα, το 91% των νοσηλευτών στον κόσμο είναι γυναίκες, όπως και το 98% που ασχολείται με την εκπαίδευση των παιδιών σε νηπιαγωγεία και σχολεία είναι γυναίκες. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και τομείς όπου οι άνδρες κατέχουν ακόμη την πλειοψηφία,  όπως οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανικοί.

Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει υψηλός βαθμός αναλφαβητισμού στις γυναίκες, κυρίως σε χώρες όπου θρησκευτικές και άλλες πολιτιστικές  πεποιθήσεις χρησιμοποιούνται εξουσιαστικά κατά των γυναικών. Περίπου μία στις πέντε γυναίκες κακοποιείται σεξουαλικά πριν την ηλικία των 15 ετών, ενώ 14 εκατομμύρια έφηβες μένουν ετησίως έγκυες, με πάνω από το 90% των περιπτώσεων να καταγράφονται σε τριτοκοσμικές χώρες.

Αναμφίβολα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες που χάνονται σε καταστροφές ή ατυχήματα, όπως πρόσφατα συνέβη στη χώρα μας που πενθεί την απώλεια νέων γυναικών μεταξύ των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η ανθρώπινη απώλεια τεράστια και συγκλονιστική. Η γυναίκα ως μάνα έχασε το παιδί της, η γυναίκα που πέθανε στερείται να γίνει μάνα, σύντροφος, εργαζόμενη. Ο άνδρας δε θα μπορέσει ποτέ να γευτεί την αγάπη που θα του πρόσφερε μια γυναίκα και το αίσθημα της συντροφικότητας. Όπως και με τις γυναίκες σε διάφορα σημεία του πλανήτη που βιώνουν τον πόλεμο και την καταστροφή και την απώλεια που αυτός επιφέρει.

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν θα πρέπει να είναι μια αφορμή για πανηγυρισμούς ή ευχολόγια μόνο. Μπορούμε να συμπορευτούμε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, στις μάχες που δίνονται σήμερα σε πολλαπλά μέτωπα. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τη ζωή, για ίσα δικαιώματα σε αυτήν!

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ & ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ – ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ-ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ:

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΓΕΝΙΑΡ ΚΑΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΣΣΕΣ & ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.