ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης στην Καλή Συκιά Δήμου Αγίου Βασιλείου

Με αισθήματα ιστορικής συνείδησης, xρέους, ευθύνης και σεβασμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 τιμητική εκδήλωση στην Καλή Συκιά Δήμου Αγίου Βασιλείου αφιερωμένη: 6η Οκτωβρίου 1943, Ηρωίδων Καλής Συκιάς Έπαινος- της Αρετής των Αιώνιος, σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίου Βασιλείου και του Κοινωνικού Εκπ/κού Συλλόγου Καλής Συκιάς “Ο Τσιλίβδικας”.

Προηγήθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων του χωριού.

Ακολούθησαν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στον Τσιλίβδικα από τον Δήμαρχο του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκη Γιάννη, την Πρόεδρο του Κοινωνικού Εκπ/κού Συλλόγου Καλής Συκιάς κ. Βασιλικής Μπαμιάκη-Κωστάκη παρουσία Εκπροσώπων Αρχών, Φορέων και πλήθους κόσμου, σε ατμόσφαιρα που και η Φύση ταυτίστηκε κραυγαλέα με τον ισχυρό αέρα, την ομίχλη , την παγωνιά στο κοινό αίσθημα των παρευρισκομένων ποτέ πια πόλεμος!

Το σκοτάδι του Φασισμού και Ναζισμού να διαλύεται μέσα από την ιστορική μνήμη και συνεχή αγώνα περιφρούρησης των Πανανθρώπινων Αξιών : ΕΙΡΗΝΗΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΑΩΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Η παρουσία των Κρητικών με την παραδοσιακή φορεσιά να κρατούν την σημαία με τα σώματα τους πάνω στο μνημείο λόγω του ισχυρού αέρα ενίσχυε την αίσθηση της αντίστασης μας που επιβάλλεται να υπάρχει και στις σημερινές χίμαιρες της Παγκοσμιοποίησης.

Το ριζίτικο που τραγούδησαν με αυθεντικότητα οι μαυροφορεμένοι νέοι νίκησε την ένταση του αέρα.

Κατέθεσαν στέφανα για τους αγωνιστές της Αντίστασης ο Δήμαρχος κ. Ταταράκης Γιάννης και εκπρόσωπος των Αντιστασιακών Ομάδων που έλαβαν μέρος στην μάχη του Τσιλίβδικα 4- Οκτωβρίου 1943 η κ. Μπαντουβά-Μελά Ρένα.

Συγκίνηση και ρίγη δέους προκάλεσε σε όλους η προσκυνηματική επίσκεψη και παραμονή στην οικία που διεξήχθη η ημερίδα. Αντιπροσώπευε ένα από τα φλεγόμενα σπίτια που η ομάδα Σούμπερτ πυρπόλησε και έριξε ζωντανές τις Ηρωίδες γυναίκες που αποτεφρώθηκαν.

Οι παρευρισκόμενες γερόντισσες, επιζήσασες γυναίκες- μάρτυρες του Ιστορικού γεγονότος της Καλής Συκιάς και οι σεβάσμιες Ρεθεμνιώτισσες θύματα του Ναζισμού η κ. Μαρούλη Ευαγγελία, η κ.Πετρακάκη Μαρία και η κ. Μπαντουβά-Μελά Ρένα στις οποίες υποβάλουμε αισθήματα σεβασμού και ευχαριστίες, λειτούργησαν διαδραστικά, ενίσχυαν το μήνυμα της αξίας του αγώνα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την διαχρονική αξία της έννοιας του ρόλου της γυναίκας ως ΜΑΝΑΣ, ΣΥΖΥΓΟΣ, ΑΔΕΛΦΗΣ, ΜΕΛΟΥΣ της κοινωνίας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου για την οικονομική ενίσχυση της εκδήλωσης, τον Δήμο Αγίου Βασιλείου για την ηθική, οικονομική ενίσχυση της εκδήλωσης και στην αποπεράτωση του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, επίσης τον συγχωριανό κάτοικο Αμερικής κ. Σταυρουλάκη Γιώργη για την οικονομική δωρεά του στην κατασκευή του Μνημείου.

Για την παρουσία τους στην εκδήλωση τον Αιδεσιμότατο π.Μυγιάκη Ιωάννη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Λιονή Μαρία, τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ΕΑ Στρατηγό κ. Παραγιουδάκη Μανούσο και την συμμετοχή του στο Προεδρείο της Ημερίδας ,τον ΕΑ Στρατηγό Αστυνομίας κ. Αποστολάκη,τους Δημάρχους Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ταταράκη Γιάννη, Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη Γεώργιο ,τον Αντιδήμαρχο Βιάννου,Πρόεδρο Ένωσης Θυμάτων Βιάννου και μέλος του Δiκτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων Ελλάδος κ. Συγγελάκη Αριστομένη, τον Αντιδήμαρχο Δήμου Αποκορώνου κ. Γυπαράκη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδος κ. Καλογεράκη Γεώργιο,τους Εκπροσώπους της Ένωση Απόστράτων Αξιωματικών ,Ταξίαρχο ΕΑ κ. Κωνσταντάκη Αντώνη, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Αδάμ Παραδεισανό, της Σχολής Αστυφυλάκων, Διοικητή κ. Γερμανάκη Σπύρο, του Πυροσβεστικού Σώματος Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνου πύραρχο Νικόλαο Λαγουδάκη, του Λιμενικού Σώματος Λιμενάρχη Ρεθύμνου Πλωτάρχη κ. Καστρινάκη Κωνσταντίνο,την διακριτική παρουσία της Προξένου του Γερμανικού Προξενείου Χανίων κ.Γανναδάκη, τους Εκπρόσωπους των Μαρτυρικών Χωριών, Σοκαρά , Καλλικράτη, Σακτουρίων, Βοριζίων, Ροδακίνου, τον Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα κ.Συγγελάκη Αριστομένη και την συμμετοχή του στο Προεδρείο της Ημερίδας, τους ομιλητές της Ημερίδας κ. Καρτσωνάκη Γεώργιο,τον κ. Καλογεράκη Γεώργιο,τον Εκπρόσωπο της Παγκρήτιας Ένωσης Δημοσιογράφων κ. Μπιμπάκη Νίκο, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος νοσηλευτικής Παραρτήματος Ρεθύμνου, την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου κ.Βαλαρή Φέφη,την πρόεδρο κ. Μανωλιτζά Άννα και μέλη του Σοροπτιμιστικού ομίλου Ρεθύμνου «ΕΡΩΦΙΛΗ», τα μέλη της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (Π.Ε.Π.Σ.Υ) , τους Εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων Χανίων και όλους τους παρευρισκόμενους.

Τα μέσα ΜΜΕ και τον τοπικό τύπο για τις δωρεάν καταχωρήσεις δημοσιευμάτων του συλλόγου.

Τον Παραδοσιακό μουσικοχορευτικό όμιλο Τζανιδάκη για την παρουσία μελών τους με Παραδοσιακή Κρητική ενδυμασία στην εκδήλωση

Τους φίλους και κατοίκους Καλής Συκιάς για τις προσφορές τους σε κρέας, τυρί, εδέσματα κλπ, την εθελοντική εργασία τους για την πραγματοποίηση
του γεύματος και της εκδήλωσης.

Είμαστε ευτυχείς που η εκδήλωση αυτή επισφράγισε το ηθικό χρέος και απόδοση τιμής στις Ηρωίδες της Καλής Συκιάς μετά και την επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Δημοκρατία σε Μαρτυρικό χωριό στις 1η Ιουνίου 2017.

Κοινωνικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλής Συκίας Ο ΤΣΙΛΙΒΔΙΚΑΣ