ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ρεθύμνου: «Εγκληματική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση»

Την «εγκληματική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβερνηση» καταγγέλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιησει παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 το μεσημέρι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης διεκδικώντας μια σειρά από μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη την εγκληματική πολιτική διαχείριση της πανδημικής κρίσης λαμβάνοντας αποφάσεις χωρίς επιστημονικό έρεισμα, με σαφέστατη επικοινωνιακή στόχευση και σε μια λογική εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, των μαθητών και όλης της κοινωνίας. Για την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ όλα τα αγαθά είναι εμπορεύματα και κάθε κοινωνική ανάγκη μπαίνει στην πολιτική του κόστους-οφέλους. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή που η ανεργία καλπάζει και η φτωχοποίηση του λαού προχωρά. Στη χώρα μας, σήμερα, ανακοινώνονται καθημερινά, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 21.000 και οι μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται. Ταυτόχρονα, για τους πολίτες το κόστος για διαγνωστικά-μοριακά τεστ είναι δυσβάστακτο, τα κενά στα νοσοκομεία είναι τεράστια λόγω ελλιπούς στελέχωσης και ασθενειών των υγειονομικών, ενώ η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτό, μείωσε κατά 820 εκ. τις δαπάνες για την υγεία το 2022, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ενισχύσει επανειλημμένα τα ΜΜΕ και την αστυνομία, έχει προσλάβει έναν μεγάλο αριθμό κληρικών και έχει δαπανήσει υπέρογκα κονδύλια σε πολεμικούς εξοπλισμούς.

Η παραπάνω κατεύθυνση αποτυπώνεται και στην Παιδεία όπου έχουν επίσης μειωθεί οι δαπάνες, αντί να αυξηθούν, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και χρόνιες ελλείψεις, αλλά και οι πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απαιτούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνηση, να λάβουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας για το άνοιγμα των σχολείων, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας. Ωστόσο, μια αναγκαία πολιτική απόφαση για τη δημόσια υγεία διαψεύστηκε, ξανά, πανηγυρικά από τη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να στείλει μαθητές και εκπαιδευτικούς ανοχύρωτους πίσω στα σχολεία.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κάλεσε σε συνάντηση τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), μια μέρα μετά τις εξαγγελίες για τους υγειονομικούς όρους με τους οποίους θα άνοιγαν τα σχολεία στις 10/1. Για μια ακόμη φορά αποτυπώνεται η αλαζονική στάση της κα. Κεραμέως και του επιτελείου της προς τις Ομοσπονδίες και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Με βάση τις σημερινές υγειονομικές συνθήκες, είναι απαράδεκτη η στάση Κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας, καθώς τα Δημόσια Σχολεία της χώρας μας ανοίγουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία σε βάρος των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Κι αυτό διότι οι διαφοροποιήσεις είναι ένα τρίτο selftest για την πρώτη μόνο εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, ότι σε περίπτωση κρούσματος, τα τεστ θα γίνονται από όλους και όχι μόνο από τις κοντινές επαφές στο σχήμα του σταυρού, που ίσχυε πριν και self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Ενώ για τους/τις ανεμβολίαστους/ες εκπαιδευτικούς ο έλεγχος με test παίρνει εξοντωτικές οικονομικές διαστάσεις, με το κόστος των διαγνωστικών να βαραίνει τους/τις ίδιους/ες.

Επιπλέον, τα κενά θα πολλαπλασιάζονται λόγω νοσούντων εκπαιδευτικών, ενώ οι 4 προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στο Ρέθυμνο είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συνολικά κενά στο νομό μας ήταν 140 πριν τα Χριστούγεννα και μόνο την πρώτη εβδομάδα προστέθηκαν 40 απουσίες εκπαιδευτικών λόγω COVID. Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ διατυπώνει λύσεις για αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων», ενώ σε σύσκεψη του ΓΓ Κόπτση με τους περιφερειακούς διευθυντές και διευθυντές εκπαίδευσης δόθηκαν προφορικές οδηγίες για αναπλήρωση των κενών:

1. Να εγκαταλείπουν οι συνάδελφοι/ισσες της παράλληλης στήριξης τα παιδιά για τα οποία έχουν προσληφθεί και να κρατούν τα τμήματα των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν

2. Να αναστέλλεται η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης

3. Να μπαίνουν στα τμήματα οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 μέχρι να συμπληρώσουν το εργασιακό 30ωρο τους

4. Να αναστέλλονται τα ολοήμερα.

Δεν θα ανεχτούμε την πλήρη απαξίωση των υποστηρικτικών και εκπαιδευτικών δομών του σχολείου, με τους/τις εκπαιδευτικούς να απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους για να καλύψουν τις τρομακτικές ελλείψεις που το ΥΠΑΙΘ προκαλεί. Εξάλλου είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για οποιαδήποτε άλλη δομή πλην αυτής στην οποία είναι τοποθετημένοι. Επίσης, απαγορεύεται η υπέρβαση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Με βάση τα παραπάνω κανένας και καμιά συνάδελφος-ισσα να μην αποδέχεται προφορική εντολή για εφαρμογή αυτών των παράνομων οδηγιών, να μην αποδέχεται καμία ανάθεση και καμία υπερωριακή απασχόληση. Να ζητείται πάντοτε έγγραφη εντολή από την προϊσταμένη αρχή σε περίπτωση που ασκηθεί πίεση σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε εκπαιδευτικό για την κάλυψη διδακτικών ωρών απόντων – ασθενούντων συναδέλφων.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να θέτουν το αίτημα πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού για τα κενά τους, αποκλείοντας με βάση τη νομοθεσία τις παράνομες, αντιεκπαιδευτικές οδηγίες και να προχωρούν σε αναπροσαρμογές του ωρολογίου προγράμματος. Τους καλούμε επίσης σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας της διοίκησης και προφορικής εντολής, να ενημερώνουν επίσημα το Διοικητικό Συμβούλιο.
Είναι βέβαια γεγονός, πως, εδώ και δύο χρόνια, Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας «σφύριξαν αδιάφορα» στη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως, αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μεταφερόμενων μαθητών, προληπτικοί-διαγνωστικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, ενίσχυση των σχολικών επιτροπών κ.ά. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση, συνεχίζουν την προώθηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς ανάρτηση των σχεδίων δράσης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, προσπαθούν να υλοποίησουν άμεσα πανελλαδικού τύπου εξετάσεις PISA σε ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου με κονδύλι ΕΣΠΑ πολλών χιλιάδων ευρώ και ταυτόχρονα συνεχίζουν την τράπεζα θεμάτων και την ΕΒΕ.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνώντων που 2 χρόνια τώρα δεν ενίσχυσαν, αντίθετα αποψίλωσαν το ΕΣΥ. Για αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των Α/θμιων σωματείων της Εκπαίδευσης και της Υγείας μέσα από συντονισμό του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Για ανοιχτά και ασφαλή υγειονομικά σχολεία, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ρεθύμνου απαιτεί:

• Αραίωση των τμημάτων, σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας για εξεύρεση χώρων ή εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης, έστω και τώρα, με ταυτόχρονες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
• Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου στη διάθεση των διευθύνσεων για γρήγορη αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί. Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
• Κατάργηση του σημερινού πρωτοκόλλου που απαιτεί 50%+1 (επιστημονικά αυθαίρετο που εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας) για να κλείσει ένα τμήμα.
• Παροχή μασκών υψηλής προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και δωρεάν επαναλαμβανόμενα PCR test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
• Ολιγοήμερο κλείσιμο τμήματος, και ουσιαστική ιχνηλάτηση, εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα σε μαθητή –μαθήτρια ή εκπαιδευτικό του τμήματος και άνοιγμα μετά τη διαπίστωση ότι δεν φέρουν τον ιό οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος.
• Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και μετατροπή όλων των υπαρχόντων σε πλήρους ωραρίου. Παροχή συστημάτων αερισμού των αιθουσών όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γονεϊκές άδειες και άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες έγκυες οι οποίες στη συνθήκη αυτή εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.
• Κατάργηση της οδηγίας για τηλεκπαίδευση σε περίπτωση νοσούντων εκπαιδευτικών. Όχι στην καταστρατήγηση του δικαιώματος σε άδεια.
• Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής (μάσκες αυξημένης προστασίας κ.τ.λ.) και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.
• Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.
• Ναι στον μαζικό εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις απαγορεύσεις, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας.
• Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.
• Μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στα εκκολαπτήρια της επιδημίας. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σχολικές μεταφορές και αποφυγή συνωστισμού.
• Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο ΣΕΠΕ Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών και της υγείας όλων των εμπλεκομένων στις σχολικές κοινότητες, καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/ους σε Παράσταση Διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στις 14:00, με διευκολυντική στάση εργασίας από μία έως τρεις ώρες, για τις τρεις τελευταίες ώρες, ανάλογα με το εργασιακό ωράριο του/της κάθε εκπαιδευτικού.

Παράλληλα, καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να αναλάβουν άμεσα κεντρικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών-γονέων-μαθητών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων”.