ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με δέσμευση την ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας, για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, κος Γεώργιος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. 

Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής τους συζήτησης, αναφέρθηκαν στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει από κοινού όπως,  Προληπτική Ιατρική-Οδοντιατρική, Εθελοντική Αιμοδοσία, Ενημερώσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας αλλά και παιδιών και των οικογενειών τους, με προβλήματα διαβίωσης. 

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Γεώργιος Μαρινάκης τόνισε ότι « ο Δήμος Ρεθύμνου έχει τη διάθεση μέσω των ανθρώπων, φορέων και υπηρεσιών που θέλουν και υποστηρίζουν έμπρακτα τις δράσεις του Οργανισμού που σκοπό έχουν την ολιστική υποστήριξη παιδιών και των οικογενειών τους». Επιπλέον ανέφερε ότι είναι δεδομένη η συνεργασία του Δήμου με τον Οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού καθώς μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη τοπική κοινωνία του Νομού Ρεθύμνου. 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο για την υπάρχουσα συνεργασία αλλά και την εμπιστοσύνη του Δήμου προς τον Οργανισμό όλα αυτά τα χρόνια. «Οι Δήμοι είναι η μόνη ελπίδα για την υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών  και το Χαμόγελο του Παιδιού είναι εδώ για να ενδυναμώσει το έργο αυτό θέτοντας στην διάθεση των Δήμων τα εργαλεία και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει». Τόνισε ακόμα πως μόνο με συνεργασίες με Δήμους και Πανεπιστήμια, φορείς και υπηρεσίες θα καταφέρουμε να είμαστε δίπλα σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Στη συνάντηση για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας συμμετείχε και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ΄ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.), Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κος Αναστασιάδης Παναγιώτης ο οποίος ανέφερε  ότι Το Χαμόγελο του Παιδιού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνου θα υλοποιήσουν, το 2024, από κοινού σημαντικές δράσεις προς όφελος των παιδιών με στόχο την υποστήριξη και την ασφάλεια των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Για την υλοποίηση των ανωτέρων, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Ρεθύμνου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Ειδικότερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ άλλων, θέτει στη διάθεσή του Δήμου:

• Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

• Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000

• Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111

• Την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017

• Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ

• Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί στο Ρέθυμνο

• Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

• Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία«ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

• Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων

• Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού

• Την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.

• Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

• Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.

• Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία Α΄ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο.

Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμος Ρεθύμνου αναλαμβάνει:

• Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

• Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Δήμο.

• Την προβολή των μηνυμάτων Amber και MissingAlert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

• Την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.