“Συμισάτορες”: Νέος δίσκος του Νεκτάριου Κλωστράκη

Με αυτόν τον τίτλο μας παρουσιάζει ο σπουδαίος δημιουργός, μουσικός και δάσκαλος κρητικής μουσικής Νεκτάριος Κλωστράκης τη νέα του δισκογραφική δουλειά που περιέχει 14 υπέροχα τραγούδια ένα εκ των οποίων έχει τον τίτλο “Συμισάτορες” και που ερμηνεύει ο Ψαραντώνης.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη θα πρέπει να πω ότι προέρχεται από την αρχαία λέξη ήμισυ δηλαδή το μισό. Όσοι λοιπόν κατείχαν κατά το ήμισυ μια περιουσία η συμμετείχαν κατά το ήμισυ σε μια συνεργασία λέγονταν συμισάτορες η συμισακοί.

Ο πολύ πετυχημένος τίτλος έχει παρθεί από την μαντινάδα του Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη) που λέει

“Δεν είδα φίλο να σταθεί στσι δύσκολες στιγμές μου
και θένε συμισάτορες να μπούνε στσι χαρές μου”

Ο Νεκτάριος Κλωστράκης έχει αποδείξει στην μακρόχρονη πορεία του ότι ποτέ δεν έγραψε
κάτι απλά για να πει ότι έγραψε. Κάθε δισκογραφική του δουλειά έχει πίσω της μια μεγάλη διαδρομή από τη στιγμή που θα γεννηθεί η ιδέα και θα αρχίσει να γράφει την μουσική των τραγουδιών. Επιλέγει με γνώμονα το αλάνθαστο αισθητήριο του τους συντελεστές που θα του δώσουν αυτά τα στοιχεία που δέσουν με τις μελωδίες και θα κάνουν το τελικό αποτέλεσμα ποιοτικό αλλά και με άρωμα Κρήτης.

Ο σεμνός αλλά δημιουργικός καλλιτέχνης γράφοντας μια μικρή εισαγωγή αναφέρει ότι η δύναμη της μουσικής είναι τεράστια, είναι μεγαλειώδης και αν περάσει μέσα σου, ανοίγει μια πόρτα που σε οδηγεί σε ένα μαγικό κόσμο στον οποίον μπορείς να συνεχίσεις να ζεις με μια προϋπόθεση που δεν είναι άλλη από το να αφήσεις την μουσική σου να μοιραστεί σε όλους, να κυριαρχήσει στων άλλων ανθρώπων τις ψυχές. Δεν ανήκει σε έναν λέει πολύ σωστά ο Νεκτάριος, αλλά ανήκει σε όλους μας.

Η αμύθητη αυτή περιουσία της μουσικής βάνει όλους τους άλλους “Συμισάτορες”. Ακούγοντας την υπέροχη αυτή δημιουργία που αποτελείται από 14 τραγούδια δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκινηθείς, να μην προσπαθήσεις να σιγοτραγουδήσεις, να μην σηκωθείς να χορέψεις ακόμα και μόνος σου. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να το σκεφτείς, η δύναμη της μουσικής, του στίχου, της εκτέλεσης και της ερμηνείας αγκαλιάζονται με μια μαγική δύναμη και σε διαπερνούν σαν το ηλεκτρικό ρεύμα δίνοντας σου το ερέθισμα να λειτουργήσεις αυθόρμητα. Δεν είναι βέβαια τυχαίο αφού σε αυτό το CD ενώνουν τις δυνάμεις τους σπουδαίοι καλλιτέχνες, στιχουργοί και μουσικοί όπως ίδιος ο δημιουργός Νεκτάριος Κλωστράκης, ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ηλίας Χορευτάκης, ο Μιχάλης Πετσάκης, ο Νίκος Μανιουδάκης, ο Γιάννης Κατάκης και η Βούλα Στρατάκη όσον αφορά τους ερμηνευτές που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Αναφέροντας τους μουσικούς ξεκινώ από τον δημιουργό που παίζει λύρα στα 12 τραγούδια ενώ στα περισσότερα τον συνοδεύει ο Νίκος Στρατάκης στο λαγούτο. Στο τραγούδι “Καμπιώτικος συρτός” η λύρα του Νεκτάριου συναντά το βιολί του Ηλία Χορευτάκη και δίνουν τέλειο αποτέλεσμα. Στο τραγούδι με τίτλο “Αρχαίο πνεύμα αθάνατο” παίζει βιολί ο Γιάννης Χαραλαμπάκης, ενώ στο ορχηστρικό με τίτλο “Εσμιγιά – Συναπάντεμαν” η λύρα του Κλωστράκη δένει με την ποντιακή λύρα του Ματθαίος Τσαχουρίδη και συγκινεί.

Συμμετέχουν επίσης σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Γιώργος Ρεράκης (λαγούτο), ο Δημήτρης Ζωγραφάκης , Δημήτρης Παπουτσάκης, Βασίλης Κοκοτσάκης και Μανώλης Δρίμης (κιθάρα), ο Μιχάλης Μαυράκης (μπάσο), ο Νίκος Χριστόπουλος και ο Γιώργος Κορτσινίδης (κρουστά) και ο Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής) στην ασκομπαντούρα, ενώ η εγγραφή και επεξεργασία ήχου έγινε στο στούντιο του Μιχάλη Μαυράκη που θεωρείται από τους κορυφαίους στο είδος.

Οι στιχουργοί που συμμετέχουν είναι κατά την γνώμη μου κορυφαίοι και ο καθένας έχει καταθέσει την ψυχή του μέσα από τους στίχους του. Αρχίζοντας από τις κυρίες είναι η Πόπη Νικηφόρου και η Ζαχαρούλα Εργαζάκη και συνεχίζω με τον Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη), τον Γιώργο Γαρεφαλλάκη, τον Σπύρο Πανηγυράκη, τον Νεκτάριο Κλωστράκη ενώ υπάρχουν αποσπάσματα από στίχους του Βιτσέντζου Κορνάρου και του Κώστα Μουντάκη. Τελειώνοντας θα συνιστούσα σε όλους να προμηθευτούν αυτόν τον υπέροχο ψηφιακό δίσκο (CD) και όχι μόνο να τον απολαύσουν οι ίδιοι αλλά να το δώσουν και στα παιδιά τους για να νιώσουν την διαφορά όσον αφορά την ποιότητα.

Κλείνω με μια μαντινάδα αφιερωμένη στον Νεκτάριο Κλωστράκη με ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσφέρει

“Είμαστε Συμισάτορες στους ήχους και στα πλούτη
που έδωσες Νεκτάριε με τη δουλειά ετούτη”

Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)