Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 47ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν)., που πραγματοποιήθηκαν στο νησί του Παπαδιαμάντη την Σκιάθο, το διήμερο 10 και 11 Ιουλίου 2020.
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων από τα νησιωτικά Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Τ.Σ. & ΕΚΤ κα Νίκη Δανδόλου και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, και το μέλος της Διοίκησης και αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Νίκος Ρεϊζάκης.
Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, οι οποίοι επισήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα, στην μετά-Covid εποχή, η επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές και τόνισαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να κρατηθούν ζωντανές οι οικονομίες των νησιών, οι οποίες στηρίζονται στον τουρισμό, τις μεταφορές και το εμπόριο, κλάδοι που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.
Στην συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, Πατήρ Σταματάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης και η κα Αικατερίνη Παπανάτσιου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νου Αγοραστού, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης και ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Στο πρώτο θέμα «Εθνική Θαλάσσια Πολιτική και Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χ. Καλογήρου, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», τονίζοντας ότι βασική τομή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, με συγκεκριμένους και σαφείς στόχους αλλά και μέσα χρηματοδότησης. Το τρίπτυχο «Νησιωτικότητα, Θαλάσσια οικονομία, Γαλάζια Ανάπτυξη» αποτελεί δομικό στοιχείο της νησιωτικής πολιτικής, που εισάγεται σε θεσμικό κείμενο κατά τρόπο ολοκληρωμένο, συνεκτικό και ρεαλιστικό. Στο νομοσχέδιο προδιαγράφονται 3 διακριτά χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ, το πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας.
Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χ. Τριαντόπουλου, με θέμα «Οικονομική Πολιτική και Νησιωτική Οικονομία», ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής λαμβάνει υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες όσο και τις δυνατότητας της νησιωτικής οικονομίας. Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία δεν σταμάτησε την νησιωτική μέριμνα, αντιθέτως σχεδιάστηκαν και διατέθηκαν άμεσα επιπλέον πόροι για την στήριξη των νησιών, όπως η επιδότηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για να μην διακοπή η διασύνδεση τους. Επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των κοινωνικών και οικονομικών φορέων με την πολιτεία για να επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα, ενώ απάντησε σε πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις συνέδρων σχετικά με την αναγκαιότητα βελτίωσης και απλοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των νησιωτικών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Σ. Σκιαδαρέσης, παρουσίασε το θέμα «Πολιτικές και μέτρα στήριξης της οικονομίας των νησιών για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας», ο οποίος με στοιχεία περιέγραψε το πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία των νησιών από την πτώση της τουριστικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας αλλά και σε δεύτερο επίπεδο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, ενώ απαρίθμησε σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας των νησιωτικών περιοχών, καθώς και μακροπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου και την μείωση της εξάρτησης της οικονομίας των νησιών από τον τουρισμό.
Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Τ.Σ. & ΕΚΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κα Ν. Δανδόλου, ανέπτυξε το θέμα της συμβουλής των διαθρωτικών προγραμμάτων στην νησιωτική ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι το 1/5 των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή 4,35 δισ. ευρώ περίπου κατευθύνονται στα νησιά. Σήμερα η απορροφητικότητα του προγράμματος αγγίζει το 35%, ενώ μέχρι τέλος του έτους το ποσοστό αναμένεται να φθάσει στο 55-60%, λόγω και των δράσεων που χρηματοδοτεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Επίσης αναφέρθηκε και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, δύο προγράμματα με σημαντικούς πόρους για την Ελλάδα, που θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας στα νησιά.
Στο επόμενο θέμα «Καταδυτικός τουρισμός – πολλαπλά οφέλη» η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δ. Κολυνδρίνη, παρουσίασε το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας, που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλοννήσου. Το ναυάγιο αυτό συνιστά ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα και συγκαταλέγεται στην ομάδα των ναυαγίων που υπάρχουν στον Παγασητικό Κόλπο και την περιοχή της Αλοννήσου. Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάπτυξη υποβρύχιων μουσείων, με σκοπό την προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή.
Τέλος, ο κ. Γεώργιος Ασωνίτης, Ειδικός Επιστήμονας της ΚΕΕΕ (Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας) και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Insuleur, παρουσίασε το θέμα «Νησιωτική Οικονομία & Πανδημία. Βοηθώντας τα Νησιά στην δημιουργία Σχεδίων Ανάκαμψης Τουριστικής Οικονομίας» καταθέτοντας σειρά προτάσεων και μέτρων για την ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας στα νησιά.