ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε επιστημονικό συνέδριο για την ίδρυση των Ενεργειακών Συνεταιρισμών

Στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα την ίδρυση των Ενεργειακών Συνεταιρισμών, όπως αυτοί προβλέπονται στο υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο του ΥΠ.ΕΝ που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, και διοργανώθηκε από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης.

enerf-synait (1)

Ειδικότερα στην ομιλία-παρέμβαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-Ενέργειας Νίκος Καλογερής ανέλυσε την υφιστάμενη ενεργειακή εικόνα της Κρήτης, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται από τα σχεδιαζόμενα έργα εθνικού και διεθνούς επιπέδου, τα οποία δύνανται να μετατρέψουν το αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Επισημαίνοντας μάλιστα τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε στις δράσεις και πολιτικές που υλοποιεί η Περιφέρεια προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το περιβάλλον.

enerf-synait (2)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος τέλος στο πεδίο δράσης των ενεργειακών συνεταιρισμών στην Κρήτη, διατύπωσε εξαιρετικά θετική άποψη, καθώς αναμένεται να δώσουν ώθηση, όπως είπε, στην τοπική ανάπτυξη, προωθώντας ταυτόχρονα τη συνέργεια και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τόνισε δε, τις αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που έχουν οδηγήσει σε προτάσεις για γιγαντιαία επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ στην Κρήτη, ενώ επικρότησε τη δραστηριοποίηση των ενεργειακών συνεταιρισμών που θα ευνοούν την αποκεντρωμένη παραγωγή με έργα ήπιας και μικρής κλίμακας, και θα διαχέουν ισάριθμα τα οφέλη προς τους πολίτες χωρίς να υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Χριστοφόρου, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλειος Τσολακίδης, καθώς και επιστήμονες από το χώρο της ενέργειας. Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών αρχών-τοπικών φορέων.