ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αυτισμό

Για πρώτη φορά το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ Ρεθύμνου “ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” συμμετείχε με αναρτημένη ανακοίνωση, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αυτισμό στην Λάρισα, με τίτλο: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
TOKENSYSTEM – ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ.

Ένα εξαιρετικό τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 με τίτλο: «Δυνατότητες και προκλήσεις» και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο Αυτισμού και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Υγείας.

Στo πλαίσιo του συνεδρίου υπήρχε πλούσια θεματολογία με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσειςαπό Έλληνες και ξένους επιστήμονες, παρουσιάσεις εργασιών και αναρτημένες ανακοινώσεις. Γνώση, εμπειρίες, απόψεις, αλλά και δυνατότητες και προκλήσεις σύμφωνα με τον τίτλο του συνεδρίου μας έδωσαν ιδέες και ώθηση για να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε έχοντας πάντα ως γνώμονα το παιδί με αυτισμό, τους γονείς και την οικογένεια στο σύνολό της.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του συνεδρίου ήταν σημαντικές και ιδιαίτερα συγκινητικές οι στιγμές που μίλησαν και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μαζί μας άτομα με αυτισμό ενώ παράλληλα είχαμε την τύχη να απολαύσουμεκαι να χειροκροτήσουμε την αγγλική μουσική μπάντα AUKESTRA ROCK BANDστην οποία συμμετέχουν άτομα στο φάσμα του αυτισμού.

Σκοπός της έρευνας που παρουσιάστηκε από την Λωρίνα Γκαράνη, Κοινωνιολόγο- Ειδική Παιδαγωγό και υπευθυνη του ΚδαπΑμέΑ και από την Εύη Ζευγαδάκη, Κοινωνική Λειτουργό στο ΚΔΑΠ, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού με αναρτημένη ανακοίνωση ήταν να παρατηρηθεί αν η χρήση ανταλλάξιμων αμοιβών (tokensystems) ως βοηθητικά συστήματα διδασκαλίας λειτουργούν ενισχυτικά στα πλαίσια διδασκαλίας γνωστικών δεξιοτήτων σε παιδιά με αυτισμό. Με βάση τα αποτελέσματα φάνηκε να είναι βοηθητική η χρήση του οπτικού αυτού συστήματος στην διδασκαλία γνωστικών δεξιοτήτων σε παιδιά με αυτισμό που συμμετείχαν στην έρευνα, αυξάνοντας τον χρόνο συγκέντρωσής τους και ολοκληρώνοντας περισσότερες δραστηριότητες στον ίδιο χρόνο και με περισσότερες επιτυχίες ανά δραστηριότητα.

Αναλυτικά θα γίνει παρουσίαση της εργασίας των επαγγελματιών της δομής ΚΔΑΠ ΑμεΑ του Συλλόγου γονέων ατόμων με αυτισμό, στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 6 Δεκεμβρίου 2017, σε ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Εκεί θα παρουσιαστούν και ακόμα πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.