ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συμμετοχή του δημάρχου Αγ. Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους ορεινούς δήμους

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους δημάρχους των 33 μικρών ορεινών δήμων της χώρας συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι ανάγκες, τα προβλήματα και η προοπτική ανάπτυξης των μικρών ορεινών Δήμων της Χώρας. Ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά την τοποθέτηση του παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις η οποίες θα ανακουφίσουν ουσιαστικά του μικρούς Δήμους και θα δώσουν  νέα αναπτυξιακή ώθηση. Συνοπτικά ο κ Ταταράκης ανέφερε:

  1. Υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθημερινά προβλήματα αλλά και στις αναπτυξιακές ανάγκες λόγω ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό.
  2. Αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν στο δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος (δημοτικός φωτισμός, αντλιοστάσια κά)
  3. Στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 50.000.000 ευρώ για τους 33 ορεινούς Δήμους μέσω του οποίου θα μπορούν να υλοποιηθούν έργα όπως διαχείριση λυμάτων, βελτίωση δημοτικής οδοποιίας, επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης άρδευσης, ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών, δημιουργία ορειβατικών καταφύγιων, αναπλάσεις κά
  4. Σύνδεση του Τουριστικού με το Αγροτικό προϊόν και την ίδρυση δημοτικών εταιρειών για μεγαλύτερη ευελιξία στην ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων.
  5. Χρηματοδότηση του κόστους του τέλους ταφής για να μην μετακυληθεί στους δημότες.
  6. Δημιουργία ειδικού ταμείου για τους Δήμους που έχουν χαρακτηριστεί ως πυρόπληκτοι από το οποίο θα μπορούν να αντλούν πόρους για αποκατάσταση των υποδομών και την ανακούφιση των πληγέντων
  7. Χρηματοδότηση του ναυαγοσωστικού έργου για τους μικρούς παραλιακούς Δήμους ώστε να μην το επωμιστούν  οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.  

Κατά την έξοδο από την σύσκεψη ο κ Ταταράκης δήλωσε:

«Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση στην οποία ακούστηκαν οι απόψεις όλων  Δημάρχων. Ευελπιστώ ότι οι προτάσεις μας θα εισακουστούν από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς και θα γίνουν πράξη προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες των ορεινών Δήμων με όραμα, σχέδιο και προοπτική.»