Συμπόσιο για την «αλληλεπίδραση των πολιτισμών και τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας σε τοπικό επίπεδο», θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, κατά τις ώρες 14:00 – 16:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ρεθύμνου.
Μεταξύ των δύο δήμων ξεκινά μια πολυεπίπεδη συνέργεια με επίκεντρο τον τοπικό πολιτισμό κάθε περιοχής. Ήταν μια εξαιρετική πρόταση από πλευράς του Κινεζικού Δήμου, την οποία ο Δήμος Ρεθύμνης αποδέχθηκε με ιδιαίτερη τιμή καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη του κόσμου με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και ιστορία. Η πόλη Chongqing βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα, κατοικείται από 32 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί το οικονομικό, παραγωγικό και συγκοινωνιακό κέντρο της λεκάνης του ποταμού Γιανγκτσέ και ολόκληρης της νοτιοδυτικής Κίνας.
Το πρόγραμμα:
14:00- 14:25 Χαιρετισμοί
– κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης
– κ. Wu Hui Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής της Επαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΚ Fuling και Υπουργός Δημοσιότητας.
– Καθηγητής Wang Yong, Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Κινεζικού και Ελληνικού Πολιτισμού.
– Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
– Ομότιμος Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης.14:25- 14:30 Τελετή Έναρξης
Έναρξη της σειράς διαλόγων για την Τοπική Συνεργασία Chongqing –Ελλάδας
Έναρξη της Εβδομάδας Πολιτισμού Ρεθύμνου– Chongqing και της Εβδομάδας Πολιτισμού Chongqing–Κρήτης.
14:30- 15:00 Ομιλίες Συμποσίου
– Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης σε θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης.
– Ομότιμος Καθηγητής Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολής Επιστημών Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
– Εκπρόσωπος της περιοχής Yuzhong του Chongqing: “Πώς θα μπορούσε η περιοχή Γιουζόνγκ να συμβάλει στην Αμοιβαία Πολιτιστική Μάθηση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας”
– κ. Μάνος Τσάκωνας, Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνης σε θέματα Πολιτισμού
– Δρ. Jiang Siwei, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βραχογραφιών Dazu «Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σινο-Ελληνικός Πολιτιστικός Διάλογος».
– Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, στο Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης και Πρόεδρος Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου – Εκπρόσωπος Οργανισμών Πολιτιστικής Κληρονομιάς
15:00-15:20 Διάλειμμα για Τσάι
15:25-15:30 Τελετή Υπογραφής – Γραφείο Δημάρχου
Επίσημη τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Chongqing Fuling και του Δήμου Ρεθύμνης Κρήτης
15:30-16:30 Επίσκεψη στην παλιά πόλη
Ξενάγηση στο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, με σκοπό την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι παραδοσιακές βιομηχανίες ενισχύουν την πολιτιστική κληρονομιά και οδηγούν στην αστική αναγέννηση – αναζωογόνηση.






