ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση Α. Ξανθού με το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων – Βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον τουριστικό τομέα για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού

Συνάντηση με τη νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, πραγματοποίησε ο βουλευτής και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της ΝΕ Ρεθύμνου Θοδωρή Δουλουμπέκη και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Βλαστό. Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ Κ. Νικολιδάκης και τα μέλη του ΔΣ ανέδειξαν τα μείζονα προβλήματα των εργαζομένων στους τομείς του τουρισμού και των κατασκευών, με έμφαση στο κύμα ακρίβειας και αύξησης του ενεργειακού κόστους που εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα και οδηγεί σε ραγδαία φτωχοποίηση χιλιάδες νοικοκυριά.

Ειδικά για τα θέματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων τονίστηκε η ανάγκη παράτασης του ταμείου ανεργίας μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η τήρηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΚΣΣΕ) και η διεκδίκηση τοπικής ΚΣΕΕ στα ξενοδοχεία με σημαντική αύξηση αποδοχών. Μαζί με την πάταξη της μαύρης εργασίας (με καλή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών), την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμου εργατικού δυναμικού στον τουριστικό τομέα. Αντίστοιχες είναι οι προτάσεις του ΕΚΡ και για τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με βασική αιχμή τη σοβαρή αύξηση του του κατώτατου μισθού και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα.

Ειδική αναφορά έγινε στην κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο Ρέθυμνο, στη συνεχόμενη δυσλειτουργία του νοσοκομείου και την ταλαιπωρία των ασθενών για να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία ή να προγραμματίσουν έγκαιρα μια χειρουργική επέμβαση.

Από την πλευρά του ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ευνοεί με την πολιτική της μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, πλήττει τον κόσμο της εργασίας και αδυνατεί να διαχειριστεί τη διπλή κρίση (υγειονομική-ακρίβεια) με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι μια κυβέρνηση που ευνοεί τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα, για να υλοποιηθούν πολιτικές ισότητας, σεβασμού του Εργατικού Δικαίου, γενναίας στήριξης του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους, δηλαδή αριστερές και προοδευτικές πολιτικές.