ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση Α. Ξανθού με τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε την Παρασκευή 8/10/2021 την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και συναντήθηκε με τους κ.κ. Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτριο Μυλωνάκη και Οικονομικών και Υποδομών Κωνσταντίνο Σπανουδάκη.

Οι Αντιπρυτάνεις ενημέρωσαν τον κ. Α. Ξανθό για την διαδικασίες έναρξης της δια ζώσης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά από καιρό και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την χωρίς προβλήματα λειτουργία και για τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στους φοιτητές, καθώς και για την προσεχή λειτουργία 2 εμβολιαστικών κέντρων εντός του χώρου του Πανεπιστημίου. Εκφράστηκε προβληματισμός για την πρόβλεψη για 100% πληρότητα στα αμφιθέατρα.

Ο κ. Α. Ξανθός ενημερώθηκε για τα αναπτυξιακά έργα του Πανεπιστημίου Κρήτης που δρομολογήθηκαν την προηγούμενη περίοδο και είναι σε εξέλιξη , όπως η επέκταση της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης και  η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ 3.000 φοιτητικών κατοικιών (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο), καθώς και του Αμφιθεάτρου-Συνεδριακού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Η ολοκλήρωση  των έργων αυτών θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση του οξυμμένου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Ρεθύμνου, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τις πολιτιστικές υποδομές  της πόλης και θα ενισχύσει τον συνεδριακό τουρισμό στον τόπο μας.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία υλοποίησης της απόφασης της Συγκλήτου για παραχώρηση έκτασης του Πανεπιστημίου στου Γάλλου, για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε την διαχρονική συμβολή του ΠΚ και της Ιατρικής Σχολής στην διαμόρφωση κουλτούρας πρόληψης, αγωγής Υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία επηρέασε τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο κ. Α. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στη φετινή μείωση των εισακτέων σε τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ιδιωτικών κολεγίων από την κυβέρνηση και την νομοθετική επ’ αόριστο αναστολή  της λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων ΑΕΙ, (μεταξύ των οποίων 6 Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ, ένα εκ των οποίων είναι το νέο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ρεθύμνου), που ναρκοθετούν το κοινωνικό δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν παιδείας για τη νέα γενιά και την ανάπτυξη των δημόσιων ΑΕΙ.