ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση Α. Ξανθού στην Κυριάννα για τα προβλήματα της προσβολής της ελιάς από δάκο και τη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή

Συνάντηση για το μείζον θέμα της αυξημένης προσβολής της ελιάς από δάκο και την αναμενόμενη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή, είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός στην Κυριάννα του Δήμου Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γ. Κατσανέβας, οι Πρόεδροι των Τ.Κ., Κυριάννας Γ. Μανωλακάκης, Αμνάτου Γ. Κανακάκης, Χαμαλευρίου Δ. Σερλής και ελαιοπαραγωγοί της περιοχής.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών περιέγραψαν με μελανά χρώματα τη φετινή ελαιοπαραγωγική περίοδο και τη διαφαινόμενη δραματική μείωση του εισοδήματος τους, με δεδομένο ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί την πιο σημαντική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα της περιοχής. Επεσήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν στη διενέργεια και αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας, ειδικά στην εποχή της κλιματικής
αλλαγής, και εξέφρασαν την ανάγκη εφαρμογής νέων μεθόδων.

Εκδήλωσαν επίσης την έντονη ανησυχία τους την έλλειψη εργατικών χεριών για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου και γενικά για τη βιωσιμότητα της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι η δακοκτονία στη χώρα μας διενεργείται με ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και ότι απαιτούνται μεγάλες τομές στον τρόπο διενέργειας του όλου προγράμματος της δακοκτονίας, με συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του, με εμπλοκή των ενδιαφερομένων παραγωγών, με ενίσχυση μεθόδων βιολογικής καταπολέμησης του δάκου, με μέριμνα και για τους εγκαταλελειμμένους ελαιώνες, με σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την επιστημονική έρευνα και σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Α. Ξανθός δεσμεύτηκε να φέρει άμεσα με ερώτηση του στη Βουλή το θέμα της αυξημένης φετινής προσβολής της ελιάς από το δάκο και των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή στο Νομό Ρεθύμνου.