ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συνάντηση Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης με την διοίκηση 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ εκπροσώπων των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Ρεθύμνου, η προσβλητική ενέργεια του διοικητή του ΠΑΓΝΗ κατά των αναισθησιολόγων και η επίθεση σε γιατρό του ΚΥ Μοιρών.

Επισημάναμε στη διοίκηση τους λόγους για το κύμα παραιτήσεων γιατρών, που είναι κυρίως οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς (η υπερεφημέρευση, οι περικοπές ρεπό, οι εκατοντάδες χρωστούμενες άδειες, οι μετακινήσεις) λόγω της υποστελέχωσης. H βασική λύση που σχεδιάζει να δώσει η διοίκηση στο σοβαρό πρόβλημα, που θα προκύψει με τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Ρεθύμνου, είναι οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία του Ηρακλείου και από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες θα αποδυναμώσουν τις άλλες δομές.

Για την απαράδεκτη απαξιωτική εντολή του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων για να επαληθεύσει τη νόσησή τους από COVID, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ απέφυγε να πάρει θέση, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμη όλα τα δεδομένα. Υπερασπίστηκε δε τη διοίκηση ως επιτυχημένη στη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών του νοσοκομείου.

Τέλος, αναφορικά με την επίθεση συνοδού ασθενούς σε γιατρό του ΚΥ Μοιρών, η διοίκηση της ΥΠΕ δήλωσε ότι έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και ότι εξετάζει τρόπους ενίσχυσης του προσωπικού φύλαξης του ΚΥ, μεταξύ των οποίων και με ιδιωτικά συνεργεία. Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητήσαμε το προσωπικό φύλαξης των δημόσιων δομών υγείας να είναι μόνιμο και όχι εργολαβικοί συμβασιούχοι.

Συμπερασματικά, καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ στα ζητήματα που της θέσαμε. Δεν είναι στις προθέσεις της διοίκησης να δώσει λύση στις σοβαρές ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής, αφού έχει αναλάβει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, που οδηγεί σε υποβάθμιση και συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης δαπανών, προτείνονται λύσεις-«μπαλώματα» με μετακινήσεις προσωπικού, που κλείνουν προσωρινά «τρύπες» ανοίγοντας άλλες και θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερες παραιτήσεις γιατρών.

Oι εκπρόσωποι των γιατρών ζητήσαμε την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Ρεθύμνου και όλων των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων υγείας της Κρήτης με μόνιμο προσωπικό με άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων, ώστε να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών και να μην ωθούνται σε παραίτηση αλλά και να μην προκαλείται δυσλειτουργία κατά τις αναρρωτικές άδειες συναδέλφων. Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια αυταρχισμού και εκφοβισμού των εργαζομένων εκ μέρους των διοικήσεων. Συμπαραστεκόμαστε στο συλλαλητήριο στις 16/1 για τη στήριξη του ΓΝ Ρεθύμνου. Καλούμε το λαό να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για καθολική ικανοποίηση των αναγκών σε σύγχρονες αποκλειστικά δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου