ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση για την πορεία των εργασιών ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας του 16ου Δημοτικού Σχολείου

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του 16ου Δ.Σ  και του Συλλ. Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δ.Σ και 10ου Νηπιαγωγείου συντάχθηκε επιστολή και πρόσκληση προς το τμήμα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης με σκοπό την πραγματοποίηση ενημερωτικής συνάντησης με θέμα την πορεία εργασιών και ζητήματα που άπτονται της ανέγερσης της νέας σχολικής μονάδας. Στην γρήγορη και θετική ανταπόκριση με δια ζώσης συνάντηση στο σχολείο μας με τον Αντιδήμαρχο του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, κο Γεωργαλή λάβαμε ενημέρωση για τα κάτωθι σημαντικά ζητήματα.

Τα έργα ανέγερσης της νέας σχολικής μας στέγης βρίσκονται σε εξέλιξη και θα επιταχυνθούν εντός καλοκαιρινής περιόδου. Ήδη έχουν θεμελιωθεί τα κτίρια #1 και #2 γεγονός που τοποθετεί το έργο εντός χρονοδιαγράμματος. Οι αναφορές για ύπαρξη σπηλαίου κοντά στην περιοχή των θεμελίων αποτελεί στοιχείο που  έχει προβλεφτεί από τη γεωλογική μελέτη που προηγήθηκε.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη και η πιθανή αύξηση του κόστους των υλικών λόγω της οικονομικής συγκυρίας δεν επηρεάζει την αρχική συμφωνία. Μέρος της χρηματοδότησης ύψους 140.000 ευρώ είναι δεσμευμένο για την προμήθεια σχολικού εξοπλισμού.

Ως ημερομηνία παράδοσης του έργου ορίζεται ο Σεπτέμβριος του 2023 μιας και οι εργασίες βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος. Είναι όμως αρκετά πιθανό πως εκ μέρους του εργολάβου  θα ζητηθεί παράταση 6 μηνών απευθείας από το Υπουργείο όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο Δήμος δεσμεύεται να πιέσει να μην χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η παράταση αλλά – εφόσον δοθεί- να χρησιμοποιηθεί κατά το ήμισυ. Κατά συνέπεια ημερομηνία παράδοσης του έργου ορίζεται ο Δεκέμβριος του 2023.

Ο κος Γεωργαλής χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο Συλλόγων να προτείνουν τη διαθεσιμότητά τους στα πλαίσια  του συλλογικού σχεδιασμού καταθέτοντας εμπειρία και συνθέτοντας ιδέες και οράματα της σχολικής μας κοινότητας. Δεσμεύτηκε πως από τη στιγμή που το έργο σηκωθεί (γιαπί) υπάρχουν περιθώρια συνδιαμόρφωσης μέσω διαλόγου με τον εργολάβο. Τα περιθώρια χρήσης και οργάνωσης του χώρου του κτιρίου αν και μικρά θα είναι σημαντικά ως προς την πρακτικό προσανατολισμό που θα θέλαμε να έχει η νέα σχολική στέγη.

Σε ερώτησή μας σε σχέση με τα περιθώρια διαμόρφωσης του αύλειου χώρου και  επιλογής των αθλητικών εγκαταστάσεων απάντησε θετικά. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αρκετές ελευθερίες (αυξημένη παρέμβαση). Σχολικός κήπος, δεντροφύτευση, επιλογή είδους αθλητικών εγκαταστάσεων και τρόπου χρήσης και ένα στέγαστρο (που μάλλον υπάρχει στο αρχικό σχέδιο) ήταν κάποια από τα σημεία ενδιαφέροντος της κουβέντας που ακολούθησε.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της πρόσβασης στο νέο σχολείο. Ενημερωθήκαμε πως είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τη δημιουργία οδικού κόμβου έτσι ώστε η πρόσβαση να εξυπηρετείται με 3 διαφορετικούς τρόπους. Η συζήτηση έκλεισε ανταλλάσσοντας ιδέες σε σχέση με το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η πρόσβαση σε αυτό ενεργοποιώντας τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας σε μια σύγχρονη πόλη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Παιδείας για την επίσημη ενημέρωση και τις δεσμεύσεις. Το τακτικό ραντεβού μας ανανεώθηκε για του επόμενους μήνες όταν το έργο θα περάσει σε επόμενη φάση.

 Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 16ου Δ.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ