ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα είχε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης

Θεσμική συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα είχε το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου 2024 ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Παλιάς Πόλης Ρεθύμνης κ. Στέλιος Σαμψών και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα επιχειρηματικότητας κ. Νίκος Ρεϊζάκης.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε αφορούσε σειρά θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και γενικότερα ζωτικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν το Ρέθυμνο στον τομέα των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών.

Ιδιαίτερος βάρος δόθηκε στο ζήτημα των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στην έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη τους από ιατρούς.

Ο κ. Δήμαρχος, έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, προτείνοντας την ανάπτυξη οικονομικών κινήτρων, ώστε περιοχές όπως το Ρέθυμνο που υφίστανται σοβαρό έλλειμμα στέγης, να αποτελέσουν ελκυστικές επιλογές για κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, κυρίως επιστημόνων στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.  Επανέλαβε δε, την πρόταση του για αξιοποίηση μέρους των εσόδων που εισπράττονται από τα τέλη διαμονής, να αποδίδονται ως κοινωνικό μέρισμα σε περιπτώσεις ιατρών και εκπαιδευτικών, ώστε να επιλέγουν εύκολα μια μετακίνηση για να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Υπουργός για την πορεία υλοποίησης των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Ο κ. Δήμαρχος τον ενημέρωσε, ότι η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί κάνει εξαιρετική δουλειά και το έργο προχωράει. Επισήμανε, ωστόσο, τα γραφειοκρατικά ζητήματα που ανακύπτουν και προκαλούν καθυστερήσεις, προτείνοντας τόσο την απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και την εξέταση του ενδεχόμενου συγκρότησης δεύτερης επιτροπής εξέτασης ενστάσεων και αντιρρήσεων ώστε να αποσυμφορηθεί ο όγκος δουλειάς που έχει προκύψει.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα υποδομών, όπως της ανάγκης να εισακουστούν τα τοπικά αιτήματα στο θέμα κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ, την ανάγκη να χωροθετηθεί ένα νέο εμπορικό λιμάνι μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου ώστε να αποσυμπιεσθούν οι δύο πόλεις από οχλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα και να συνεχίσει να υπάρχει στήριξη της επιχειρηματικότητας προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη λειτουργία του Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Lasers του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που εδρεύει στον Δήμο Ρεθύμνης. Όπως, ανέλυσε ο  Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Lasers συμμετέχει ενεργά στην κατάθεση πρότασης για την προπαρασκευαστική φάση του νέου οδικού χάρτη υποδομών για την αδρανειακή σύμπτυξη υδρογόνου μαζί με άλλα ευρωπαϊκά εργαστήρια και ζήτησε την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης από τον αρμόδιο υπουργό.

Ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, καθώς στις υπηρεσίες του εντάσσεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Σκρέκας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον σχεδιασμό που του αναπτύχθηκε και δεσμεύτηκε για πολιτική στήριξη του φιλόδοξου εγχειρήματος αλλά και χρηματοδότησης εφόσον παρασταθεί ανάγκη και αυτό είναι εφικτό.

Τέλος, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ποιότητα των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Επιμελητήριο Ρεθύμνου αλλά και για την θερμή φιλοξενίας, της οποίας έτυχε κατά την παραμονή του στο Ρέθυμνο.