ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση Ξανθού με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης – Προτεραιότητα η δημιουργία νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο σε έκταση του Πανεπιστημίου

Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητή Ιατρικής κ. Γιώργο Κοντάκη, είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, οι επιπτώσεις της στη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Πανεπιστημίου, καθώς και η προοπτική της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο με ενσωμάτωση και πανεπιστημιακών κλινικών.

Είναι προφανείς οι σοβαρές παρενέργειες της «κοβιντοποίησης» του ΕΣΥ στην τακτική λειτουργία των νοσοκομείων και ιδιαίτερα των χειρουργείων που έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, αλλά και στην εκπαίδευση των φοιτητών και των ειδικευόμενων γιατρών. Κοινή επίσης είναι η εκτίμηση ότι η υγειονομική κρίση και η ευρύτατη αναγνώριση της αξίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για μια γενναία επένδυση επιπλέον πόρων (ανθρώπινων και υλικών) στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας. Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας σε όλα τα επίπεδα (ΠΦΥ-Επείγουσα Ιατρική-Νοσοκομεία-Εργαστήρια-Αποκατάσταση-Ψυχική Υγεία κλπ.) για να μπορέσουν να καλύψουν με επάρκεια και ποιότητα τις νέα ανάγκες που έχουν έρθει στο προσκήνιο, καθώς και μια αναβάθμιση των εργασιακών-μισθολογικών-εκπαιδευτικών συνθηκών στο ΕΣΥ. Χωρίς αυτήν και χωρίς ένα σύγχρονο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και άγονες ειδικότητες, το brain drain θα συνεχιστεί και η σημερινή κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ θα επιδεινώνεται.

Ο κ. Κοντάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες της Πρυτανικής Αρχής, τη δρομολόγηση και συστηματική παρακολούθηση του έργου της κατασκευής 2000 φοιτητικών κατοικιών και ενός σύγχρονου αμφιθεάτρου-συνεδριακού κέντρου στο Ρέθυμνο, τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας για την κτιριακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου του ΠΚ, καθώς και το αμέριστο ενδιαφέρον της Πρυτανείας και του ίδιου προσωπικά για την αξιοποίηση της έκτασης που έχει παραχωρηθεί (με απόφαση της Συγκλήτου) στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε ότι η κοινωνία του Ρεθύμνου αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κρήτης στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην πρόοδο και ευημερία του τόπου. Εκτιμά όμως ιδιαίτερα την ισχυρή βούληση της σημερινής πρυτανικής αρχής να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό, με την παραχώρηση της αναγκαίας οικοπεδικής έκτασης και τη δυνατότητα ανάπτυξης πανεπιστημιακών κλινικών-τμημάτων στο νέο νοσοκομείο. Το ζητούμενο πλέον, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι να υπάρξει αντίστοιχη πολιτική βούληση από το Υπουργείο Υγείας και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες μελέτης και «ωρίμανσης» ενός τέτοιου έργου. Σ’ αυτό το επίπεδο δεν έχει γίνει ακόμα κανένα βήμα, παρά το ότι έχουν μεσολαβήσει περίπου 9 μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου στον Υπουργό Υγείας.