ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου: «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα»

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους φίλους του 47χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του, χθες, την ώρα της εργασίας του, στα Ναυπηγεία του Περάματος.

Επίσης, εκφράζει τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στους δύο εργαζόμενους που τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται.

Από την αρχή του χρόνου τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού κάθε τρίτη μέρα ένας εργάτης χάνει τη ζωή του και δεκάδες τραυματίζονται και σακατεύονται.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, είναι τεράστιες γιατί κατέστησαν τους χώρους δουλειάς κρεματόρια, δίνοντας το ελεύθερο στη μεγαλοεργοδοσία να παραμερίζει τα μέτρα ασφάλειας, να εντατικοποιεί την εργασία, για να αυξάνει την κερδοφορία της.

Το αφήγημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν αυτή την οικονομία, συνεπάγεται βαρβαρότητα για τη ζωή των εργαζομένων. Είναι ντροπή να περηφανεύονται για αυτή την κατάσταση που επικρατεί και να την προβάλλουν ως «πρότυπο» ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα που είδε ο Μητσοτάκης στο Πέραμα ήταν των εργολάβων και των εφοπλιστών, των οποίων τα κέρδη είναι ποτισμένα με το αίμα των νεκρών μας και των σακατεμένων για ένα μεροκάματο.

Τα κέρδη των λίγων είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργατών.

Το συνδικάτο στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπως κάθε συνδικάτο που βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όχι μόνο είχε προειδοποιήσει για αυτά τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, αλλά επανειλημμένα έκανε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδόν κάθε μήνα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας.

Είχε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάνε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή. Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι όμως σφυρίζουν αδιάφορα όπως κάνουν πάντα και υποκριτικά μετά το έγκλημα στέλνουν συλλυπητήρια μέχρι να γίνει το επόμενο.

Ως εδώ! «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας, στα γιαπιά, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα λιμάνια, στα εργοστάσια, , στα εργοτάξια, παντού.

 Δεν θα μετράμε εμείς νεκρούς και αυτοί κέρδη.

Εδώ και τώρα, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στη Ζώνη και την απεργία που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο  διεκδικώντας να μπορούν να πηγαίνουν γεροί στη δουλειά τους και να γυρίζουν γεροί στα σπίτια τους.

 Δε θα σταματήσουμε. Έχουμε χρέος να καταφέρουμε να γίνουν πράξη τα αιτήματα μας για να μπορούμε να γυρνάμε σώοι στο σπίτι και στις οικογένειες μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 Κι ας γνωρίζουν από τώρα όσοι κόπτονται να κυβερνήσουν πως δε θα σταματήσουμε. Θα μας βρίσκουν απέναντι, όσο βάζουν σε ζυγαριά τα κέρδη τους με τις ζωές μας. Όσο αφήνουν τους εργοδότες, μπροστά στα κέρδη τους, ανεξέλεγκτους.

Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και σε αυτό το δρόμο πορευόμαστε.