ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου: «Όχι στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν!»

Κάλεσμα στα συνδικάτα να μην αποδεχτούν την 16ωρη εργασία απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου.

«Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!» για να μην αποδεχτεί κανείς την δουλειά 16 ώρες την ημέρα, τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου και την ζωή λάστιχο, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλα τα συνδικάτα:

  • Κανείς να μην αποδεχτεί την δουλειά 16 ώρες την ημέρα.
  • Κανείς να μην αποδεχθεί τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου και την ζωή λάστιχο.
  • Κανείς να μην αποδεχθεί την νομιμοποίηση της απεργοσπασίας και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ξετυλίγεται σε όλη του την πληρότητα το νομοσχέδιο που θα φέρει εν μέσω καλοκαιριού ο υπουργός εργασίας και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τα δημοσιεύματα που αναλύουν την ευρωπαϊκή οδηγία αποκαλύπτονται οι εκτρωματικές διατάξεις που προβλέπονται και μετατρέπουν το ωράριο και την ζωή του εργαζόμενου σε ζωή λάστιχο για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Το νομοσχέδιο αυτό έχει σαν στόχο να επιβάλει το 16ωρο, με τέτοιες εργασιακές σχέσεις ώστε οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους όταν θέλουν, για όσο θέλουν, όπου θέλουν, όπως θέλουν και να πληρώνουν ότι θέλουν. Με οποιοδήποτε δηλαδή τρόπο θα εξασφαλίζουν ακόμα περισσότερα από τα ματωμένα κέρδη τους.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια και συνολικά αυξάνει την ένταση της εκμετάλλευσης και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα που τα βαφτίζουν «δυστυχήματα» ή «ατυχήματα». Επειδή, όμως, η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα πάνε χέρι – χέρι με την καταστολή, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Γεωργιάδης συμπληρώνει αυτό του Χατζηδάκη και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αφού με βάση τα δημοσιεύματα, θα αναγνωρίζει το δικαίωμα στην απεργοσπασία και όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, εκτός από χρηματικό πρόστιμο θα διώκονται και ποινικά, με ποινή φυλάκισης 6 μηνών, ακόμη και για «ψυχολογική βία»! Η διάταξη αυτή είναι αντίστοιχη με αυτή του ιδιώνυμου αδικήματος όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός μπαίνουν μπροστά για να υπερασπιστούν την λαϊκή κατοικία, δείχνει ακριβώς και τι είναι αυτό που φοβούνται. Φοβούνται το οργανωμένο εργατικό κίνημα που μπορεί να επιβάλει στην πράξη το δίκιο του.

Να ποιο είναι το Ευρωπαϊκό «κεκτημένο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων, το οποίο εξακολουθεί να αποδέχεται και να εξυμνεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία με την ανακοίνωση της, που είναι μνημείο αθλιότητας, καλλιεργεί των εφησυχασμό και κάνει πως δεν ξέρει το περιεχόμενο, όπως έκαναν και με το νόμο Χατζηδάκη, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που ο ίδιος διαρρέει. Εξάλλου το σημαντικότερο πρόβλημα που βρίσκουν είναι ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στην «απαιτούμενη διαβούλευση».

ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου. Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί αυτή την χαμοζωή που μας ετοιμάζουν και την προσπάθεια χτυπήματος της συλλογικής δράσης, της οργάνωσης των συνδικάτων που παλεύουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σταθερό ωράριο, για αυξήσεις και συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο.

Να μην τολμήσει να φέρει τέτοιο έκτρωμα στην βουλή, γιατί θα βρει απέναντί της τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναμονή.

Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Όπως έγινε με τον Λάσκαρη, τον Κατρούγκαλο και άλλους, οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά. Δε θα περάσουν.

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες:

  • 35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο. Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας
  • Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Κανείς εργαζόμενος χωρίς σύμβαση
  • Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή».