ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζεται o Γ’ Κύκλος Εκπαίδευσης με τη δεύτερη ομάδα υποψήφιων θετών γονέων της Περιφέρειας Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζοντας το όραμα «Μια Οικογένεια για κάθε Παιδί» που στερείται-μόνιμα ή προσωρινά-οικογενειακό περιβάλλον, προωθεί και προάγει τους θεσμούς της Παιδικής Προστασίας, την Υιοθεσία και την Αναδοχή, οι οποίοι διασφαλίζουν την οικογενειακή αποκατάσταση κάθε παιδιού.

H Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Χανίων, καθώς και με τη συμμετοχή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, σεβόμενη τα αιτήματα των υποψήφιων Θετών Γονέων, ακόμα και μέσα στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οργανώνει την εκπαίδευση της 2ης ομάδας των υποψηφίων Θετών Γονέων που εντάσσονται στο Γ’ Κύκλο Εκπαίδευσης υποψηφίων Θετών Γονέων. Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4538/18 και ΦΕΚ 4489/18), ενώ η εκπαίδευση των υποψηφίων Θετών Γονέων, αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία συνταιριάσματος με τα παιδιά προς Υιοθεσία.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά για τη δεύτερη ομάδα σήμερα 19 Μαρτίου 2021 και ολοκληρώνεται στις 21 Απριλίου 2021. Απευθύνεται στους υποψήφιους Θετούς Γονείς που έχει αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού μέσω του θεσμού της Υιοθεσίας, από τους αρμόδιους Φορείς Εποπτείας και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων της Περιφερειακής Ενότητάς τους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε συμμετέχοντα υποψήφιο Θετό Γονέα για την εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων Θετών Γονέων.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια 30 ώρες και καλύπτει 6 Θεματικές Ενότητες που αναμένεται ότι θα βοηθήσουν τους υποψήφιους Θετούς Γονείς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή. Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων Θετών Γονέων ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή βρεφών, παιδιών και εφήβων, ηλικίας από 0-18 ετών και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που μπορεί να προκύψει και που μπορεί να σχετίζεται με την υιοθεσία.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης υποστηρίζοντας τη δικτύωση των επαγγελματιών και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ διαφορετικών Κοινωνικών Υπηρεσιών και Φορέων, συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με επαγγελματίες εκπαιδευτές- νομικούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς- με σημαντική εμπειρία στο χώρο της Παιδικής Προστασίας, οι οποίοι προέρχονται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Λασιθίου και Χανίων, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αναφέρονται σε θέματα δικαιωμάτων των παιδιών, σε θέματα που αφορούν στη σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη, στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών προς υιοθεσία, στη φροντίδα των παιδιών με αυξημένες ανάγκες, στο δικαίωμα του παιδιού στην ενημέρωση για την προέλευσή του, την υιοθεσία του κ.α.