Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Ρεθύμνου

Με την απογευματινή περιήγηση των μελών του ΚΑΠΗ Δήμου Ρεθύμνου στα σοκάκια της  Παλιάς Πόλης υπό την καθοδήγηση και την ξενάγηση του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, συνεχίζονται, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνου.

Παράλληλα, στις 6 το απόγευμα και μέχρι τις 8.00 μμ., στην Πλατεία Μικρασιατών, θα πραγματοποιηθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την οδική ασφάλεια, η οποία απευθύνεται σε συμπολίτες όλων των ηλικιών.

Πρόκειται για μια βιωματική δράση,  την οποία επιμελείται το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», όπου στη διάρκεια της οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τη χρήση  κατάλληλων οχημάτων – προσομοιωτών, να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία των συνθηκών που επικρατούν κατά την πρόσκρουση  και ανατροπή  αυτοκινήτου, την ώρα που συμβαίνει ένα  τροχαίο ατύχημα. 

Ειδικότερα, οι προσομοιωτές που θα τεθούν στη διάθεση των επισκεπτών είναι: 

  • Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου
  • Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής ανατροπής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.
  • Προσομοιωτής Πρόσκρουσης
  • Η συγκεκριμένη κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας σε χαμηλές ταχύτητες (πχ. εντός πόλης).
  • Ζυγαριά Συσχέτισης Βάρους – Ταχύτητας
  • Ζυγαριά η οποία υπολογίζει τη μάζα αδράνειας του χρήστη σε διαφορετικές τιμές ταχύτητας και μεταφράζει την τιμή της σε βάρος. Εξαιρετικά σημαντικό για όσους πιστεύουν πως οι πίσω επιβάτες δε χρειάζεται να φορούν ζώνες ασφαλείας και πως τα παιδιά μπορούν να μη χρησιμοποιούν ειδικά καθίσματα.
  • Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης
  • Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ σε διαφορετικές τιμές. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.

Οι  εκδηλώσεις της ημέρας, ολοκληρώνονται, στις  20:00-21:00 στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, που θα ..μεταμορφωθεί σε υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ  ώστε τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι να  παίξουν  μπάσκετ παρέα με τα “αστέρια” της ομάδας  ΚΑΕ Ρέθυμνο CRETAN KINGS .