ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Ρεθύμνου

Σε συνεχή ετοιμότητα βρίσκεται η πόλη του Ρεθύμνου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου όπως καταγράφηκε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Ρεθύμνου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 στο Δημαρχείο, υπό την προεδρεία του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Γασπαράκη

Στην συνεδρίαση είχαν κληθεί όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ρεθύμνης, οι οποίοι και ενημέρωσαν την επιτροπή τουρισμού για την προώθηση του δημοτικού έργου που αφορούν στην σωστή λειτουργία της πόλης για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της.

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ. Στέλιος Σπανουδάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης, ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Λελεδάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικών, Χωροταξικών και Κυκλοφοριακών θεμάτων κ. Στέλιος Ξεζωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Νίκος Προβιάς, ο Αντιδήμαρχος Παλιάς Πόλης κ. Στέλιος Σαμψών,    ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γεώργιος Σκορδίλης, και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πρασίνου και Εθελοντισμού κ. Γιώργος Παπαδόσηφος

Η πόλη του Ρεθύμνου είναι πανέτοιμη να λειτουργήσει για την φιλοξενία των επισκεπτών μας καθώς οι συναρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται μεθοδικά και συντονισμένα σε κάθε επίπεδο. 

Στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου δίδεται καθημερινός αγώνας, ώστε το Ρέθυμνο να είναι πάντα καθαρό, να προβάλει τις αξίες της ανακύκλωσης, να σέβεται και να αγαπά το πράσινο και να αφήνει οικολογικό αποτύπωμα που αποτελεί τρόπο ζωής των κατοίκων και άξιο αναφοράς για τους επισκέπτες. 

Οι παραλίες μας είναι πανέτοιμες και το ναυαγοσωστικό έργο προωθείται ήδη ώστε η τοποθέτηση των ναυαγοσωστικών ομάδων με τον αντίστοιχο εξοπλισμό να γίνει έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η περίοδος, για την οποία προβλέπεται ναυαγοσωστικό έργο, ξεκινάει την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Στις παραλίες του Δήμου Ρεθύμνης θα εγκατασταθούν ναυαγοσώστες με ανάλογο εξοπλισμό και πλωτά μέσα σε 19 σημεία. 

Με ιδιαίτερο σεβασμό στην χρήση του νερού, με ενημέρωση για την αποφυγή κατασπατάλησής του και με τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ να εργάζονται νυχθημερόν για την ομαλή λειτουργία των δικτύων, η επάρκεια νερού είναι δεδομένη παρά την σοβαρή ελάττωση της δυναμικής των πηγών υδροδότησης του Ρεθύμνου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα. Για τον καλύτερο έλεγχο του νερού και την διασφάλιση της λελογισμένης χρήσης του, τοποθετούνται προσεχώς συνολικά 7.500 «έξυπνα υδρόμετρα».

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ενημέρωση για την διασφάλιση και το έλεγχο της σωστής εφαρμογής των μέτρων ελεγχόμενης στάθμευσης, του δακτυλίου της παλιάς πόλης και γενικότερα της ομαλής κυκλοφοριακής ροής μέσα στην πόλη, ώστε να αμβλυνθεί κατά το δυνατό ο κυκλοφοριακός φόρτος. Ιδιαίτερη συνεργασία γίνεται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, το ΚΤΕΛ και κάθε άλλο συναρμόδιο φορέα και υπηρεσία.  

Παράλληλα κατέστη για άλλη μια φορά σαφές, ότι το Ρέθυμνο έχει σχεδιασμό, λειτουργεί οργανωμένα και με σαφή προσανατολισμό στην πρόληψη, είναι πάντα έτοιμο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων.  

Επίσης, στον τομέα των πολιτιστικών και των αθλητικών δράσεων, υπάρχει σημαντικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που όχι μόνο προκαλεί το ενδιαφέρον των τουριστών μας αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μέσο συνεχούς προσέλκυσης επιπλέον επισκεπτών. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τον προγραμματισμό σημαντικών επιστημονικών συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί για την πόλη μας και θα φιλοξενήσουν εκατοντάδες συνέδρους από όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί συνέδριο τον Οκτώβριο στο Ρέθυμνο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με συμμετοχή άνω των 700 συνέδρων. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Ρεθύμνου εκφράστηκε για ακόμα μια φορά η αγωνία των μελών της αλλά και των συμμετεχόντων εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, των φορέων και των σωματείων  για την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών και προσωπικού και δηλώθηκε η στήριξη κάθε αντίστοιχης πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου προβλήματος. 

Στην 3η συνεδρίαση της επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης παραβρέθηκαν τα παρακάτω μέλη της, τακτικά και αναπληρωματικά:

Ειρήνη Κουτσαλεδάκηεπικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, ΜάκραςΝικόλαος, εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Μπιρλιράκης ΧαράλαμποςΞεκάλου Αικατερίνη και Κουμνάς Νικόλαος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ξενοδόχων, Γαλανάκης Ιωάννης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων, Περάκη Αργυρή, εκπρόσωπος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», ΣκορδίληςΑργύρης, εκπρόσωπος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατ. Ρεθύμνου «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ», Μαγνήσαλης Δημήτριος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων “ΑΡΚΑΔΙ”, Σπυριάδης Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Παν/μίου Κρήτης, Τσικιντίκου Αθηνά, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Μαθιουδάκη Στέλλα, εκπρόσωπος του Κ.Τ.Ε.Λ. Χανίων-Ρεθύμνου, Ρεϊζάκης Νικόλαος και ΧλιαουτάκηςΕμμανουήλ, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Σαλβαράκης Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Οχημάτων, Κοτσίφη Πόπη, εκπρόσωπος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, Χριστοδουλάκη Αικατερίνη, ιδιώτης, ΦλουρήΕλένη, ιδιώτης, Φάλαγγας Κωνσταντίνος-Προμηθεύς, ιδιώτης, Γκόλτσιος Βασίλειος, ιδιώτης. 

Εξαιτίας της σημαντικότητας της Συνεδρίασης τηςΕπιτροπής, είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας με πρόσκληση του Προέδρου της Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνου Γασπαράκη, των μελών της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης, στα γραφεία του Τμήματος Τουρισμού (Ελ. Βενιζέλου 21). 

Τα μέλη της Επιτροπής με τη συμμετοχή τους και το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, ανέδειξαν τη σημαντικότητα της συνεργασίας, αλλά και της πληροφόρησης και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουν το στόχο της καλής λειτουργίας της πόλης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η οποία βρίσκεται στην έναρξή της.