ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεδρίασε σήμερα το ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για την αντιπυρική περίοδο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  μέσω τηλεδιάσκεψης και ενόψει της επερχόμενης θερινής – αντιπυρικής περιόδου, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης με αντικείμενο τον Συντονισμό και Οργάνωση των Υπηρεσιών και φορέων,  που εμπλέκονται στο έργο της αντιμετώπισης κινδύνων από δασικές πυρκαγιές

Στην παραπάνω συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αναστάσιος Κουρουπάκης, Ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, κ. Εμμ. Παραβολιδάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ρεθύμνης, κ.κ. Κώστας Δανδουλάκης και Νίκος Κακογιαννάκης, ο νέος Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Πύραρχος Λάμπρος Κίτσιος, η νέα Διευθύντρια Δασών Ρεθύμνου, κ. Δέσποινα Σταματάκη,  εκπρόσωποι της Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, της ΕΛ.ΑΣ, των Δήμων, Στρατού, ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ανάλυση των σχεδίων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών καθώς και ο εντοπισμός και αντιμετώπιση ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων, που μπορεί να προκύψουν κατά την εκδήλωση αυτών. Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι συντονισμού της δράσης των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, και καθορίστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να είναι αποτελεσματική η πρόληψη της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, άλλα και η καταστολή της.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς και τους περιορισμούς, που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα περιορισμού της διάδοσης του Covid – 19, διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από εκδήλωση δασικών πυρκαγιών άλλα και λοιπών θεομηνιών.

Αποφασίστηκε, επίσης, η πραγματοποίηση επιμέρους συσκέψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να έχει επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός ετοιμότητας. Ιδιαίτερη μάλιστα βάση, θα δοθεί στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από τις δασικές πυρκαγιές και τους τρόπους πρόληψης, με επισκέψεις στην επαρχία του νομού Ρεθύμνου και συναντήσεις με πολίτες και τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Καθώς η καλύτερη μέθοδος αποφυγής κινδύνων από τα παραπάνω φαινόμενα είναι η πρόληψη, καλούνται οι πολίτες όπως τηρήσουν την απαγόρευση χρήσης πυρός στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο, άλλα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρχών όσον αφορά την αποφυγή και αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.