ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεδρίαση για τα μέτρα αντιμετώπισης συνεπειών λόγω πανδημίας COVID-19 ζητάει η Δημοτική Παράταξη «Ρέθυμνο Αξίζεις»

Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνου, από κοινού με την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα μέλη του Δ.Σ. Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, παρουσία του Δημάρχου, ζητεί η Δημοτική Παράταξη «Ρέθυμνο Αξίζεις», μέσω του επικεφαλής της Θοδωρή Νίνου, με θέμα τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών λόγω της πανδημίας COVID19.

Αναλυτικά το αίτημα της Δημοτικής Παράταξης «Ρέθυμνο Αξίζεις»:

«Οι  άκρως απρόβλεπτες συνθήκες  που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας  του νέου Κορονοϊού Covid-19, οδήγησαν, όπως φυσικά γνωρίζετε, στη λήψη των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων περιορισμού και αναστολής λειτουργίας δημόσιων και μη οργανισμών και δραστηριοτήτων μεταξύ άλλων και του συνόλου των τουριστικών επιχει-ρήσεων και των ξενοδοχείων, με, έως σήμερα, άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα επαναλειτουργήσουν οι εποχιακές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως προκύπτει και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, της 28ης Απριλίου 2020.

Συνεπεία της απρόβλεπτης κατάστασης και της παγκόσμιας πανδημίας, έχουν διαφανεί τα καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για τον ελληνικό  τουρισμό με το «πάγωμα» των κρατήσεων,  την μη καταβολή των προγραμματισθέντων προκατα-βολών και τη γενικευμένη ακύρωση  όλων των συμφωνημένων πληρωμών από τα τουριστικά πρακτορεία (tour operators) ήδη από το μήνα Φεβρουάριο 2020. Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς και πέραν πάσης προβλέψεως συγκυρία ήταν ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου η ασφυξία στην αγορά λόγω έλλειψης ρευστότητας και η αδυναμία πολύ μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους, ενώ, όπως φυσικά άριστα γνωρίζετε, ανεστάλη η λειτουργία του συνόλου των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής και σχεδόν όλων των εμπορικών καταστημάτων.

Ήδη, από αρκετών ημερών, έχει τεθεί ζήτημα αλληλεγγύης εκ μέρους των Ο.Τ.Α. στις πληττόμενες επιχειρήσεις (τόσο αυτές που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, όσο και αυτών που δεν έχουν αναστείλει, αλλά υπολειτουργούν) και τους δημότες. Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου προέβη, προ ολίγων ημερών, στην σύνταξη εγγράφου με τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα του Δήμου, το οποίο απέστειλε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, έγγραφο που έχομε μελετήσει και αξιολογήσει, έχομε, δε, καταρτίσει και εμείς τις προτάσεις μας.

Στην φάση αυτή θεωρούμε ότι οι τριτενέργειες του εν εξελίξει φαινομένου θα επηρεάσουν τους πάντες ως πρόσωπα, επαγγελματίες, πολίτες – δημότες αλλά και ως ανθρώπους και  αν δεν έχουν μεταβάλλει έως σήμερα, είναι πιθανό ότι θα αλλάξουν στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα την ψυχολογία, ίσως και την συμπεριφορά όλων ως ατόμων – μελών μιας οργανωμένης κοινωνίας – δήμου.

Διενεργήσαμε αρκετές συνεδριάσεις και συζητήσεις στο τελευταίο διάστημα, είτε με τα μέσα της ψηφιακής τεχνολογίας, που απλόχερα έχει αναπτύξει ο πολιτισμός μας, είτε δια ζώσης και προσωπικά και έτσι έχομε κατασταλάξει σε σκέψεις και προτάσεις που θα παρουσιάσομε, έχοντας ως άξονα :

  1. Ότι το μέλλον παρουσιάζεται στην καλύτερη περίπτωση δυσοίωνο
  2. Ότι δεν θα επανέλθουμε, τουλάχιστον για το επόμενο έτος, στην πρότερα κατά-σταση
  3. Ότι η πόλη μας, καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή δυστυχώς, μας αρέσει ή δεν μας αρέσει, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τουριστική, εν γένει, βιομηχανία και την εμπορική δραστηριότητα
  4. Ότι η οικονομική κρίση των μνημονίων, που διήρκησε περί τα 9 έτη, δεν επηρέασε ουσιαστικά και κυριαρχικά την πόλη μας, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές και ιδίως της βόρειας Ελλάδας και
  5. Ότι, τέλος, τώρα αντιθέτως, η κρίση των 2 τελευταίων μηνών, μπορεί να επηρεάσει πολύ περισσότερο την ευρύτερη περιοχή μας (Κρήτη) και το Δήμο μας σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπου δεν υπήρχε ή υπάρχει αυτή η μεγάλη και ιδιαίτερη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Οι συνέπειες – αποτελέσματα που προβλέπονται και είναι μπροστά μας, χωρίς να προφητεύομε, πιθανολογείται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή ή άλλες απευκταίες συμπεριφορές, ως εκ τούτου  απαιτείται δράση σε όλα τα επίπεδα, στο βαθμό, φυσικά, που οφείλει και δύναται έκαστος.

Η αποτελεσματικότητα των όποιων παρεμβάσεων θα κριθεί, φυσικά, εκ των υστέρων. Νομίζομε, όμως, ότι αφ’ ενός μεν δεν μπορούμε να παραμείνομε αδρανείς, αφ’ ετέρου πρέπει να τονώσομε την ψυχολογία του κόσμου και των δημοτών μας, ότι η δημοτική αρχή εν γένει, δηλαδή τα πρόσωπα που συναντά κανείς κάθε μέρα στο δρόμο, στα καταστήματα, στο γήπεδο ή την παραλία είναι δίπλα του, αφουγκράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του και θα κάνει τα αδύνατα – δυνατά, για να τον βοηθήσει και ανακουφίσει, στο μέτρο του δυνατού.

Τι να τον κάνομε, εξάλλου, ένα Δήμο ισχυρό, όταν οι δημότες του είναι ανίσχυροι και εξουθενωμένοι;

Ακολούθως όλων των ανωτέρω και πριν προτείνομε τις απόψεις μας, υποβάλλομε το κάτωθι αίτημα, που για εμάς έχει ύψιστη σημασία και σπουδαιότητα και, ταυτόχρονα, δέον όπως τύχει άμεσης εκτέλεσης:

Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου μας έχει επιτελέσει μέχρι στιγμής έργο, συλλογή απόψεων και καταγραφή αυτών, προβληματισμούς κ.τ.λ. Θεωρούμε ότι άμεσα, ίσως και εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και πάντως το αργότερο έως την Δευτέρα 4.5.2020 πρέπει να συνεδριάσει από κοινού με την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα μέλη του Δ.Σ. Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, παρουσία του Δημάρχου, όπου θα τεθούν τα δεδομένα και τα αιτήματα και θα αναζητηθούν λύσεις. Δεδομένου ότι μία τέτοια τηλεδιάσκεψη μπορεί να μην είναι εφικτή, λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων, θα μπορούσε η συνάντηση αυτή να γίνει διά ζώσης ή με αντιπροσωπεία, στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ή με όποιο άλλο τρόπο κριθεί δυνατός, παραγωγικός, δημιουργικός, ορθολογικός, γόνιμος και, κυρίως, αποτελε-σματικός.

Στην συνεδρίαση αυτή θα τοποθετηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, που αποτελούν μέλη της Επιτροπής Τουρισμού και ταυτόχρονα οι λοιποί συμμετέχοντες θα εκφραστούν αναφορικά με τις δυνατότητες, εκ μέρους του Δήμου, που υπάρχουν. Παράλληλα, θα εκφράσομε και τις απόψεις και το σχέδιό μας, ούτως ώστε να ακούσομε και τις σχετικές παρατηρήσεις, αντίλογο κ.τ.λ.

Με την ελπίδα ότι θα προβείτε άμεσα στις σχετικές ενέργειες».