ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΤΙΝΑΣ

Συνέδριο κομβικής σημασίας – του Γ. Λιτινα

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, πραγματοποιείται το τρίτο βήμα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης της χώρας στην πορεία ανάταξης και ανασύστασης της, με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ένα τρίτο βήμα μετά από εκείνο το πρώτο της εκλογής νέου Προέδρου τον Δεκέμβριο και το δεύτερο της εκλογής των τοπικών Οργάνων του πριν από λίγες μέρες. Δύο προηγούμενα βήματα που έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα τόσο στους πολίτες όσο και στο υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στην εκλογή του νέου Προέδρου η μαζική συμμετοχή των 270.000 πολιτών αλλά και η εκλογή ενός νέου πολιτικού, βαθιά Ευρωπαϊστή και κατά κύριο λόγο οραματιστή όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλαν το μήνυμα πως οι πολίτες αποζητούν την ανάταξη της Προοδευτικής Παράταξης, στον παραδοσιακό πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τα μήνυμα ήταν τόσο ηχηρό που οδήγησε αυτόματα σε αναδιάταξη των ποσοστών των πολιτικών κομμάτων όπως αυτά τα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια.

Πριν από λίγες μέρες, στο δεύτερο πραγματοποιούμενο βήμα, 180.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, κλήθηκαν να τοποθετηθούν για τη διάρθρωση των νέων τοπικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και την νέα ονομασία του χώρου. Η συντριπτική επιλογή της επαναφοράς του ιστορικού ονόματος του ΠΑΣΟΚ και του Πράσινου Ήλιου από τα μέλη της Παράταξης έδειξε πως το όνομα και το σύμβολο είναι βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση των Δημοκρατικών πολιτών της χώρας. Μαζί με αυτό όμως, η εκλογή των νέων τοπικών οργάνων με τεράστια ποσοστά ανανέωσης σε όλη τη χώρα και με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των συμμετεχόντων, δείχνει πως στον χώρο υπάρχει η δεξαμενή εκείνη των στελεχών που μπορούν να οδηγήσουν τον χώρο στην επόμενη μέρα.

Το τρίτο και τελευταίο Οργανωτικό βήμα πραγματοποιείται το επόμενο τριήμερο 20 έως 22 Μαΐου στην Αθήνα και το διακύβευμα σε αυτό είναι μεγάλο, γεγονός που καθιστά το Συνέδριο, κομβικής σημασίας για την πορεία του χώρου. Εισερχόμενοι σε μακρά προεκλογική περίοδο που αναμένεται να οδηγήσει πιθανά σε δυσεπίλυτα εκλογικά αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ οφείλει μέσα από το Συνέδριο του να δείξει στην κοινωνία πως έχει λάβει τα μηνύματα της βάσης και τα ενσωματώνει στην ματιά του για το μέλλον.

Η ανανέωση των προσώπων στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο ζητούμενο, ακολουθώντας την ανανέωση που παρατηρείται μέχρι τώρα στην οργανωτική δομή του τη βάση. Δεν είναι όμως επαρκές το να μείνουμε μόνο στην απλή εναλλαγή προσώπων. Άτομα με ξεκάθαρη ιδεολογική κατεύθυνση, με σταθερή στον χώρο πορεία, με θέσεις, εκπεφρασμένες απόψεις και διάθεση να προσφέρουν σε Τομείς και Οργανωτικά σχήματα πρέπει να στελεχώσουν τον νέο Πρόεδρο και το ΠΑΣΟΚ καθώς η επόμενη περίοδος είναι απολύτως κρίσιμη πολιτικά και για τον χώρο και για τη χώρα.

Συνεχίζοντας σχετικά με την κρισιμότητα του Συνεδρίου, σε αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να συζητηθούν όλα τα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα που θα πρέπει να καθορίσουν αποφασιστικά το στίγμα της Παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, εξερχόμενο του Συνεδρίου, να παρέχει στην κοινωνία τις μεγάλες απαντήσεις στα καίρια θέματα που την απασχολούν. Να επιβεβαιώσει ξανά την βασική και αταλάντευτη στόχευση του, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παραγωγικής αναδιανομής του πλούτου της χώρας προς όφελος της κοινωνίας και της ανασύνταξης της χώρας. Ιδεολογικοπολιτικοί στόχοι που αποτελούν προνομιακό χώρο συζήτησης της σοσιαλδημοκρατίας τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη που ο χώρος επανακάμπτει. Στόχοι όμως που πρέπει να ορισθούν με γνώμονα την νέα εποχή και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Η εποχή που διανύουμε είναι εποχή παγκόσμιων αλλαγών και αναδιατάξεων. Σε αυτήν την εποχή θα πρέπει ο πολιτικός χώρος που όρισε τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές κατά τη Μεταπολίτευση στη χώρα να είναι εκείνος που θα σχεδιάσει ορθολογικά και θα προτείνει πραγματοποιήσιμες τομές για την πλεύση της χώρας και της κοινωνίας μας μέσα στο νέο περιβάλλον.

Η εποχή του λαϊκισμού και των ελίτ έχει παρέλθει. Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις που θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και αποτελεσματικά, η χώρα απαιτεί αλλαγές που θα βάλουν τη χώρα ξανά στους μεγάλους της Ευρώπης όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Στο Συνέδριο μας τις ερχόμενες ημέρες έχουμε την ευκαιρία αλλά και την μεγάλη ευθύνη να αποδείξουμε πως έχουμε τον τρόπο, τις ιδέες, τις θέσεις, τα άτομα να ξανακάνουμε το χρέος μας στη πατρίδα. Καλό μας Συνέδριο.

ΛΙΤΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ