ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη του Πρόεδρου της ΝΙΚΗΣ Δημήτρη Νατσιού

Επιμέλεια Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε μια συνέντευξη του ιδρυτικού προέδρου του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ Δημήτρη Νατσιού στη δημοσιογράφο κυρία Μαρία Στεφ. Βαγουρδή, για την εφημερίδα του Νομού Πέλλας «Εδεσσαϊκή». Αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα edessaiki.gr

“Μόνο η Παιδεία μπορεί να μας σώσει και να μας ανορθώσει…”
“Ζούμε σε κράτος «σκαντζόχοιρο». Όπου και να το ακουμπήσεις πονάς και πληγώνεσαι…”
“Μόνο αν κυβερνηθεί αυτός ο τόπος από ανθρώπους με ιθαγένεια και συνείδηση ελληνική θα ορθοποδήσει….”.

Τι να πρωτοπείς για το Δημήτρη Νατσιό, τον μάχιμο εκπαιδευτικό, τον φιλόπατρι, που ξεχειλίζει αγάπη προς τον Θεό και πίστη στους Αγίους της Εκκλησίας μας;
Τι να πρωτοπείς γι’ αυτόν τον Άνθρωπο, που εκφράζει ξεκάθαρα και άφοβα την άποψή του και υπερασπίζεται με πάθος “τα ιδανικά του Έθνους μας και το μέλλον των παιδιών μας”;
Φίλος του Νομού και καλός “γείτονας”, με καταγωγή από την Πιερία, σήμερα, ξανασυστήνεται, μέσω της “Εδεσσαϊκής”, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “ΝΙΚΗ”. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “Η «ΝΙΚΗ» δημιουργήθηκε «από τον Λαό, με τον Λαό, για τον Λαό»”.
Χειμαρρώδης ο λόγος του, με αποκαλυπτική και, πολλές φορές, αιχμηρή διάθεση, ο Δημήτρης Νατσιός, σήμερα, στην “Εδεσσαϊκή”, ανοίγει την ψυχή του και μας μιλά για όλα.

Η συνέντευξη

“Ε”: Είστε εκπαιδευτικός, με την διπλή ιδιότητα του δασκάλου και του θεολόγου, που δε διστάζει να εκφράσει την άποψή του και να υπερασπιστεί τα ιδανικά του Έθνους μας. Από πού αντλείτε αυτή τη ψυχική δύναμη και έμπνευση, κε Νατσιέ; 

– Επειδή ορκίστηκα ως δάσκαλος, να υπηρετώ το Σύνταγμα της πατρίδας μου και να σέβομαι την θεμελιώδη επιταγή του, η οποία ορίζει ότι “H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”.  
Επειδή έμαθα να ακούω τους αγίους της Εκκλησίας μας, να υπακούω σε λόγια παλληκαρίσια σαν του Αγίου Παϊσίου “…Η Ελλάδα, η Ορθοδοξία, με την παράδοσή της, τους Αγίους και τους ήρωές της, να πολεμείται από τους ίδιους τους Έλληνες και εμείς να μη μιλάμε! Είναι φοβερό! …”.  
Επειδή είμαι οργισμένος εξαιτίας της υλικής και πνευματικής λεηλασίας της πατρίδας μου, από ημέτερα και αλλογενή αρπακτικά – “οἱ μή ὀργιζόμενοι έφ’ οἷς δεῖ ἠλίθιοι δοκοῦντες εἶναι” (κατά τον Αριστοτέλη, δάσκαλο του πρώτου καπετάνιου της προδομένης Μακεδονίας μας, του Μ. Αλεξάνδρου).  
Επειδή ντρέπομαι να ντροπιαστώ ενώπιον της ιστορίας μας και σκέφτομαι ότι κάποτε κάποιοι δάσκαλοι και δασκάλες, υπέγραφαν με το αίμα τους τη διδασκαλία τους, σαν τις ηρωικές δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα. 
Επειδή είμαι Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος και όχι Γραικύλος της σήμερον. 
Επειδή αγαπώ τα παιδιά, τα οποία διψούν για παραδείγματα και φώτιση και λόγο αληθείας και δεν ανέχομαι οι ψυχές τους να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, να λιμοκτονούν πνευματικά από έλλειψη ηθικής πυξίδας στη ζωή τους, να γίνονται οι πλέον αναλφάβητοι νέοι όλης της Ευρώπης, να μεγαλώνουν αγνοώντας το τί μας ενώνει ως λαό, αλλά και αγνοώντας τί θα κάνει τα ίδια ευτυχισμένα στην προσωπική ζωή τους. 
Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους, υπερασπίζομαι τα ιδανικά του Έθνους μου και το μέλλον των παιδιών μας.

“Ε”: Σήμερα σας συναντάμε με μιαν άλλη ιδιότητα, αυτήν του Προέδρου του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “ΝΙΚΗ”. Πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με την πολιτική; Ποιο ήταν το έναυσμα; 

– Η πολιτική είναι “τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών”, η ευγενέστερη επιστήμη του ανθρώπου, σας θυμίζω τα “Πολιτικά” του Αριστοτέλη. Όμως εδώ και πολλές δεκαετίες πλέον ταυτίστηκε στην πατρίδα μας η πολιτική με την ανεντιμότητα, την αναξιοκρατία και την προδοσία. Η μία μετριοκρατία διαδέχεται την άλλη, από την μια πορφυρογέννητοι γόνοι πολιτικών οικογενειών και από την άλλη άνθρωποι χωρίς αίσθηση πατρίδας, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε κράτος “σκαντζόχοιρο”. Ζούμε σε κράτος «σκαντζόχοιρο». Όπου και να το ακουμπήσεις πονάς και πληγώνεσαι. Ένα κράτος γεμάτο φαρμακερά αγκάθια, φέουδο της κομματοκρατίας. 
Από την πρώτη ημέρα του ελεύθερου βίου του, οι δαίμονες της πατρίδας, οι πολιτικοί του, κατακερμάτισαν το λαό σε κομματικά σουλτανάτα. «Οἱ πολιτικοί μας καί οἱ ξένοι τρώγονταν καί καθένας κοίταζε νά περισκύση [εννοεί, «ὑπερισχύσει»] ἡ δική του φατρία. Ἂλλος ἢθελε Ἀγγλικόν, ἂλλος Ρούσικον, ἂλλος Γαλλικόν… τήραγαν νά πάρουν κάνα λεπτό, ὃτι εἰς τήν Ἑλλάδα ηὖραν ἀλῶνι ν’ ἀλωνίσουν» λέει ο Μακρυγιάννης.

Το κράτος αυτό το ανέστησε το αίμα του λαού του, και κατάντησε σήμερα ντροπιασμένο, ερειπωμένο, «παλιόψαθα τῶν ἐθνῶν». Γιατί; Για το ποιά «φατρία θά περισκύση». Μόνο αν κυβερνηθεί αυτός ο τόπος από ανθρώπους με ιθαγένεια και συνείδηση ελληνική θα ορθοποδήσει. Η ΝΙΚΗ δημιουργήθηκε από απλούς ανθρώπους, με πίστη, φιλοπατρία και εντιμότητα, για να σπάσει το απόστημα της κομματοκρατίας και οικογενειοκρατίας. Επιστρατεύτηκα για να υπηρετήσω Πίστη και Πατρίδα με όλες τις δυνάμεις μου, όπως μάς δίδαξαν οι μεγάλοι πρόγονοί μας. Δε μπορώ να σταυρώνω τα χέρια, ενώ η πατρίδα μου οδεύει σε ιστορική ευθανασία. Και πιστεύουμε στο θαύμα… 

“Ε”: Θα κρατήσω τη λέξη “Πατριωτικό” και θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί, σήμερα, η λέξη “Πατρίδα” είναι “παρεξηγήσιμη”; Γιατί, αν κάποιος πει και δείξει πως αγαπάει την Πατρίδα του, θα τον χαρακτηρίσουν, είτε ακροδεξιό, είτε φασίστα; 

– Σας παραπέμπω σε ένα γεγονός από την ιστορία μας. Μάχη του Κιλκίς. 20 Ιουνίου 1913. Στρατιώτης του 22ου Συντάγματος Πεζικού τραυματίζεται στο χέρι. Του λένε να φύγει για το χειρουργείο. «-Τι έκανε, λέει; Για μια τσουγκρανιά να φύγω; Το παλιοτόμαρό μου βαστάει ακόμη. Και συνεχίζει τον αγώνα. Παίρνει δεύτερο βόλι και εξακολουθεί να μάχεται και το δεύτερο τραύμα γίνεται τρίτο και έπεται συνέχεια. Όταν δεν ήτο δυνατόν πλέον να συνεχίσει τον αγώνα, λέει: «-Μωρέ δεν μπορούσα να είχα κι άλλο παλιοτόμαρο, να βγάλω αυτό το τρυπημένο και να βάλω το καινούργιο;».

Με εκείνα τα ηρωικά… παλιοτόμαρα είναι ραμμένη η γαλανόλευκη.  

Ρωτώ: Έχουμε, οι τωρινοί Έλληνες, τέτοια αγάπη για την πατρίδα; Σίγουρα όχι. Γιατί; Έχει επιβληθεί η σάπια ιδεοληψία του εθνομηδενισμού, στα ΜΜΕ, στα σχολεία κυρίως, στην πολιτική. Το πιο αποτελεσματικό όπλο δεν σε πυροβολεί στα πόδια, σε πυροβολεί με σιγαστήρα στο νου. Αυτό το ύπουλο όπλο έχει επιβάλλει αυτόν τον εθνοκτόνο χαρακτηρισμό, να θεωρείται φασίστας, όποιος σέβεται και αγαπά την πατρίδα του. Ας είμαστε τόσο “φασίστες”, όσο ήταν ο Μπότσαρης, ο Παύλος Μελάς ή ο Γρηγόρης Αυξεντίου. 

“Ε”: Σε δήλωσή σας είχατε αναφέρει πως “η σημαντικότερη αποστολή της παιδείας μας είναι ν’ αποκτήσουν τα παιδιά μας ρίζες”. Σήμερα, που, ομολογουμένως, η παιδεία στην Ελλάδα έχει χάσει τον προσανατολισμό της, υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η κατάσταση; Και τι πρέπει να κάνουμε, και εσείς οι εκπαιδευτικοί, αλλά και ο ελληνικός λαός, που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πολύ απ’ τα μνημόνια, απ’ την κρίση της πανδημίας και, σήμερα, απ’ την ενεργειακή κρίση και τις συνεχείς ανατιμήσεις. 

– Αυτήν την στιγμή, συντελείται μες στις σχολικές αίθουσες, έγκλημα «καθοσιώσεως», όπως έλεγαν παλαιότερα. (Καθοσίωσις = εσχάτη προδοσία). Αν βγούμε και όποτε βγούμε απ’ αυτήν την κρίση, δεν ξέρω αν θα βρεθούν Έλληνες στην Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, που κυκλοφορούν μες στα σχολεία, ιδέες και βιβλία πολύ πιο επικίνδυνα από Τουρκοκρατίες και Κατοχές. Ένα ύπουλο, σύγχρονο «παιδομάζωμα». Εκπαιδεύεται μια ολόκληρη γενιά χωρίς ταυτότητα, χωρίς τα πολυτίμητα τζιβαϊρικά του λαού μας, την Πίστη, την Γλώσσα, την έξοχη Παράδοσή του. Δεν πολεμούνται μέσω των βιβλίων, αλλά κάτι πολύ χειρότερο: Γελοιοποιούνται, ευτελίζονται, στρεβλώνονται τα «ριζιμιά λιθάρια» του Γένους.

Ας το καταλάβουμε όλοι μας. Μόνο η Παιδεία μπορεί να μας σώσει και να μας ανορθώσει. Η Παιδεία είναι το λίπασμα για να δυναμώσει η αφυδατωμένη ρίζα. Μια Παιδεία επιστροφής – που δεν είναι οπισθοδρόμηση, αλλά επιβεβαίωση της διαχρονικότητάς μας – στην Ορθόδοξη ταυτότητά μας, στο Ελληνικό ήθος, στην δωρική απλότητα και εγκαρδιότητα του τρόπου ζωής, στον επαναγνισμό μας, να ξαναγίνουμε αγνοί ζώντας με τα δικά μας παλιά πλούτη. Να μοσχοβολήσουν οι τάξεις μας, από τα τιμαλφή της μυρίπνοης Γλώσσας μας, κεφάλαιο ατίμητο και θησαυρός αδαπάνητος. Να ανεβούμε στους ώμους των πατέρων μας, για να δούμε μακρύτερα στο μέλλον, όπως μας κανοναρχεί παλαιός σοφός.

Ας το καταλάβουμε ότι τελευταία γραμμή άμυνας που απομένει σε μας τους Έλληνες είναι η Παιδεία. Η μοναδική ελπίδα για εθνική αναγέννηση και επιβίωση. Δεν προασπίζουν την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, μόνον οι πανάξιες ένοπλες δυνάμεις. Όχι. Τις προασπίζει ο λαός, ο ψυχικά και πνευματικά αρματωμένος. Οι ελεύθεροι πολίτες που, αν χρειαστεί, γίνονται και οπλίτες. 

“Ε”: Με πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες, πόσο έτοιμη και οργανωμένη είναι η “ΝΙΚΗ” σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό; Πώς μπορούν να σας βρουν όσοι θέλουν να ενταχθούν στο Κίνημα και να γίνουν μέλη του και αν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε κάποιες περιοδείες, επισκέψεις και επαφές με τους πολίτες.

– Η «ΝΙΚΗ» δημιουργήθηκε «από τον Λαό, με τον Λαό, για τον Λαό», ακριβώς για να δώσει οριστική πολιτική λύση για την Πατρίδα μας, καταργώντας την ανήθικη και τυραννική δεξιά και αριστερή κομματοκρατία. Η «ΝΙΚΗ» διαρκώς μεγαλώνει, χωρίς να μοιάζει με οτιδήποτε έχει υπάρξει έως σήμερα. Συστρατεύει όλον τον καλοπροαίρετο Ελληνικό Λαό, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τα επαγγέλματα και τις ηλικίες: όλους όσοι έχουν αγάπη στην παρακαταθήκη των προγόνων μας, εντιμότητα και ακεραιότητα, καθώς και πνεύμα συνεργασίας.

Σημαντική εξαίρεση: στη ΝΙΚΗ δεν χωρούν όσοι έχουν συμμετάσχει σε Κοινοβούλιο ή Κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χώρου. 
Η «ΝΙΚΗ» δομεί με σταθερή πρόοδο ένα επίπεδο οργάνωσης με Κοινότητες, ήδη, σε περισσότερες από 20 πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Ομογένεια. Μέσα από τις Θεματικές Ομάδες, διατηρεί ενεργές γέφυρες επικοινωνίας με τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονές της, παράγοντας πολιτική σκέψη με γνώση αλλά και ήθος.  
Η ιστοσελίδα μας, www.NIKH.gr, έχει γεωμετρική πρόοδο επισκεψιμότητας. Εκεί προσκαλούμε κάθε καλοπροαίρετο Έλληνα να εγγραφεί ως φίλος της ΝΙΚΗΣ ή να κάνει αίτηση μέλους.  
Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε συνεντεύξεις και αφιερώματα στο νέο κανάλι της «ΝΙΚΗΣ» στο YouTube (www.Youtube.com/NIKH-GREECE) να δούμε απόψεις στο Facebook (www.facebook.com/NIKH-GREECE) αλλά και στο Twitter (www.twitter.com/NIKHGREECE). 
Οι επαφές μας με τους συμπολίτες μας ποτέ δεν έπαψαν. Οι Γραμματείες μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μπορούν να κατευθύνουν κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας στις ομάδες Φίλων της ΝΙΚΗΣ ανά την Ελλάδα.  
Οι συγκεντρώσεις είναι η μεγάλη μας χαρά και ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας. Σίγουρα αρνούμαστε να διεξάγουμε συγκεντρώσεις με κριτήριο προσέλευσης αλλοπρόσαλλα υγειονομικά πιστοποιητικά, που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Προσδοκούμε όμως την άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε η κλίμακα των συγκεντρώσεών μας να είναι εφάμιλλη με το ολοένα και διογκούμενο ρεύμα της ΝΙΚΗΣ. Μέχρι τότε όμως, οι περιοδείες μας σε Στελέχη και στενότερους κύκλους Φίλων δεν σταματούν ανά την Ελλάδα.

“Ε”: Η Έδεσσα αλλά και ο Νομός μας συμμετείχε δυναμικά στα συλλαλητήρια, που έγιναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σήμερα, βλέπουμε, πως η γειτονική χώρα δεν τηρεί καν τους τύπους, αφού συμμετέχει σε πανευρωπαϊκές διοργανώσεις με το όνομα “Μακεδονία”. 

– Το ξέρω ότι όλος ο  Νομός σας πρωτοστάτησε. Είμαι από την Πιερία, Μακεδόνας κι εγώ πάππου προς πάππου. Δεν μπορώ να ανεχτώ πως ό,τι κερδήθηκε με αίμα, ξεπουλήθηκε με το μελάνι μιας υπογραφής. Οι Σκοπιανοί το ξέραμε πως έτσι θα φερθούν. Τους ημέτερους προσκυνημένους φοβόμαστε. Γι’ αυτό οφείλουμε να αντιδράσουμε. 
Και η πρώτη αντίσταση στην προδοσία να ξεκινήσει από τις σχολικές αίθουσες. Μέχρι τώρα οι δάσκαλοι διδάσκαμε μία Μακεδονία. Την ξακουστή του Αλεξάνδρου χώρα. Πώς δάσκαλοι με στοιχειώδη πνευματική και παιδαγωγική εντιμότητα, θα σταθούν μπροστά στους μαθητές τους και θα υποστηρίξουν το ανοσιούργημα; Τι θα τους πουν; Ότι τόσα χρόνια έκαναν λάθος. Ότι τους έλεγαν ψέματα; Ντροπή να ντροπιαστούμε. Θα τους τοξεύουν αλύπητα τα βλέμματα των μαθητών του. Το βλέμμα της ιστορίας, των νεκρών και των αγέννητων.

Έχει γραφεί πολύ εύστοχα πως η ιστορία εξ ορισμού είναι μια συμφωνία μεταξύ των νεκρών, των ζώντων και των αγέννητων. Και αφού είναι τριμερής η συμφωνία, δεν μπορεί να αλλάξει εν απουσία των άλλων δύο μερών: των νεκρών και των αγέννητων. Κανείς δάσκαλος, φιλότιμος και φιλόπατρις, δεν πρέπει να διδάξει την προδοσία. Καταντά συνένοχος. Γι αυτό απαιτείται κυβέρνηση ελληνική που θα διαγράψει το ανοσιούργημα. Λένε ότι δεν αλλάζουν διεθνείς συμφωνίες. Στο σημερινό παρανοϊκό κόσμο ούτε ως αστείο δεν στέκει. Η ιστορική αδικία πρέπει να διορθωθεί. 

«Ρ»: Απευθύναμε στον κ. Νατσιό ένα τελευταίο ερώτημα, ειδικά για την παρούσα δημοσίευση: Κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στο λαό της Κρήτης; 

Υπηρετούσα ως δάσκαλος πριν από μερικά χρόνια σε ένα χωριό του νομού Κιλκίς, στα σύνορα με τα Σκόπια. Στο χωριό αυτό, τα Άνω Σούρμενα, υπάρχει μια μικρή συνοικία, μαχαλάς, ονόματι τα “Κρητικά”. Ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν των παλληκαριών από την Κρήτη, που έπεσαν κατά την μάχη της Δοϊράνης, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1918. Η Μεραρχία Κρήτης είχε 144 νεκρούς και 573 τραυματίες.

Ήμουν αρκετές φορές ομιλητής σε εκδηλώσεις για την μάχη. Τόνιζα πάντοτε ότι είναι αιωνία η ευγνωμοσύνη που χρωστάμε εμείς οι Μακεδόνες και όλοι οι Έλληνες στους ήρωες της Κρήτης, που πρωταγωνίστησαν σ’ όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Πάντοτε μέσ’ στην αίθουσα, ενώπιον των μαθητών μου, όταν διδάσκω τον Μακεδονικό Αγώνα, με βαθύτατο σεβασμό και συγκίνηση «μελετώ τα λαμπρά παλληκάρια» της Κρήτης, τους Κρητικούς Μακεδονομάχους.  3.000 από τους 6.000 Μακεδονομάχους ήταν Κρητικοί. Από τους τρεις Γενικούς Αρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα μόνο ο ένας δεν ήταν Κρητικός, ο αητός της Μακεδονίας μας, ο Παύλος Μελάς. Οι άλλοι δύο, ο Γεώργιος Κατεχάκης, με το ψευδώνυμο Καπετάν Ρούβας, ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης, κι ο Γεώργιος Τσόντος, με ψευδώνυμο Καπετάν Βάρδας, από τ’ Ασκύφου Σφακίων.

Η Μακεδονία στον Βορρά και η Κρήτη στον Νότο είναι οι δύο φτερούγες που αγκαλιάζουν την πατρίδα, οι επάλξεις της Ρωμιοσύνης. Αποφοίτησα πριν από χρόνια από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο. Η Κρήτη στα φυλλώματα της καρδιάς μου έχει ξεχωριστή θέση, το όνομά της παραπέμπει σε λεβεντιά και φιλότιμο.  Είμαστε Έλληνες, ας μην φοβόμαστε. Οι αξίες μας, τα τζιβαϊρικά του Γένους, είναι αγέραστες. Όσο κρατάμε την ψυχή μας και την πίστη στον Χριστό, «την Ρωμιοσύνη μην την κλαις…».

Η ΝΙΚΗ είναι μια ένωση καλοπροαιρέτων Ελλήνων που στόχο έχει να πράξει αυτό που μας συμβουλεύει ένας σπουδαίος, από τους τελευταίους δασκάλους του Γένους, ο Φώτης Κόντογλου. Χρησιμοποιεί γλώσσα σκληρή, αλλά, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν βρήκα κάτι πιο επιεικές για αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό και εθνικό μας μαρασμό:  «Καθαρίστε ἀπό τήν πνευματική πανούκλα τή δυστυχισμένη τήν Ἑλλάδα, γιά νά μπορέσουνε νά δουλέψουνε οἱ ἄξιοι δουλευτάδες…»

Προσκαλώ τον περήφανο λαό της Κρήτης να βοηθήσει την ευγενική προσπάθεια της ΝΙΚΗΣ…