Ανακοίνωση του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βαδίζουμε προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.

Καλούμαστε να επιλέξουμε τους τοπικούς, δημοτικούς και περιφερειακούς μας άρχοντες, με βάση το πρόγραμμα και το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο του συνδυασμού τους, αλλά και την ικανότητα των υποψηφίων συμβούλων.

Βέβαια, ο κομματικός παράγοντας, καλά κρατεί, με αποτέλεσμα, πολλοί(;) συνδημότες μας να προσέλθουν στις κάλπες με μοναδικό κριτήριο, την κομματική υποστήριξη του δημοτικού ή περιφερειακού συνδυασμού. Επιμελώς δε, αποφεύγουν τα κόμματα-ειδικά στους μικρούς Δήμους-να δίνουν το λεγόμενο «κομματικό χρίσμα»(επίσημα), για ευνόητους λόγους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως στις τοπικές κοινωνίες, όπως στο Ρέθυμνο, οι «κουμπαροσυντεκνιές», το… «χτύπημα στην πλάτη», επηρεάζουν λίγο ή πολύ την τελική γνώμη του ψηφοφόρου, ακόμη και την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, φέρνοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού αλλά και την ποιότητα του ψηφοδελτίου, σε δεύτερη μοίρα.

Μέχρι εδώ, όλα γνωστά!
Σύμφωνα με τον νόμο «Κλεισθένη», όπου οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται εκ τοις πράγμασι αναλογικότερες, προκρίνουν σημαντικά ,την ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των συνδυασμών.

Αλλά, αλήθεια, ο νομοθέτης προέβλεψε αν πράγματι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ή έστω ή φιλοσοφία των συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο ή ο «Κλεισθένης» αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και ανάδειξης νέων προβλημάτων πέραν των πραγματικών;;
Υπάρχει άραγε, η κουλτούρα και οι συνθήκες πραγματικής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικητικών ομάδων ή για ακόμη μια φορά, θα διεξαχθεί μια καλοστημένη παράσταση, μοιράζοντας θέσεις και άλλα τινά;
Ναι, επιβεβλημένες και κοινωνικά αναγκαίες οι συνεργασίες. Έτσι λειτουργούν εδώ και χρόνια πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά, όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια και πρόσφορο έδαφος, τότε η διαδικασία αυτή, καταλήγει μια ακόμη παραπλανητική «έκφραση Δημοκρατίας».

Η ύπαρξη προεκλογικής σύγκλισης σε αρχές, αξίες και προγράμματα, με μοναδικό γνώμονα το τοπικό συμφέρον, οι ξεκάθαρες θέσεις και οι υλοποιήσιμες προτάσεις, αποτελούν τον κοινό παρονομαστή των συνεργασιών.

Δεν νοείται σύγκλιση απόψεων πάνω σε βασικά και καίρια ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, αν πρώτα δεν καλλιεργηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και το αίσθημα κοινής συμπόρευσης και συνεργασίας εξ αρχής.

Οι πολίτες είναι πιο ώριμοι από ποτέ για να δεχτούν τέτοιου είδους αλλαγές. Εξάλλου, αυτό δείχνουν κατά καιρούς, με τα μηνύματα που στέλνουν στις κάλπες. Οι συνεργασίες, δεν πρέπει να αποτελούν ευκαιριακού τύπου συνδιαλλαγή, αλλά μόνιμη και ουσιαστική ανάγκη, για ανασύνταξη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι ο μόνος αντίπαλος των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, πρέπει να είναι τα προβλήματα και η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες όλων των δήμων του Ρεθύμνου.
Ψευτοδιλήμματα και ανούσιες αντιπαραθέσεις, δεν προσφέρονται σε δημοκρατικές διαδικασίες ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε!

Η ενότητα και η συνεργασία σε πραγματική βάση, αποτελεί μονόδρομο, χωρίς να παραγνωρίζεται πως αυτά που μας ενώνουν, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!

Ας είναι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, η αφετηρία για μία νέα πορεία την επίλυση των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων που απασχολούν τον τόπο μας!

Κοινός Τόπος, Κοινός Στόχος.
Εκ του Δ.Σ. του ΣΥΝΠΟΛΙΣ