Συνταγματική εκτροπή καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Βρετανία!

Δεκτό έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ το αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για αναστολή του κοινοβουλίου προκειμένου να είναι εφικτό το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit – Θύελλα αντιδράσεων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα απόψε – Για πραξικόπημα κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Βουλευτές των Εργατικών προειδοποίησαν πως θα κλειστούν στο κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου θα διακοπούν τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της χώρας για αναστολή σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδιαίτερου Συμβούλιο του Στέμματος που σημειώνει πως αυτή θα γίνει ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. Τότε θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της βασίλισσας, η οποία κατά παράδοση παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, «οι βουλευτές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και την προσέγγισή της για το Brexit πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα».

«Εάν επιτύχω συμφωνία με την Ε.Ε., το κοινοβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου», πρόσθεσε με μάλλον ειρωνική διάθεση.

Αυτό που δεν είπε είναι ότι με κλειστή τη Βουλή δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ψηφιστεί νομοσχέδιο που δεν θα επιτρέπει άτακτο Brexit, καθώς για πρώτη φορά η αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου παρατείνεται για δώδεκα μέρες μετά τη λήξη των εργασιών του τελευταίου κομματικού συνεδρίου, του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος.

Σφοδρές αντιδράσεις και πτώση της στερλίνας

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, που ενισχύουν το σενάριο ενός «σκληρού» Brexit, η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 0,6% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ πλήθαιναν οι αντιδράσεις για «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου και πρόσθεσε: «Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, «θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδιστεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μια στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό».

Ζητούν συνάντηση με τη βασίλισσα 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατήγγειλε «σκάνδαλο και απειλή προς τη δημοκρατία» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τη βασίλισσα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κίνηση του πρωθυπουργού, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα στερούσε από τους ψηφοφόρους την ευκαιρία να μπορούν οι αντιπρόσωποί τους να ελέγχουν την κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσιμης εβδομάδας πριν από το Brexit.

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο – όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις… Όταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.

Συνάντηση με την Ελισάβετ ζήτησαν επίσης οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και άλλοι βουλευτές μεμονωμένα. Ακόμη, βουλευτές των Εργατικών προειδοποίησαν πως εάν ο Τζόνσον κλείσει το Κοινοβούλιο θα κλειστούν σε αυτό για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία. «Η αστυνομία θα πρέπει να μας απομακρύνει από την αίθουσα. Θα καλέσουμε τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους» έγραψε στο Twitter o Κλίβ Λιούις.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Τζον ΜακΝτόνελ, σχολίασε στο twitter ότι πρόκειται για βρετανικό πραξικόπημα και πρόσθεσε: «Όποιες κι αν είναι οι απόψεις σας για το Brexit, όταν επιτρέπετε σε έναν πρωθυπουργό να εμποδίσει την πλήρη και ελεύθερη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μας, είστε σε μια πολύ επισφαλής πορεία».