ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Σύσκεψη για την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Περιφέρεια Κρήτης

Με κοινή πρωτοβουλία της «Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα» και της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελεί βασικό μέλος της, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΒΕΗ και εκπροσώπους των Δήμων-μελών της Κοινότητας, Αρχανών Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος.  

Βασικό θέμα της συζήτησης, ήταν η κατανομή του ηλεκτρικού χώρου του νησιού και τα προβλήματα που απορρέουν από την υφιστάμενη κατάσταση, σχετικά με την εγκατάσταση  έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  

Μέσω της δυναμικής που έχουν αναπτύξει οι Ενεργειακές Κοινότητες ευρείας βάσης και με την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι φυσικές πηγές ενέργειας, προσφέροντας το μέγιστο όφελος στην τοπική κοινωνία.

Για τις ασάφειες που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο, και σχετικά με το περιθώριο  δυνατότητας χωροθέτησης νέων ΑΠΕ, θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όλες οι απαραίτητες επαφές με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τη διευθέτηση του μείζονος αυτού προβλήματος για το μέλλον της Κρήτης και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, η ειδική Σύμβουλος Ερμιόνη Γιαλύτη, ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής Χαραλ. Γιαννόπουλος, ο καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ και μέλος της Μινώα Δημ. Κατσαπρακάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ταβερναράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΗ Γιώργος Αλιφιεράκης, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παντελής Αρβανίτης, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Εμμ. Κοκοσάλης και ο Γενικός Γραμματέας του Δ. Μινώα Γαβριήλ Κουρής.