ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συζήτηση Γ. Βαρουφάκη με πολίτες στο Ηράκλειο με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το άλλο τώρα»

«Έγραψα αυτό το βιβλίο με την αγωνία από μικρός όπως κάθε αριστερός για το τι είναι σοσιαλισμός και πώς αυτό θα καταλήξει να μην είναι ένας ακόμα δυστοπικός κι αυτός κόσμος. Η γενιά των γονιών μου το θεωρούσε νομοτελειακά βέβαιο πως θα έρθει ο σοσιαλισμός. Η γενιά μας το θεωρούσε μία πιθανότητα. Οι σημερινές γενιές πλέον το θεωρούν σχεδόν επιστημονική φαντασία» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Ο Μαρξ ποτέ δεν έγραψε για τον κομμουνισμό, έλεγε πως θα διαμορφωθεί αυτός από το ίδιο το προλεταριάτο. Αυτά όμως το 1800 τόσο, εμείς σήμερα δεν μπορούμε να απαντάμε έτσι διαλεκτικά. Τον σοσιαλισμό θα τον χτίσουν οι άνθρωποι που θα τον χτίσουν, δεν θα το κάνουν οι διανοούμενοι. Το επιστέγασμα όμως του δικού μου οραματισμού για τη σοσιαλιστική κοινωνία είναι αυτό το βιβλίο, που απαντάει στο πιο αμείλικτο και πιο σκληρό ερώτημα για ενός αριστερού ανθρώπου: θα μπορούσε σήμερα να υπάρξει ένα μη καπιταλιστικό, σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό σύστημα; Έχτισα όσο καλύτερα μπορούσα αυτόν τον σοσιαλισμό, κι όμως δεν είναι ακόμα ουτοπία» συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Το ίδιο το καπιταλιστικό γίγνεσθαι στηρίζεται σε μία φοβερά ουτοπική, μοντερνιστική και νεωτεριστική σύλληψη. Σήμερα όμως το δίλλημα σήμερα δεν είναι απλώς “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” που έλεγε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, αλλά στην μετακαπιταλιστική πια τεχνοφεουδαρχία που ζούμε είναι “κομμουνισμός ή βαρβαρότητα” και για αυτό δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στις παραδοσιακές μορφές πάλης. Είναι αλήθεια ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης τον 19ο αιώνα ήταν απαράμιλλα ηρωικές. Το “κόστος” που είχε τότε η πάλη τους ήταν τεράστιο. Οι ψηφιακές τεχνολογίες όμως αλλάζουν αυτές τις συνθήκες. Δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε το εργατικό κίνημα, τις παραδοσιακές μορφές πάλης, πρέπει ωστόσο να τις συνδυάσουμε με τις νέες, σύγχρονες που μας προσφέρουν και οι δυνατότητες της τεχνολογίας, μόνο έτσι μπορούμε να οραματιστούμε σοσιαλιστικές αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.