ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα Ανώγεια στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με την ταινία “Ο ήχος του χρόνου”

Ο ήχος του χρόνου (Τ’ Ανώγεια και ο κόσμος 1900-1945)Σε επίσημη πρώτη δημόσια προβολή στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και σε επαναπροβολή την Κυριακή 13 Οκτωβρίου η ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη, “Ο ήχος του χρόνου (Τ’ Ανώγεια και ο κόσμος 1900-1945)”.

Η ταινία είναι μια παραγωγή του Δήμου Ανωγείων και εντάσσεται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα τεσσάρων ταινιών και 200 συνεντεύξεων από άνδρες και γυναίκες των Ανωγείων που έχουν ως στόχο αφ’ ενός την δημιουργική καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Ανωγειανής Αντίστασης κατά την περίοδο 1940-1945 και αφ’ ετέρου να καταγραφεί η ανωγειανή μνήμη μέσα από αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν κατά την περίοδο 1930-1945.

Ο “Ήχος του χρόνου” είναι μια προσωπική δημιουργική αναβίωση από τον σκηνοθέτη, ιστορικών γεγονότων που συνδέουν την εξελικτική δραστηριότητα των Ανωγειανών μέσα στο γενικό Ευρωπαϊκό – Ελληνικό πλαίσιο κατά την περίοδο 1900-1945 αλλά και αναδεικνύει ταυτόχρονα τους λόγους ενός φιλελεύθερου, αδάμαστου λαού που για την λευτεριά έζησε τρείς φορές το ξεθεμελίωμα του χωριού του και τρείς προσφυγές. Η ταινία είναι προϊόν πολύχρονης ιστορικής έρευνας και προετοιμασίας, έχει διάρκεια 120’, της κατηγορίας δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ όπου εκτός από το πλούσιο και σπάνιο ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό πολλά γεγονότα αναπαρίστανται με την συμμετοχή εκατοντάδων ερασιτεχνών ηθοποιών.

Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από χορηγούς , οι οποίοι υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια του Δήμου για την καταγραφή και ανάδειξη της νεότερης ιστορικής μνήμης των Ανωγείων.

Η ταινία “Ο ήχος του χρόνου (Τ’ Ανώγεια και ο κόσμος 1900-1945)” θα κλείσει τις προβολές του διαγωνιστικού προγράμματος του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Οι συντελεστές της ταινίας είναι :

Κείμενα: Λευτέρης Χαρωνίτης,
Ιστορικός Σύμβουλος: Κωστής Μαμαλάκης,
Σύμβουλος Δραματουργίας: Δημήτρης Βερνίκος,
Αφηγητές: Μιχάλης Αεράκης – Γιώργης Καράτζης – Κατερίνα Βρέντζου – Ελευθερία Σκουλά,
Μουσική: Χρήστος Λεοντής – Νεοκλής Νεοφυτίδης,
Στίχοι: Γιώργης Καράτζης – Αριστείδης Χαιρέτης (Γυαλαύτης) – Κώστας Φασουλάς – Ειρήνη Αναγνωστάκη,
Τραγουδούν: Βασίλης Σκουλάς – Μαρίνα Δακανάλη – Βικτωρία Ντακούλη – Γιώργης Φασουλάς – Βασίλης Δραμουντάνης,
Ηχοληψία: Κώστας Καλλέργης,
Ειδικά Εφέ: Αντώνης Νικολάου – Χρήστος Κουτρουλός,
Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Σμπώκος – Κάτια Καππάτου,
Ηχητικός Σχεδιασμός: Μιχάλης Γαλανάκης,
Μοντάζ: Μαρία Νταουντάκη,
Φωτογραφία : Φίλλιπος Οικονόμου,
Σενάριο Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης