ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία…»: Εκδήλωση στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Δράση με θέμα։ «Για φαντάσου… τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία!»
Εισηγητής- υπεύθυνος σχεδιασμού προγράμματος։ Δικαίος Χατζηπλής, Παιδαγωγός, Εμψυχωτής, Συγγραφέας.
Εμψυχώτριες προγράμματος։ Τσίτσαρη Βαΐα & Χανιωτάκη Μαρία, Εκπαιδευτικοί.
Αριθμός συμμετεχόντων։ 28 παιδιά (5-8 ετών).
Ημερομηνία διεξαγωγής προγράμματος։ Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019.

Το πρωί της 1ης Αυγούστου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, μια μεγάλη έκπληξη περίμενε μικρούς και μεγάλους.

Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά με τις σελίδες τους ανακατεμένες. Οι λέξεις, οι ήρωες, οι εικόνες, οι τίτλοι όλα ήταν πεσμένα στο πάτωμα και έτρεχαν πέρα δώθε σαν τρελά!

Οι μεγάλοι της βιβλιοθήκης δεν πίστευαν στα μάτια τους, αλλά ούτε και στα αφτιά τους. Η κατάσταση ήταν σοβαρή και έπρεπε επειγόντως να βρεθεί μια λύση. Έτσι ζητήθηκε βοήθεια από τους ειδικούς, δηλαδή τα παιδιά! Μόνο εκείνα θα μπορούσαν να καταλάβουν τι τελικά είχε συμβεί εκείνο το πρωινό στη Βιβλιοθήκη μας. Έτσι κι έγινε, ξαφνικά κατέφθασαν 28 έμπειροι, μικροί αναγνώστες, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν αυτό το μεγάλο μυστήριο. Αναλαμβάνοντας, λοιπόν, τον ρόλο του βιβλιο-ντετέκτιβ, κατάφεραν να επαναφέρουν τους ήρωες πίσω στα βιβλία και έσωσαν τις ιστορίες τους!

Στόχος αυτής της δράσης ήταν οι μικροί μας φίλοι να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι αναζήτησης στοιχείων, που θα τους οδηγούσε τελικά στην λύση της ιστορίας. Κάθε ομάδα έπρεπε να αναζητήσει κείμενα, εικόνες και τίτλο ενός συγκεκριμένου παραμυθιού, που βρίσκονταν κρυμμένα στον χώρο της βιβλιοθήκης. Οι ομάδες ήταν συνολικά τέσσερις, άρα τέσσερα ήταν και τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν για το παιχνίδι. Αφού κάθε ομάδα συγκέντρωνε τα στοιχεία της (κείμενα, εικόνες, τίτλο), έπρεπε στη συνέχεια να τοποθετήσει τα κείμενα στη σωστή σειρά και να τα συνδέσει με τις εικόνες. Ακολούθως, όλα αυτά με πρώτο τον τίτλο κολλήθηκαν σε χαρτόνια και έγινε η συρραφή των σελίδων, με τελικό στόχο την δημιουργία ενός βιβλίου με τα βασικά του στοιχεία (τίτλος, αρχή, μέση και τέλος). Έτσι, μία μία οι ομάδες δημιούργησαν το δικό τους βιβλίο και το παρουσίασαν στα παιδιά των άλλων ομάδων…

Φυσικά, μέσα από αυτή τη δράση δόθηκε η δυνατότητα στους φίλους μας να συνεργαστούν, να συζητήσουν και να γνωριστούν καλύτερα. Κάθε παιδί λάμβανε πρωτοβουλίες για το πώς θα έπρεπε να ενωθούν τα κείμενα μεταξύ τους, καθώς και κάθε κείμενο με την αντίστοιχη εικόνα. Η συμμετοχή όλων των παιδιών ήταν φανερή. Μπαίνοντας στο ρόλο των μικρών ντετέκτιβ, δραστηριοποιήθηκαν, βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Ήρθαν σε επαφή με τους ήρωες των βιβλίων, κατανόησαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και διέκριναν πότε ήρθε η λύση στο πρόβλημα τους. Για να διαπιστώσουμε μάλιστα αν έγινε κατανοητή η δράση στα παιδιά μας, στο τέλος τους ζητήσαμε να φτιάξουν ένα δικό τους ατομικό βιβλίο, με τίτλο, κείμενο και δικές τους εικόνες. Η φαντασία τους ήταν πλούσια και το αποτέλεσμα μοναδικό, όταν συγκεντρώσαμε όλα τα βιβλία μαζί, σε μία μικρή έκθεση.

Συμπερασματικά, η όλη δράση κύλησε ομαλά. Μαθητές και εκπαιδευτικοί φάνηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν, χόρεψαν, έγιναν κοινωνοί σε ένα μυστήριο που αναζητούσε τη λύση του. Όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό σε καθετί που τους ζητήθηκε και δεν έχασαν στιγμή το ενδιαφέρον τους. Αυτή ήταν και η επιτυχία του προγράμματος.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες σε όλες και όλους που συμμετείχαν στην επιτυχία του προγράμματος.

Βοηθοί στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν οι φοιτήτριες πρακτικής άσκησης στη Βιβλιοθήκη: Βασιλική Ταταράκη και Δήμητρα Σταμέλλου, φοιτήτριες του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πηνελόπη Δρακάκη, φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α και οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης: Μάριος Σέλα, φοιτητής τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Γιώργος Λογιάδης, φοιτητής του τμήματος Φ.Κ.Σ. Πανεπιστημίου Κρήτης. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Ε.Σ. της Βιβλιοθήκης κ. Μιχάλης Τρούλης.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2019, με τίτλο «Για φαντάσου…», ξεκίνησε να υλοποιείται την 1η Ιουλίου 2019 από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), με τη στήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για το συντονισμό των δράσεων, οι Βιβλιοθήκες αξιοποιούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού την ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.