Ο νέος ψηφιακός δίσκος του Αντώνη Ζαχαράκη.

Ζούμε σε μια γκρίζα καθημερινότητα, κανένας δεν αμφιβάλει γι’ αυτό! Μέρα με τη μέρα το χρώμα γίνεται πιο σκοτεινό, καθώς μας «βομβαρδίζουν» με αρνητικές ειδήσεις αλλά και καθώς βιώνουμε μια πραγματικότητα που μας έχει στερήσει το χαμόγελο και έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Η οικονομία μας δε λέει να ξεκολλήσει από μια μιζέρια δεκαετίας, η κοινωνική παθογένεια κορυφώνεται, η παραβατική εκτροπή γίνεται πια ένα «αποδεκτό» κοινωνικά φαινόμενο, μιας και κανείς μας δεν αντιδρά σε ό,τι άτοπο και τραγελαφικό συμβαίνει γύρω μας…

Είναι γεγονός ότι διανύουμε χρόνους παρακμής, όπως θα γράψει κάποτε η Ιστορία για τη μουντή εποχή μας. Φυσικό επακόλουθο κι ο πολιτισμός να έχει πάρει τον κατήφορο και να έχει επικρατήσει η υποκουλτούρα παντού. Στη συγγραφή, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη μουσική. Για το τελευταίο δεν έχουμε ανάγκη από τεκμήρια, το βιώνουμε καθημερινά! Αναπολούμε μάλιστα νοσταλγικά τις εποχές της ακμής, τότε που είχαμε μαζική παραγωγή πολιτισμού στην πατρίδα μας και «αναμασούμε» την ποιοτική παραγωγή των ημερών αυτών.

Κι όμως, μέσα στην καθομολογούμενη εποχή της παρακμής που ζούμε, υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό και δίνουν την καθοριστική ώθηση για να ξεκολλήσει η ρόδα απ’ τη λάσπη και να φύγουμε μπροστά. Ένας απ’ αυτούς τυχαίνει να είναι και ο φίλος μουσικός Αντώνης Ζαχαράκης!

Ο ίδιος δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις στην πόλη μας. Είναι γνωστός και μη εξαιρετέος σε όλους! Η προσφορά του, σε μια σειρά από επιμέρους τομείς, του έχει χαρίσει μια περίοπτη θέση στις καρδιές μας. Η περίφημη «υπόγα» του, είναι ένα από τα σημεία παραγωγής πολιτισμού στην πόλη μας, καθώς μουσικά συγκροτήματα, καρναβαλικές ομάδες αλλά και θεατρικά σχήματα την έχουν σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότατη περίπτωση η πρόσφατη συνεργασία μας με το έργο «Διγενής Ακρίτας», στη Θεατρική Ομάδα Μητροπόλεως.

Μόνο που η ακτινοβολία του Αντώνη δεν εξαντλείται στα στενά όρια της πόλης μας, του Δήμου ή και της Κρήτης ολόκληρης. Ο ίδιος τυχαίνει από χρόνια πανελλήνιας εμβέλειας μουσικός, με τις ακτίνες του ν’ απλώνονται πλέον και έξω από τα όρια της πατρίδας μας. Τρανή απόδειξη ο τελευταίος του ψηφιακός δίσκος «Φεγγαρόκηπος», η νέα του κατάθεση ψυχής, με λαμπρά ονόματα της παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο να «δανείζουν» τις φωνές του για το ταξίδι αυτό στο όνειρο : Σταμάτης Κραουνάκης, Βασίλης Σκουλάς, Παντελής Θαλασσινός, Ερωφίλη, Δημήτρης Υφαντής, Γεωργία Νταγάκη, Μιχάλης Νικηφόρος, Στέλλα Σειραγάκη, Αργύρης Έξαρχος, Νίκος Μαρκαντώνης.

Η σελήνη, ο μυστηριώδης αυτός δορυφόρος της γης, ανεξάρτητα αν η σύγχρονη Αστρονομία την αντιμετωπίζει με ασέβεια σαν ένα σωρό γκρίζας στάχτης, κάποτε λατρεύτηκε ως θεά! Πάντοτε δε και ως τις μέρες μας ενέπνευσε και ταξίδεψε τους ανθρώπους στον κόσμο του ονείρου! Ένα τέτοιο ταξίδι μας προτείνει και ο Αντώνης μας, στον κήπο του φεγγαριού! Εκεί που κατοικούν οι ενδόμυχοι πόθοι αλλά και οι γλυκιές, νοσταλγικές αναμνήσεις μας. Σε τόπους μαγικούς και παραμυθένιους, που θα δίναμε μια περιουσία για ένα ταξίδι στο όνειρό τους, γιατί τυχαίνει να είναι το δικό μας όνειρο. Κόσμοι που περιδιαβήκαμε κάποτε στην αυγή της ζωής μας, τότε που ταξιδεύαμε στον κήπο και στον λειμώνα του φεγγαριού.

Γλυκά και ταυτόχρονα δυνατά ακούσματα, που παραπέμπουν σε μια μουσική παρακαταθήκη αιώνων. Ακούσματα που παρακολουθούν τον κύκλο της σελήνης στον νυχτερινό ουρανό, υφασμένα με το ασημένιο φως των φεγγαραχτίδων, λουσμένα στη μαγεία ενός κόσμου-απόκοσμου αλλά και ταυτόχρονα πραγματικού βιωματικά. Οι δε στίχοι των τραγουδιών αποτελούν μια επιπλέον κατάθεση ψυχή των στιχουργών του δίσκου, ένα ακόμα προβληματισμό για την σύγχρονη παρακμή, για τη μετατροπή της σημαίας μας σε λευκό πανί, για τη χαμένη μας αγνότητα, για τον κόσμο της ακμής που όλοι αναζητούμε!

Τους θεσπέσιους αυτούς στίχους υπογράφουν : Μαρία Πεννή-Ζαχαράκη, Γιάννης Ζαρκαδούλας, Διαμαντής Κορτέσης, Παναγιώτα Ρόπαλη, Όλγα Μιχελή και Μαρία Ζαχαράκη.

Αυτό το ταξίδι στον «Φεγγαρόκηπο» της μουσικής μας παράδοσης, δεν είναι ένας στείρος νοσταλγικός περίπατος στο πουθενά. Μια ακόμα αναζήτηση ενός ένδοξου παρελθόντος. Μια ακόμα νουθεσία χωρίς αντίκρισμα. Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα μια πρόταση πολιτισμού, που καρτερικά περιμένει στο περιθώριο να παρέλθει η υποκουλτούρα για να κυριαρχήσει ξανά! Γιατί τυχαίνει ένα ατόφιο κομμάτι του ελληνικού παραδοσιακού Πολιτισμού μας.

Δικιά μου πεποίθηση χρόνια τώρα είναι και παραμένει ότι ο πολιτισμός και όχι το χρήμα, θα κάνει την ειδοποιό διαφορά που τελικά θα μας βγάλει από την κρίση. Και το ταξίδι στον «Φεγγαρόκηπο» είναι μια από τις βασιλικές οδούς προς την έξοδο από το τούνελ της συμφοράς και την πορεία προς το φως!

Τη θεσπέσια μουσική που έγραψε ο Αντώνης εκτέλεσαν οι μουσικοί : Στέλιος Αποστολάκης, Αντιγόνη Αραμπατζόγλου, Αργύρης Έξαρχος, Αντώνης Ζαχαράκης, Δημήτρης Καλλέργης, Μιχάλης Νικηφόρος, Γεωργία Νταγάκη, Αντώνης Ντακάκης, Βαγγέλης Παπαδάκης, Βασίλης Παπαδάκης, Θανάσης Παπαθανασίου, Τιμολέων Σαββάκης, Μιχάλης Σαπουνάκης, Δημήτρης Σπυριδάκης, Στέλιος Συκάκης, Ειρήνη Συσκάκη, Δημήτρης Υφαντής και οι Φωνές του Νότου.

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του «Φεγγαρόκηπου» είναι η συνύπαρξη και η συνεργασία τόσων πολλών ανθρώπων σε ένα ψηφιακό δίσκο, σε μια εποχή που επιδιώκεται αν όχι επιβάλλεται ο κοινωνικός αυτισμός.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο ψηφιακός δίσκος αυτός πρέπει να γίνει κοινό κτήμα όλων μας. Δώρο για όσους αγαπάμε στις γιορτές. Άκουσμα αφύπνισης και εγρήγορσης αλλά ταυτόχρονα άκουσμα χαλάρωσης τις ώρες της ηρεμίας μας. Αξίζει πολλαπλά τον κόπο, σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση του δίσκου!

Γιώργης Καλογεράκης
Συγγραφέας
Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής