ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέχνες Γεμάτες Αύγουστο στις Γιορτές Ρόκκας 2021 – Αναλυτικό πρόγραμμα

Τέχνες Γεμάτες Αύγουστο στις Γιορτές Ρόκκας 2021

Οι Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν το 2021, την 9η χρονιά τους, 30 Ιουλίου με 22 Αυγούστου 2021, με μία σειρά δρώμενων που θα συγκλονίσουν. Φέτος, τον κεντρικό ρόλο στις Γιορτές έχουν οι μικρές, καθημερινές επαναστάσεις. Οι επισκέπτες, μέσα από τη διαδρομή τους στα χωριά έρχονται σε επαφή με ιστορίες είτε πραγματικές, είτε με αφορμή την πραγματικότητα, και θυμούνται, επινοούν τις δικές τους προσωπικές υπερβάσεις και εμπνέονται από τις ανατροπές που κάποιοι άλλοι προκάλεσαν, είτε παλιότερα, είτε σήμερα μα σε έναν παράλληλο κόσμο. Μέσα από ιστορίες, τραγούδια και μουσικές, ο επισκέπτης περιηγείται μέσα από τα σοκάκια και τις αυλές, και με καύσιμο την ιστορία και την φαντασία ενθαρρύνεται να ξεκινήσει την δική του, βαθιά προσωπική επανάσταση.

Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΩΝ ΡΟΚΚΑΣ 2021

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – 30 Ιουλίου 2021

Το 2021, όπως κάθε χρόνο, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας. H περσινή χρονιά έκλεισε με τη συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης κι έτσι φέτος στην Τελετή Έναρξης είναι οι νέοι της Ρόκκας και της Κεράς που παραλαμβάνουν τη σκυτάλη και ανοιγουν τις φετινές γιορτές. Συγκεκριμένα, οι κόρες των χωριών ανοίγουν τις φετινές εκδηλώσεις όπου η μία με τους ήχους του ακορντεόν και της φωνής συνοδεύει τον πολεμικό χορό της άλλης, σε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, παράγοντας την σπίθα που θα πυροδοτήσει τις φετινές εκδηλώσεις. 

Αμέσως μετά, θα υποδεχτούμε και θα απολαύσουμε τον Νίκο Πορτοκάλογλου σε μία μαγική, καλοκαιρινή συναυλία που τόσο χρειαζόμαστε. Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 λοιπόν, δίνουμε ραντεβού με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Στάθη Δρογώση, την Αγάπη Διαγγελάκη & τον Βύρωνα Τσουράπη στην πλατεία της Ρόκκας στις 21:00, σε ένα μουσικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της μουσικής με τραγούδια που τους διαμόρφωσαν, χωρίς φόβο αλλά με περίσσιο πάθος.

Συντελεστές:

Nίκος Πορτοκάλογλου: φωνή, κιθάρα

Στάθης Δρογώσης: φωνή, πλήκτρα

Αγάπη Διαγγελάκη: φωνή, μπαγλαμά, γιουκαλίλι, μεταλόφωνο

Βύρων Τσουράπης: μπάσο, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, φωνή

Θανάσης Τσακιράκης: τύμπανα

Ηλίας Λαμπρόπουλος : βιολί, μπουζούκι, τρομπέτα, γκάϊντα, φωνή

Άκης Πασχαλάκης: ηχοληψία

Οργάνωση Παραγωγής “360ο entertainment”

Τελετή Έναρξης – Συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου – Τιμή 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο / προπώληση

ΚΕΡΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ – 6 έως 8 Αυγούστου 2021

Με αφορμή την ιστορία της Αντωνούσας, της πρώτης γυναίκας επαναστάτριας της περιοχής, θα αφηγηθούμε  τις μικρές επαναστατικές αφετηρίες, εκείνες που γεννάνε κίνητρα και υπερβάσεις.

Κερά Μια Σκηνή – Η Αντωνούσα 

Θέατρο 

Για τρίτη χρονιά στις Γιορτές Ρόκκας, το χωριό της Κεράς μετατρέπεται σε μια τεράστια σκηνή και φιλοξενεί σύντομα παραστατικά δρώμενα με τη δραματουργία να στρέφεται γύρω από την Αντωνούσα Καστανάκη, την ηρωίδα του χωριού. 

Η Αντωνούσα Καστανάκη από την Κερά είναι ένα σύμβολο: Σύμβολο ελευθερίας, σύμβολο του ανυπότακτου πνεύματος, του ανθρώπου που μάχεται ενάντια σε κάθε είδους και οποιασδήποτε μορφής καταπίεση. Σύμβολο ενός ασυμβίβαστου πλάσματος που δεν υποτάχθηκε σε αυτά που του όριζε η συνθήκη της ζωής του, το φύλο ή η φύση του, η εποχή και οι συγκυρίες. 

Το σημείο συνάντησης της Ιστορίας και του Μύθου είναι η σκηνή. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να φέρουμε την Αντωνούσα επί σκηνής, τη δική μας Ιωάννα της Λωραίνης, και να συλλογιστούμε πάνω στη ζωή και τις επιλογές της. Το υλικό τόσο της ζωής της όσο και του μύθου της γίνεται η πρώτη ύλη για να γραφτούν νέα πρωτότυπα θεατρικά έργα. Αναπλάθεται, μετουσιώνεται και το παράδειγμά της γίνεται έμπνευση και προβληματισμός. Γίνεται η αφορμή για επαναπροσδιορισμό, για απολογισμό και αφετηρία νέων επαναστάσεων. Μια διάσημη φωτογραφία της βγαλμένη σε ένα φωτογραφείο της Αθήνας, λήμματα σε λεξικά, ιστορικά και επιστημονικά κείμενα, κείμενα στο διαδίκτυο, αφηγήσεις απογόνων και ανθρώπων του χωριού – θραύσματα μνήμης, τα ερείπια του σπιτιού της. Αυτό είναι το υλικό στο οποίο χρειάστηκε να βουτήξουμε με τους συγγραφείς Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννη Σολδάτο, Πέλα Σουλτάτου και Δημήτρη Φοινίτση στους οποίους ανατέθηκαν τα έργα, έπειτα από τη σύμπραξη της Ειρήνης Μουντράκη με το Greek Play Project, για να αναδυθούν φέρνοντας μαζί τους στο φως την Αντωνούσα, μια ηρωίδα που μιλάει στο σήμερα. 

Κερά Μια Σκηνή – Η ΑΝΤΩΝΟΥΣΑ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:   Μέτη Παναγιωτοπούλου 

Δραματουργία:  Ειρήνη Μουντράκη / Greek Play Project

Συγγραφείς: Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Σολδάτος, Πέλα Σουλτάτου, Δημήτρης Φοινίτσης

Σκηνική Επιμέλεια: Ξανθή Κόντου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Λύκος

Κινησιολογία: Βασιλική Ντουντουλάκη

Οργάνωση Παραγωγής:   Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου

Βοηθοί Παραγωγής: Dina Kobrosly, Amjad Al-Mestarihy

Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Καλλιτέχνες: Θεώνη Κουτσουνάκη, Σίσσυ Δαμουλάκη, Σοφία Καψούρου, Νικόλας Χανακούλας, Ιώ Ασηθιανάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δήμητρα Μάζη, Μιχάλης Παρασκάκης, Στελλίνα Ιωαννίδου, Μαίρη Αθανασίου, Στέλλα Σκορδαρά, Γρηγορία Οικονομάκη, Αγγελική Κουρνιδάκη, Ιωάννης Ασημακουλας

ΔΡΩΜΕΝΑ ΧΟΡΟΥ

Καλλιτέχνες: Κέλλυ ΝικολακάκηΣτέλλα Μαρία Καστανάκη, Άρια Σταματάκη

Συμμετέχει ο μουσικός Λεωνίδας Λαϊνάκης

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Συζήτηση για το σύγχρονο ελληνικό έργου. Συντονίζει η δραματολόγος Ειρήνη Μουντράκη.

Οι συγγραφείς Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Σολδάτος, Πέλα Σουλτάτου και Δημήτρης Φοινίτσης που έγραψαν τα θεατρικά έργα για την Αντωνούσα Καστανάκη και η θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία συζητάνε για το σύγχρονο ελληνικό έργο. Πως τους τροφοδότησε η ιστορία της Αντωνούσας; Πως διαχειρίστηκαν το υλικό τους και πως η Ιστορία και το Θέατρο συναντιούνται. Ποια είναι τα ζητούμενα ενός δραματουργού και από που αντλεί το υλικό του; Βασικά ζητήματα δραματουργίας που θέτει η νέα εποχή. 

Ομιλία «Οι δυο Αντωνούσες»

Κωνσταντίνος Φουρναράκης

Διδάκτωρ Φιλολογίας- Αρχειονόμος

Η Αντωνούσα Καστανάκη, η οπλαρχηγός και η Αντωνούσα Καμπουράκη, η ποιήτρια κατάφεραν να γίνουν σύμβολα της εποχής τους και να ξεχωρίσουν, η μια με όπλο της τον πόλεμο και η άλλη με το λόγο. Πως οι δύο αυτές γυναίκες μπαίνουν στο δημόσιο χώρο και πως διεκδικούν τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο κόσμο της εποχής;

Ομιλία «Η παρενδυσία στο θέατρο»

Η παρενδυσία στο θέατρο είναι πολύ συχνή. Η μετάβαση άλλωστε από το ένα φύλο στο άλλο πάντοτε ασκεί μια μυστηριακή και τελετουργική πρόκληση. Τις περισσότερες φορές, οι ηρωίδες ντύνονται άνδρες για να προστατευθούν ή  για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που επιθυμούν αποφεύγοντας τις απαγορεύσεις και τα στενά όρια της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση αναγκάζονται να ντυθούν άνδρες για να μπορέσουν να επιλέξουν τον δρόμο τους. Από την αρχαιότητα έως τον Σαίξπηρ και το ελισαβετιανό θέατρο, από τον Κάρλο Γκολντόνι έως τον Μπερνάρ Σω οι ηρωίδες κρύβουν το φύλο τους κάτω από το ανδρικό κοστούμι προκειμένου να επιβιώσουν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παραμύθι για παιδιά- Η κόρη πάει στον πόλεμο

Καλλιτέχνες: Κατερίνα Αλεξάκη, Βασίλης Καζής

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά

Συντελεστές: Άννα Νεμπαυλάκη & Θεόδωρος Παρασκάκης

Συμμετέχουν: Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Στρατάκης, Ανθή Στρατάκη, Νεκταρία Τσοντάκη, Κωνσταντίνος Φίσερ

Κερά Μια Σκηνή/ Τιμή εισιτηρίου: 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – 22 Αυγούστου 2021

Οι συμβολισμοί των φετινών Γιορτών Ρόκκας κορυφώνονται με τη συναυλία μουσικής δωματίου με τους Γιώργο Καλούδη & Thesis Trio, στις 22 Αυγούστου 2021.

Συγκεκριμένα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας οι επισκέπτες θα παρασυρθούν από τους ήχους σόλο κλασικής κρητικής λύρας σε ήχους αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής. Το Thesis trio παρουσιάζει μια συναυλία που ενώνει το χθες με το σήμερα, την απαρχή της φωνητικής τέχνης στην δυτική ευρωπαϊκή μουσική, με φωνητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Ο Γιώργος Καλούδης, ενσωματώνει την κλασική κρητική λύρα και το τσέλο στο ρεπερτόριο, και δημιουργεί εμπνευσμένες μεταγραφές κι αισθητικές παρεμβάσεις στα έργα που παρουσιάζονται, κάνοντας μια φρέσκια προσέγγιση στα μουσικά κείμενα, με σεβασμό στην αισθητική του αρχικού μουσικού κειμένου. 

Θα παρουσιαστούν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, σε τονικό/τροπικό στυλ, βασισμένα σε ποιητικά έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας.

Όπως κάθε χρόνο, η Αυγουστιάτικη πανσέληνος στις Γιορτές Ρόκκας υπόσχεται να είναι ατμοσφαιρική, με ήχους που θα μας γοητεύσουν και θα μας ταξιδέψουν σε μία περίοδο που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς.

Συντελεστές:

Ειρήνη Τσιρακίδου, μέτζο σοπράνο

Δήμητρα Κοκκινοπούλου, πιάνο,

Γιώργος Καλούδης, τσέλο, κλασική κρητική λύρα, μεταγραφές

Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι δωρεάν.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τις Γιορτές Ρόκκας αγκαλιάζει μία σειρά από εργαστήρια και παράλληλες δράσεις καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ LANTERN – 31 Ιουλίου έως και 05 Αυγούστου 2021

Για το 2021, οι Φανοί [lantern] της εικαστικού Τζωρτζίνα Δρακούλη Σόλο, η οποία έχει διεθνή παρουσία στο τομέα των εικαστικών τεχνών, θα έχουν ως θεματική την επανάσταση και θα εκτεθούν στην δράση θεάτρου Κερά Μια Σκηνή καθώς και στην Τελετή Λήξης, σε μια μεγάλη σκηνική εγκατάσταση. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στην τέχνη κατασκευής των φαναριών, χρησιμοποιώντας φωτεινά χρώματα και φυσικά υλικά. Οι εκπαιδευόμενοι θα δημιουργήσουν lightboxes που θα απεικονίζουν μάχες και ήρωες της Επανάστασης του 1821, γεμίζοντας τα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς με επανάσταση!

Εισηγήτρια: Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΘΟΞΟΪΑΣ – 02 έως 04 Αυγούστου και 09 έως 13 Αυγούστου

Για τέταρτη χρονιά, το εργαστήριο λιθοξόων της Ασπασίας Παπαδοπεράκη, με εισηγητή τον Γιώργο Μαρτσάκη, θα προσελκύσει διεθνείς καλλιτέχνες στα χωριά Ρόκκα και Κερά. Αυτή τη χρονιά, μαθητές περασμένων ετών καθοδηγούν τους νέους συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν ένα μικρό πυρήνα λιθοξόων. 

Εισηγητές: Ασπασία Παπαδοπεράκη, Γιώργος Μαρτσάκης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ – 19 Αυγούστου 2021

Στο εργαστήριο φωνητικής θα παρουσιαστεί ο φωνητικός μηχανισμός, θα περιγραφεί η ανατομία της φωνής, η σχέση σώματος και φωνής, η επιρροή του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην διαχείριση του άγχους, η επιρροή του άγχους στη φωνή αλλά και θα αναλυθούν φωνητικές ποιότητες που αφορούν σε όλα τα είδη φωνητικής εφαρμογής. Με απλές οδηγίες και tips θα απαντηθούν ερωτήσεις που αφορούν στην λειτουργία της φωνής αλλά και στην διατήρηση της φωνητικής υγείας.

Εισηγήτρια: Ειρήνη Τσιρακίδου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΑΙΟΓΕΥΣΙΑΣ – 20 Αυγούστου 2021

Ένα εργαστήριο σε δύο μέρη, μία ανοιχτή και μία κλειστή συζήτηση με θέμα το ελαιόλαδο. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, που θα είναι ανοιχτό προς το κοινό, θα γίνει αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, στα σπουδαιότερα λάθη που γίνονται και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί η οργανοληπτική αξιολόγηση και πως δημιουργούνται οι αρνητικές οργανοληπτικές ιδιότητες. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης και θα δοκιμαστούν δείγματα με ελαττώματα αλλά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης ποικιλίας από την περιοχή καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος, ενώ θα δοκιμαστούν ενδεικτικά και δείγματα άλλων ποικιλιών εκτός Κορωνέικης.

Εισηγητής: Ιωάννης Καρβέλας

Η συμμετοχή στα παραπάνω εργαστήρια είναι δωρεάν. Ενημερωθείτε και κάνετε αίτηση συμμετοχής στο εργαστήριο που σας ενδιαφέρει, εδώ: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ – 16 Αυγούστου 2021

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τις Γιορτές Ρόκκας 2021 και συνδιοργανώνουν προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο» την Δευτέρα 16 Αυγούστου στις 9.00 μμ στην πλατεία της Κεράς.

Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο

Σκηνοθεσία: Katja Benrath

Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά–αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Roccaζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Με γενναιότητα αντιμετωπίζει τους νταήδες της τάξης, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα η Rocca υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κερδίσει την καρδιά της γιαγιάς της.

Σενάριο: Hilly Martinek

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Torsten Breue

Μοντάζ: Jan Ruschke

Μουσική/Music: Milena Fessmann, Tobias Kuhn, Annette Fock

Παραγωγός/Production: Tobias Rosen, Heike Wiehle – Timm

Χώρα Παραγωγής/Country: Γερμανία / Germany

Διάρκεια/Duration: 101′

Έτος Παραγωγής/Year: 2019

Γλώσσα/Language: Γερμανικά / German

Η προβολή της ταινίας είναι δωρεάν.

Σημεία Προπώλησης:

●      Παντοπωλείο ‘Mikro Typos Καπνός Γεύσεις’ – Κίσσαμος, Ηρώων Πολυτεχνείου 151- 2822022150

●      Cocoon City Hostel – Χανιά, Κυδωνίας 145, 2821076100

●      Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) – Χανιά, Πλατεία Κατεχάκη, 2821034200

●      Ηλεκτρονικές κρατήσεις στο www.chania-culture.gr

Δείτε το βίντεο για τις φετινές Γιορτές Ρόκκας: