ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το Στεφανοβίκειο ως βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού – Ζημιές άνω των 2 δις ευρώ!

Καταργείται η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο η οποία θα εγκαταλειφθεί μετά τη καταστροφή-βύθιση από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και ενώ το κόστος των ζημιών σε υλικό, εξοπλισμό και κτίρια θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ!

Σημειώνεται ότι η βάση ήταν η έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Το κόστος δημιουργίας μίας νέας βάσης θα είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ το κόστος των ελικοπτέρων που καταστράφηκαν είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι και τα 1,5 δις. ευρώ. Η εκτίμηση των 2 δισ. ευρώ για το συνολικό κόστος είναι η πολύ «αισιόδοξη» εκδοχή της αποτίμησης των ζημιών.

Αν αυτό το κόστος προστεθεί και στην εκτίμηση των 5 δισ. ευρώ που θα κοστίσει η αποκατάσταση της Θεσσαλίας (για καταστροφές περιουσιών και υποδομών και για την διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας) τότε μιλάμε για μία οικονομική καταστροφή κοντά στα 7 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταστραφεί εντελώς 7 επιθετικά ελικόπτερα Apache και 65 ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58 Kiowa. Με εξαίρεση τα μεταφορικά ελικόπτερα και τα όποια επιθετικά ελικόπτερα βρισκόταν στα Μέγαρα, η Αεροπορία Στρατού δεν υφίσταται πλέον.

Η νέα βάση σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η οποία όμως δεν είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις στο Αιγαίο αλλά για τα Βαλκάνια που όμως δεν αποτελούν προτεραιότητα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Οι εργαλειομηχανές και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν στο Στεφανοβίκειο δε μπορούν να αναπληρωθούν καθώς μαζί με την αξία της γης και των κτιρίων εκτινάσσουν το συνολικό κόστος από δύο δισ. ευρώ μέχρι και δυόμιση δισ. ευρώ. Για να γίνει η αναπλήρωσή τους θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να βάλει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη.

Πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης αποτελεί το τι θα γίνει με την εκπαίδευση των πιλότων των ελικοπτέρων. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με αυτό καθώς δεν υπάρχουν τα μέσα για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι και να εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό πτητικό πρόγραμμα.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στην εκπαιδευτική διαδικασία…

Ερώτημα αποτελεί και το πόσα από τα επιθετικά ελικόπτερα που δεν βρίσκονταν στο Στεφανοβίκειο είναι σε διαθεσιμότητα καθώς κάποια από αυτά ήταν ήδη εκτός λειτουργίας.