ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Στους 57 ανέρχονται οι νεκροί – Άγνοια για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, καθώς σύμφωνα με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους 57.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας έδωσε τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων από τη σύγκρουση των τρένων, αναφέροντας πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 57.

Όπως ανέφερε, σήμερα, Πέμπτη έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο 14 απανθρακωμένες σοροί, ενώ χθες, Τετάρτη (01/03) μεταφέρθηκαν ακόμη 7 απανθρακωμένες σοροί.

Η Ρουμπίνη Λεονταρή είπε επίσης ότι οι σάκοι με ανθρώπινα μέλη που βρίσκονται στο νεκροτομείο έχουν ξεπεράσει τις 10. “Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους”, ανέφερε, εξηγώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Στο τρίτο βαγόνι εστιάζονται οι έρευνες

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών μέσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια να εντοπίσουν τους αγνοούμενους του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η επιχείρηση συνεχίζεται και μάλιστα έχει επικεντρωθεί πλέον στο τρίτο βαγόνι ,το τελευταίο από τα διαλυμένα βαγόνια που έγιναν μια άμορφη μάζα σιδηρικών, κάτω από το οποίο υπάρχουν φόβοι πως βρίσκονται και άλλοι νεκροί.

Οι Αρχές φαίνεται να εστιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο, κι ενώ αρχικά υπήρχε μια σκέψη να το τεμαχίσουν σε τρία κομμάτια, τώρα υπάρχει μια άλλη σκέψη να το σηκώσουν και να το μεταφέρουν από το σημείο για να δοθεί τη δυνατότητα στους διασώστες να κοιτάξουν από κάτω.

Οι ίδιοι λένε ότι καλό είναι αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να ρίξουν μία ακόμη ματιά και στα υπόλοιπα βαγόνια, να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή αν υπάρχει κάτι από κάτω που δεν το έχουν δει τις προηγούμενες ημέρες. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί.

Άγνοια για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων

Αδιάκοπες είναι οι προσπάθειες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Ήδη έως το μεσημέρι της Πέμπτης (02/03) έχουν ταυτοποιηθεί 20 θύματα μέσω DNA.

Ακριβής αριθμός αγνοούμενων δεν μπορεί να υπάρχει από τις Αρχές, γιατί στην πραγματικότητα δε γνωρίζουν αν ανέβηκαν σε ενδιάμεσους σταθμούς και άλλα άτομα και αν όλοι είχαν συγγενείς που τους αναζητούν, έτσι στην πραγματικότητα ο ακριβής αριθμός θα προκύψει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία διασταύρωσης και ταυτοποίησης μέσω των δειγμάτων DNA.

Μη αναγνωρίσιμες οι περισσότερες σοροί

Κάτω από τη μία μηχανή εκτιμάται ότι βρέθηκε χθες η σορός ενός μηχανοδηγού, ενώ άγνωστο τι έχει συμβεί με τους υπόλοιπους καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν από τη φωτιά ξεπέρασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Δυστυχώς πολλές από τις σορούς που έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια του τραγικού δυστυχήματος είναι μη αναγνωρίσιμες.

Στο Νοσοκομείο της Λάρισας παραμένουν συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων για το αβάσταχτο ρόλο της αναγνώρισης, παρουσία ψυχολόγων για την υποστήριξή τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που ο μόνος τρόπος να υπάρξει ταυτοποίηση θα είναι μέσω της λήψης DNA και ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με την τραγωδία στο Μάτι.

Έχει συσταθεί εκ νέου η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων με την συνδρομή ιατροδικαστών και στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Ανθρωποκτονιών από όλη την χώρα, που έχουν σπεύσει στην Λάρισα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της τέλεσης των νεκροτομών και της διαδικασίας λήψης γενετικών υλικών για ταυτοποίηση. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρως απανθρακωμένων σορών ή και μη άρτιων σορών, παρά μόνο ανθρωπίνων μελών… Η πλειονότητα των θυμάτων δυστυχώς ήταν νέοι άνθρωποι και φοιτητές.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.