ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Tony "the Dude"

Τεντώστε τ’ αυτιά σας

the dude tonyΣάββατο βράδυ, και αντί να γυρνάω σε μπαρ, κλαμπ, ρακάδικα, χαμαιτυπεία, στριπτιζάδικα και άλλα ευαγή ιδρύματα, ψαχουλεύω μουσικές στο Ίντερνετ. Ας είναι…

Και ευτυχώς σκουντουφλάω για μια ακόμα ευλογημένη φορά στο μνημειώδες “Μεταφοραί, εκδρομαί ο Μήτσος” του Δημήτρη Πουλικάκου. Κυκλοφορία ορόσημο του ’76 και χωρίς καμία αμφιβολία μέσα στους 5 καλύτερους ελληνόφωνους ροκ δίσκους. Σημειωτέον ότι ενώ ο δίσκος βγήκε το ’76, δηλ. μετά την πτώση της Χούντας, τα τραγούδια με στίχους-ξυράφια και καθαρά αντιχουντικούς, είχαν γραφτεί μεταξύ 70-72 και παιζόταν αδιαλείπτως στις εμφανίσεις του Πουλικάκου με το συγκρότημα Εξαδάκτυλος στις εμφανίσεις τους στο Κύτταρο στην διάρκεια του χειμώνα του 72-73…. Η επιτροπή λογοκρισίας ευτυχώς δεν είχε πάρει τίποτα μυρωδιά, και ο Πουλικάκος θαρραλέα έκανε την αντίστασή του μέσα από τα τραγούδια του.

Όσον αφορά τον ήχο του “Μεταφοραί, εκδρομαί ο Μήτσος”, ακολουθεί ξεκάθαρα τα μουσικά μονοπάτια του Zappa. Μπλουζ, ψυχεδέλεια, jazz περάσματα, soul αναφορές, απαγγελία, πρόζα και θεατρικότητα στην ερμηνεία, άντε αν είναι να περιγράψουμε με έναν όρο τον ήχο θα τον ορίζαμε “progressive ’70s rock”.

Σας έχω παραπομπές στα:

1. “Τι μας λες” – www.youtube.com/watch?v=HG8Y5DS-Pkw,
2. “Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη” – www.youtube.com/watch?v=-vq3DZR8lg4,
3. “Άνευ Ουσίας, Άνευ Σημασίας – www.youtube.com/watch?v=ruEBUsPOyAM.

Τα υπόλοιπα τραγούδια μπορείτε να τα βρείτε εύκολα αν θέλετε.

Καλή ακρόαση…

Tony The Dude