Τεστ δυσανεξίας, πόσο έγκυρο είναι στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας; – της Καλλιόπης Στάλα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πολύς κόσμος καταφεύγει στις μέρες μας στα διάφορα τεστ δυσανεξίας τροφών, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αυτά τα τεστ υποστηρίζουν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ποια τρόφιμα και ουσίες «παχαίνουν» και πρέπει συνεπώς να αποφεύγονται για την απώλεια βάρους.

Πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για αυτήν την θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Με αυτά τα τεστ αποκλείονται πολλές ομάδες τροφίμων με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος για διατροφικές ελλείψεις.

Βέβαια να σημειωθεί ότι σίγουρα κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία σε κάποιες ουσίες (δυσανεξία στη λακτόζη, δυσανεξία στη γλουτένη) και πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που έχουν αυτές τις ουσίες, όχι όμως για να αδυνατίσουν. Όπως επίσης υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζουν δυσανεξία σε τρόφιμα όπως το αυγό, τα φιστίκια, το ψάρι κ.α., αλλά αποτελούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού και σίγουρα δεν σχετίζονται με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτών των τεστ, είναι εφήμερη και οφείλεται φυσικά στον θερμιδικό περιορισμό λόγω της απόκλισης των τροφίμων.

Συμπερασματικά λοιπόν να τονισθεί ότι η παχυσαρκία δεν έχει σχέση με την ανοσολογία και οφείλεται αποκλειστικά στις όχι καλές διατροφικές συνήθειες, στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στην μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Για την απώλεια λοιπόν των κιλών το μόνο που χρειάζεται είναι μία ισορροπημένη διατροφή ακολουθώντας το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και αύξηση της κίνησης στην καθημερινότητα μας.

Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Στάλα Καλλιόπη