ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Μετά το κύμα ψύχους ήρθαν οι εξωφρενικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος

Παρότι 30.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στο Τέξας, πολλοί αντιμετωπίζουν ένα ακόμα πρόβλημα: υπέρογκους λογαριασμούς που φθάνουν έως τα 16.000 δολάρια!

Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν σήμερα, Κυριακή, να στερούνται το πόσιμο νερό στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου βουλευτές αντέδρασαν έντονα στην αστρονομική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με το φονικό κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα.

Παρότι 30.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δεν έχουν ακόμη επισκευάσει όλες τις γραμμές ηλεκτροδότησης που κατέρρευσαν από το χιόνι και την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage, ο οποίος καταγράφει τις διακοπές ρεύματος, πολλοί Τεξανοί αντιμετωπίζουν ένα άλλο πρόβλημα: υπέρογκους λογαριασμούς που φθάνουν έως τα 16.000 δολάρια.

Το Τέξας είναι πράγματι η μόνη Πολιτεία της οποίας το δίκτυο διανομής ενέργειας λειτουργεί μεμονωμένα και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως απορυθμισμένη. Πολλά νοικοκυριά έχουν συμβόλαια των οποίων η μηνιαία τιμή ποικίλλει ανάλογα με τη ζήτηση η οποία αυξήθηκε δραματικά με το κύμα ψύχους.

Πιο συγκεκριμένα, το Τέξας διατηρεί ένα ξεχωριστό -πλήρως ιδιωτικοποιημένο- τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης από τις υπόλοιπες ΗΠΑ. Αυτό μεταξύ άλλων είχε και σαν αποτέλεσμα να απορρυθμίσουν εντελώς το τοπικό ηλεκτρικό τους δίκτυο. Ανεξάρτητοι από τους ρυθμιστικούς κανόνες που ισχύουν για το δίκτυο της υπόλοιπης χώρας, από τη δεκαετία του 2000 και μετά άφησαν τις εταιρείες ηλεκτρισμού να κάνουν ό,τι θέλουν, να φτιάχνουν σταθμούς παραγωγής όπου θέλουν και να τους συντηρούν όπως κρίνουν αυτές ότι είναι καλύτερο (με το ελάχιστο κόστος, από ό,τι αποδεικνύεται), ακόμα και μετά από έναν άλλο δριμύ χιονιά το 2011, που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Το υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και ρύθμιση δίκτυο στην υπόλοιπη χώρα αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, αλλά στο Τέξας όχι, με αποτέλεσμα με το που προέκυψε το κύμα ψύχους της περασμένης εβδομάδας, οι περισσότερες μονάδες (που καίνε άνθρακα, φυσικό αέριο, αλλά και τα πυρηνικά εργοστάσια) να κλείσουν επειδή τους πάγωσαν τα όργανα!

“Αυτοί οι λογαριασμοί, αυτά τα απαγορευτικά κόστη πρέπει να πληρωθούν από την πολιτεία του Τέξας και όχι από τους μεμονωμένους καταναλωτές που δεν είναι υπεύθυνοι για αυτήν την καταστροφή”, δήλωσε σήμερα ο Σιλβέστερ Τάρνερ, ο δήμαρχος του Χιούστον, της τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής πόλης, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

“Όλα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα ήταν προβλέψιμα και μπορούσαν να αποτραπούν”, είπε διευκρινίζοντας ότι είναι σαφές εδώ και πολύ καιρό ότι το ανεξάρτητο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας είναι ευάλωτο στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

“Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τους Τεξανούς από τις αυξήσεις των λογαριασμών τους για την ηλεκτρική ενέργεια που οφείλονται στις πολύ σκληρές χειμερινές καιρικές συνθήκες και σε διακοπές ρεύματος”, είχε επίσης δηλώσει το Σάββατο ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νέα δήλωση έκτακτης ανάγκης για το Τέξας, αποδεσμεύοντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων, σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μάικλ Μακάουλ.

“Αυτό είναι το υφιστάμενο σχέδιο, με την ομοσπονδιακή βοήθεια, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες”, είπε στο CNN, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές του Τέξας ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας γι’ αυτή την ενεργειακή κρίση.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Τίνα Σμιθ, από την πλευρά της, ζήτησε την έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για το εκθετικό άλμα των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του κύματος πολικού ψύχους σε όλη τη χώρα, στο Τέξας αλλά και στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Πέρα από το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι κάτοικοι πολλών πόλεων του Τέξας παρέμειναν την Κυριακή χωρίς πόσιμο νερό. Στο Χιούστον, η οδηγία προς τους πολίτες να πίνουν μόνο βραστό νερό μπορεί να ισχύσει έως τη Δευτέρα.

Αυτό το ακραίο καιρικό επεισόδιο, το οποίο προκάλεσε καταστροφές στις νότιες και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 70 ανθρώπων, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.