Κάτι που δεν περίμενε ποτέ να ακούσει ο μέσος Έλληνας είναι ότι η χώρα μας σημειώνει σταθερή τεχνολογική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και αρχίζει να γίνεται βασικός παίκτης στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας.
Μεγάλο κομμάτι αυτής της τεχνολογικής ανάπτυξης βλέπουμε και σε τομείς ψυχαγωγίας όπως οι streaming υπηρεσίες, τα online καζίνο, οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας. Εκτός όμως από τα φανταστικά γραφικά της PG Soft, τη μεταστροφή των παραδοσιακών τηλεοπτικών καναλιών σε streaming υπηρεσίες και την χρήση του AI για καλύτερες προτάσεις στο Netflix, παρακάτω θα δούμε όλους τους κομβικούς παράγοντες που μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε χώρα που ‘παράγει’ τεχνολογία.
H αλλαγή νοοτροπίας και ο οργανωμένος σχεδιασμός με έμφαση τις νέες τεχνολογίες
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν γνωστής για τον τουρισμό, την εστίαση και τον πρωτογενή της τομέα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν βάλει στόχο να αναπτύξουν τον τεχνολογικό τομέα με πρωτοβουλίες όπως η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.
Αυτή η εθνική στρατηγική βάζει τα θεμέλια για την τεχνολογική ανάπτυξη του επιχειρείν, του τεχνολογικού μετασχηματισμού στις δημόσιες υπηρεσίες και τους κρατικούς φορείς, καθώς και στην στροφή της εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες.
Εκτός από την εθνική στρατηγική της ΒΨΜ, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν προσφέρει και φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες κολοσσούς για να έρθουν στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Pfizer, η Amazon και η Microsoft.
Καταρτισμένο προσωπικό και οι κατάλληλες υποδομές για τους μεγάλους παίκτες της τεχνολογίας
Εκτός από τα κίνητρα που δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι τεχνολογικοί κολλοσοί (καθώς και κάθε ελληνική ή ξένη start up), χρειάζονται καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και τις κατάλληλες υποδομές.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια ‘εξοπλίζουν’ τους τελειόφοιτους με τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις συνεχόμενα μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι το AI, το Machine Learning, το Data Analysis και το Cybersecurity. Εκτός όμως από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία μαθήματα ρομποτικής και σεμινάρια καινοτόμων τεχνολογιών, για να προετοιμάσουν από νωρίς τη νέα γενιά μηχανικών, τεχνολόγων, εκπαιδευτικών και managers στην τεχνολογική βιομηχανία.
Μαζί με το καταρτισμένο προσωπικό, ζωτικής σημασίας είναι να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές. Το 5G και τα Data Centers είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου είδους υποδομών.
Οι ελληνικές start-up και οι λύσεις που προσφέρουν στη βιομηχανία
Σε αντίθεση με το κλίμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν σημάδια κάμψης λόγω πληθωρισμού και άλλον οικονομικών παραγόντων, η χώρα μας κάνει σημαντικά βήματα στην επιχειρηματικότητα όσον αφορά τον τεχνολογικό τομέα.
Τουλάχιστον οι μισές από αυτές τις start ups να ασχολούνται με τη τεχνητή νοημοσύνη και με τις χρήσης αυτής σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών στην βιομηχανία, και στην καλύτερη λειτουργία των εταιρειών.
Εταιρείες όπως η Workable, έχουν αναπτύξει λογισμικό το οποίο εκμεταλλευόμενο το AI, βοηθάει τις επιχειρήσεις να κάνουν την διαδικασία πρόσληψης μια πιο αποδοτική και πολύ πιο γρήγορη διαδικασία.
Άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν machine learning σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη στον αγροτικό τομέα, προσφέροντας λογισμικό για πιο αποδοτική καλλιέργεια και διαχείριση αποβλήτων.
Φυσικά δε γίνεται να ξεχνάμε και το παράδειγμα της Viva Wallet. Η πιο γνωστή ελληνική startup που πούλησε το 49% των μετοχών της στην JPMorgan και έγινε η πρώτη μάλιστα ελληνική start up μονόκερος (με αξία πάνω από 1 δις δολάρια).
Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζονται με ξέφρενο ρυθμό. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η χώρα μας έχει αποτελέσει ‘φυτώριο’ επιτυχημένων startups.
Επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες μεταξύ κολλοσών της τεχνολογίας και ελληνικών startups
Προφανώς και δεν γίνεται κάθε start up να μετατραπεί σε τεχνολογικό γίγαντα χωρίς τη βοήθεια χρηματοδοτήσεων. Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η EquiFund, η οποία αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με το ελληνικό κράτος για να επιταχύνει τις διαδικασίες χρηματοδοτήσεις σε startups και νέες επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά, το 2024, οι ελληνικές επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 1.4 δις Ευρώ. Αυτό είναι κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη των χρηματοδοτών στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Εκτός από την χρηματοδότηση των start ups, και οι μεγάλοι κολοσσοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας μας με συνεργασίες ή παροχή κεφαλαίων. Εταιρείες όπως η P&G, η Pfizer και η Google επενδύουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στην χώρα μας, είτε μέσω χρηματοδοτήσεων σε ελληνικές startups, είτε δημιουργώντας hubs και data centers προσφέροντας εργασία και τεχνογνωσία σε έλληνες εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας.
Οι προκλήσεις και το μέλλον του τεχνολογικού τομέα στην χώρα μας
Παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας προς την ανάπτυξη της βιομηχανίας της τεχνολογίας, υπάρχουν ακόμα ορισμένα μελανά σημεία που αποτελούν τροχοπέδη.
Ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι έλληνες πολίτες, είναι η εξαιρετικά προβληματική γραφειοκρατία. Οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες μπορεί να αποθαρρύνουν μελλοντικούς επενδυτές από το να επενδύσουν στη χώρα μας.
Άλλος προβληματισμός που επηρεάζει ιδιαίτερα τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, είναι το brain drain. Ήδη από την δεκαετία της κρίσης 2010-2020 χιλιάδες νέοι επιστήμονες (και υποψήφιοι εργαζόμενοι της ελληνικής τεχνολογικής βιομηχανίας) έχουν μεταναστεύσει σε χώρες με καλύτερες προοπτικές εργασίας όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Αμερική.
Εφόσον ασχοληθεί η πολιτεία ενεργά με τα παραπάνω προβλήματα, που εμποδίζουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας στη χώρα μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε βασικό παίκτη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ευρώπη.